Sektörel

İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 75!

Veysel Eroğlu: "İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 75. Barajlarda 650 milyon metreküp suyumuz var. Su sıkıntımız yok. Arkasından Melen de devreye girecek. Bundan sonra kriz yönetime gerek yok"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da 2071'e kadar su sıkıntısı olmaması için çalıştıklarını belirterek, "7 Aralık 2016 saat 14.59'da Melen Barajı bitiyor. 800 milyon metreküp suyu biriktirecek, Yılda 1 milyar metreküpten fazla, yani İstanbul'un bir yıllık ihtiyacını karşılayan miktara sahip olacağız" dedi.


Eroğlu, İstanbul Valiliği'ni ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından Vali Vasip Şahin ve İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay ile basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, bakanlığın İstanbul'la ilgili çalışmalarını anlattı.


İstanbul'a geçen yıl sonuna kadar bütün bakanlıklarca 73 milyar yatırım yapıldığını ifade eden Eroğlu, "Bu İstanbul'un tarihindeki en büyük yatırımdır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 3 milyar 400 milyon lira yatırımıyla İstanbul'a katkı sağladık" diye konuştu.


Veysel Eroğlu, son 12 yılda 20 içme suyu tesisi kazandırıldığını, 26 derenin ıslah edildiğini, 2 şehir ormanı ile 23 meteoroloji ölçüm istasyonu kurulduğunu anlattı. Kentte daha önce yaşanan su problemlerini anımsatan Eroğlu, Istranca derelerinin şehirdeki susuzluğun giderilmesinde büyük rolü olduğunu kaydetti.


İSKİ'de çalışırken suyla ilgili 2040 yılı için master planı hazırladıklarını dile getiren Eroğlu, bir taraftan yeni su kaynaklarını devreye alırken şebekenin de yenilendiğini belirtti.


- "Geçen yıl 930 milyon metreküp su kullanıldı" 


Bakan Eroğlu, sudaki yüzde 65 kayıp-kaçak oranına da son verdiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:


"Türkiye'de, İstanbul'da zaman zaman kuraklıklar oluyor. Genelde 7 yılda bir kurak dönem oluyor. Biz İstanbul ve Türkiye'yi en kötü şartlarda kuraklığa dayanacak şekilde hazırladık ve hazırlıyoruz. 2000'deki kuraklıkta B planını uygulayarak, sıkıntı çektirmedik. 2007-2008'de İstanbul 61 gün susuz kalacaktı. Biz şafak harekatıyla kenti susuzluktan kurtardık. Eğer A, B, C planlarını uygulamasaydık, haziran ayından itibaren İstanbul'da bir gram su olmayacaktı. 1994'te 6 milyon nüfus varken, su yoktu. Şimdi 15 milyon. Su ihtiyacı çok arttı. Şimdi kişi başına düşen su miktarı 50 litreden 300 litreye çıktı. Günde ortalama 3 milyon metreküpe yakın su kullanılıyor. İstanbul'un su kaynakları yüzde 50'yi karşılayabilirken dışarıdan getirilen kaynaklarla ihtiyaca cevap verildi."


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçen yıl yaşanan kuraklıkta planlarını devreye sokarak kentin susuz bırakılmadığını dile getirerek, tedbirler sayesinde mevcut suya ilaveten 142 milyon metreküp su temin edildiğini, İstanbul'a 2014 boyunca toplam 930 milyon metreküp su kullanıldığını anlattı.


Eroğlu, yapılanların yeterli olmadığını vurgulayarak, "Biz istiyoruz ki İstanbul'un 2071'e kadar su sıkıntısı olmasın. Bizim yaptığımız şey; büyük düşünmek. Ne yapacağız Melen Barajı'nı bitiriyoruz. 7 Aralık 2016 saat 14.59'da Melen Barajı bitiyor. 800 milyon metreküp suyu biriktirecek, yılda 1 milyar metreküpten fazla, yani İstanbul'un 1 yıllık ihtiyacını karşılayan miktara sahip olacağız" diye konuştu.


Sungurlu ve Osmangazi barajlarının projelerinin başlatıldığını belirten Eroğlu, İstanbul'daki içme suyu arıtma tesislerinin dünyanın en modernleri olduğunu ifade etti.


- Barajlardaki su durumu


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'daki barajların doluluk oranının yüzde 75 olduğunu dile getirerek, "650 milyon metreküp suyumuz var. Su sıkıntımız yok. Arkasından Melen de devreye girecek. Bundan sonra kriz yönetime gerek yok. A, B ve C planlarına gerek kalmayacak. 2071'e kadar İSKİ Genel Müdürleri çok rahat edecek. 2071'den sonrası içinde bakanlığın kasasına gelecekteki bakanlar için bir mektup bırakacağım. Böylece İstanbul susuz kalmayacak. 35 milyon kişiye yetecek suyu hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.


İstanbul'un hava durumuna ilişkin bilgi veren Eroğlu, bugün yağışın görünmediğini, yarın ise yağışların tekrar Marmara bölgesinde başladığını belirterek, pazar günü yağışların kesileceğini ancak rüzgar olacağını söyledi.


Türkiye'de kuraklık ve küresel iklim değişikliği nedeniyle sıkıntı yaşanmayacağını, bu konuda başka planlarının da olduğunu ifade eden Eroğlu, Melen'den halen su basıldığını, hatta barajlarda su olduğu için 3 günden beri Melen'den su basımının yapılmadığını anlattı.


İstanbul'da su sıkıntısı yaşatmayacaklarını vurgulayan Eroğlu, "Şimdiden sonra daha da garantimiz var. Çünkü artık B ve C planları da gerektiğinde devrede. Hiç bir sıkıntı olmaz. 2015 ve 2016 yazında da İstanbul'da ve Türkiye'de susuzluk yaşatmayacağımızın sözünü veriyorum" diye konuştu.


 Eroğlu vatandaşların tedirgin olmaması gerektiğini, istedikleri kadar su kullanabileceklerini vurguladı.


- AA, İstanbul'un barajlarını havadan görüntüledi


Bu arada Anadolu Ajansı, İstanbul'a su sağlayan bazı barajları havadan görüntüledi.


Görüntülerde, barajlardaki su seviyesinin yükseldiği gözleniyor.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'un yüzde 49'unun tescilli orman olduğunu belirterek, "Dünyada, pek çok ülkede ormanlık alanlar azalırken bizde artıyor. Son 12 yılda ormanlık alanımız 9 bin hektar arttı" dedi.


Eroğlu, İstanbul Valiliği'ni ziyaretinde düzenlediği basın toplantısında, kentteki ormanlara ilişkin bilgi verdi.


İstanbul'un ormanlar açısından en zengin illerden biri olduğunu ifade eden Eroğlu, "Kentin yüzde 49'u tescilli orman. Yani daha önce ormanların tapusu yoktu. Dünyada, pek çok ülkede ormanlık alanlar azalırken bizde artıyor. Son 12 yılda ormanlık alanımız 9 bin hektar, yani 9 milyon dekar arttı. Artık tapumuz var. Yüzde 70'inin tapusunu ben orman Genel Müdürümüze bizzat teslim ettim. Gerisi de bu yıl sonuna kadar 21,7 milyon hektarlık, yani Türkiye'nin yüzde 27'sinin tapusu Orman Genel Müdürlüğü'ne tarafımdan verilecektir. Tapu olunca hiç kimsenin işgal etmesi mümkün değil" diye konuştu.


Türkiye'deki ormanların son 10 yılda arttığını vurgulayan Eroğlu, odun hacminin de geçen yıl sonu itibarıyla 1,5 milyar metreküpe çıktığını söyledi. Son 12 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Eroğlu, şöyle devam etti:


"İstanbul'da da 2003-2014 arasında 227 bin 700 dekar arazide çalışma yapılarak, 16 milyon 61 bin fidanı toprakla buluşturduk. 2,5 milyon fidanı da bu yıl toprakla buluşturacağız. 100 bin ıhlamur seferberliği başlattık. İstanbul'un yüzde 49'u sadece ormanlar için geçerli. Buna parkları, bahçeleri, korulukları ilave edersek yüzde 50'yi aşmaktadır. Bakın hükümetimiz döneminde 1 metrekare dahi orman alanı işgal ettirilmemiştir. Yanan bir metrekare orman alanı başka bir maksatla tahsis ettirilmemiştir, edilmemiştir. Ve aynı zamanda aynı yıl ağaçlandırılmıştır." 


- Üçüncü havalimanı ve üçüncü köprü 


İstanbul'da bir kaç tane ağaç kesilince kıyametler koptuğunu ifade eden Eroğlu, "Yalova'da 18 bin çınarın kesilmesine ses çıkmadı. Biz kızdık, 18 bine karşılık 180 bin fidanı toprakla buluşturmak için çalışma yapıyoruz" dedi.


Bakan Eroğlu, üçüncü havalimanı ve üçüncü köprü yolunda kesilen ağaçlar için bazı yayınların yapıldığını belirterek, "Biz şart koştuk. Taahhütnamede var. Her kesilen ağaç için çalı da olsa bir fidan dikecek. Bunun parasını yatırıyorlar. Şu ana kadar da 1,5 milyon fidan bu maksatla dikildi. 2015'te de 1 milyon fidan dikilecek. Böylece 2,5 milyon fidanı dikeceğiz" diye konuştu.


- "Şehir ormanı ismini İstanbul'lu belirlesin"


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da 8 bin 780 dekarlık dünyanın en büyük şehir ormanını kurmak için karar verildiğini anımsatarak, Elmalı'daki ormanın 21 Mart 10.59'da tamamlanacağını anlattı. Eroğlu, "Buna güzel bir isim bulunsun. İsmi İstanbullular koysun. Onlara sormamız lazım. İnternette site açacağız. Herkes isimleri oylarsa mutlu oluruz. Alibeyköy tarafında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi 5 bin 200 dekarlık bir orman yapacak" ifadelerini kullandı.


Eroğlu, kentteki eski maden ocaklarının da ıslah edilmesi için seferberlik başlatıldığını, buraların ağaçlandırıldığını, gelir getirecek ağaçlar dikildiğini, bal ormanı inşa edildiğini söyledi.


İstanbul Valisi Vasip Şahin de Bakan Eroğlu'na ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, Bakanlığın çalışmalarına destek vermeye çalıştıklarını söyledi.


Bakan Eroğlu, hava şartları uygun olduğu bir zamanda basın mensuplarını fidan dikmeye çağırdı.


- "Kişi başına 6,19 metrekare yeşil alan düşüyor"


Toplantıda, Orman ve Su işleri Bakanlığı'nca İstanbul'daki yatırımların anlatıldığı kitapçık basın mensuplarına dağıtıldı.


Buna göre, İstanbul'daki Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı kapsamında 2008-2012'de 129 bin 430 dekar alanda çalışıldı, yaklaşık 6 milyon 428 bin fidan toprakla buluşturuldu. Kentte bin 70 okul bahçesine, bin 601 dekar alanda 178 bin 587 fidan dikildi. Ayrıca diğer kurum ve kuruluşlara çeşitli etkinliklerde 449 bin 170 fidan dağıtıldı.


Geçen yıl 4 milyon 300 bin fidan üretildi. Kentte kişi başına düşen yeşil alan miktarı 6,19 metrekareye yükseltildi. Vatandaşların orman sevgisini artırmak ve mesire ihtiyacını karşılamak için 116 mesire yeri, 9 şehir ormanı kuruldu. Şehirde 25 tabiat parkı bulunuyor.


İstanbul'da 2013 ve 2014 arasında toplam 39 köyde 4 bin 561 dekarda badem, ceviz, fıstıkçamı, ıhlamur ve kestane gibi gelir getirici türlerden 218 bin 553 fidan dikildi.


Bakanlıkça ORKÖY çalışmaları kapsamında 2003-2013 döneminde, orman köylerinde yaşayan bin 687 aileye 5,4 milyon lira ferdi proje kredisi verildi. 2014'te orman köylerinde yaşayan toplam 99 aileye bir milyon 87 bin 570 lira ORKÖY kredisi sağlandı. 


Kentte bugüne kadar 18 milyon 697 bin 837 metrekare sahada maden izni verildi. Bunun 10 milyon 532 bin 819 metrekaresi teslim alınarak rehabilite edildi.


AA