Ekonomi

İstanbul'daki barajların suyu taşma noktasına geldi! Su tahliyesi başlayabilir

İstanbul'da geçtiğimiz sene yaşanan kuraklık bu sene yaşanmayacak! Kış boyunca etkili olan sağanak yağışlar ve kar suları barajları yüzde yüz doluluk oranına ulaştırdı. İstanbul Valiliği barajlarda kontrollü su tahliye yapılabileceğinin sinyalini verdi.Valilik 'Büyükçekmece, Ömerli ve Alibeyköy barajlarındaki su seviyesinin yükselmeye devam etmesi halinde, barajlardan kontrollü olarak su verilecektir" diyerek taşkın riskine dikkat çekti

İstanbul Valiliği barajlardaki su seviyesinin yükselmesine ilişkin son dakika açıklaması yaptı. Valilik 'Büyükçekmece, Ömerli ve Alibeyköy barajlarındaki su seviyesinin yükselmeye devam etmesi halinde, barajlardan kontrollü olarak su verilecektir" diyerek taşkın riskine dikkat çekti. İstanbul Valiliği, barajlardaki su seviyesinin maksimum seviyeye yaklaştığını ve yükselmeye devam etmesi halinde barajlardan kontrollü olarak su tahliyesi yapılacağı uyarısında bulundu. 

İSTANBUL'DAKİ BARAJLARIN DOLULUK ORANI NEDİR?

Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü Büyükçekmece, Ömerli ve Alibey barajlarındaki su seviyesinin maksimum seviyeye yaklaştığı tespitinde bulundu. Valiliğe gönderilen rapora göre, taşkın riski değerlendirmesi yapan valilik su seviyesinin yükselmeye devam etmesi halinde, barajlardan kontrollü olarak su verileceğini duyurdu.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre; İstanbul'daki barajların doluluk oranı ise yüzde 89,05 seviyesinde. Kazandere, Istırancalar ve Darlık barajlarındaki doluluk oranı yüzde 100; Büyükçekmece, Elmalı ve Pabuçdere barajlarındaki doluluk oranları yüzde 90'ın üzerine çıktı.

 

Türkiye'de tarım sezonuna rastlayan 5 aylık dönemde (ekim-şubat) yağışlar uzun yıllar ortalaması (1991-2020) olan 313 milimetrenin altında kalsa da geçen yılın (su/tarım yılı) aynı dönemine göre yüzde 36 arttı. "2021-2022 Su Yılı 5 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu" verileri 2022 su/tarım yılının ilk 5 aylık döneminde 309,1 milimetre, 2021 su/tarım yılının aynı döneminde ise 227,8 milimetre yağış düştü.

Buna göre, Türkiye'de 2022 su/tarım yılı yağışları, uzun yıllar ortalamasını gerisinde kalırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artış gösterdi.

UZMANLARDAN SUYU İDARELİ KULLANIN UYARISI

Uzmanlar barajlardaki doluluk oranına bakıp suyun israf edilmemesi gerektiğini söyledi. Uzmanlar İstanbul'da barajların dolduğunu ancak taşma riskinin olmadığını söyledi. Buna göre; İstanbul'da bulunan barajlarda 860 milyon metreküp su biriktirme kapasitesi var bunun 730 milyon metreküpü suyla dolu. İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, "İstanbul'un su harcaması çok fazla. 20 milyon civarında nüfus ve 5 milyona yakın araç var. Suyu idareli kullanmalıyız, yoksa su hızlı tükenir. Barajların etrafında yerleşim yerleri çoğaldı, ağaç azaldı. Kuraklığın her şartta devam ettiğini bilmemiz, bunun önlemini vatandaş olarak almamız ve suyu idareli kullanmamız lazım. Yağmur suyunu biriktirmeliyiz. Çatıdan akan bir damla suyu harcamamalı, su sarnıçları, depolarda biriktirmeli ve bu suları günlük ihtiyaçlarımızda, bahçelerde, araç yıkamada kullanmalıyız. Bu da bize baraj rezervi gibi olacak." ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DA BİR İNSANIN BİN METREKÜP SUYA İHTİYACI VAR

Eskiden İstanbul'da evlerde su sarnıcı ve bahçelerinde kuyu olduğunu, çatıdan akan suların sarnıca dolduğunu ve bununla bahçede sebze meyve yetiştirildiğini dile getiren Özdemir, suyun idareli kullanılmasına yönelik şu önerilerde bulundu:

"Yeşil su, yeşil enerjiyi hayata geçirmemiz lazım. Büyük rezidans, yeni binalar ve eski apartmanlarda su sarnıçlarının olmasını şart koşmamız lazım. Yeşil alanlara yağan suyun geçirgenliğini artırarak, altına bir depo yapmamız lazım ki, o suyu bile kullanalım. Su stresimiz, su kıtlığı var. Örneğin, İstanbul'da bir insanın 1000 metreküp suya ihtiyacı var. 20 milyon nüfuslu İstanbul'da, 2,8 milyon metreküp su harcanıyor. Bu kullanım da yaz gelince artacaktır. Türkiye'de şu an susuzluk riski yok. Bu kış, diğer yıllara bakıldığında yağışlı geçti ama çok su harcıyoruz. Tarım alanlarında içme suyunu kullanıyoruz. 6 yeraltı barajı yapıldı, bunu çok idareli kullanmalıyız. Tarımda artık damla sulama yapmalıyız."