01 / 05 / 2024

İstanbul'daki konut siteleri tehlike altında! Site yöneticilerinin yüzde 72'i bu sigortayı yaptırmıyor!

İstanbul'daki konut siteleri tehlike altında! Site yöneticilerinin yüzde 72'i bu sigortayı yaptırmıyor!

İstanbul’da yapılan bir çalışmada sitelerin sadece yüzde 28’inde ortak alan sigortası olduğu, yapılan poliçelerin yüzde 75’inin ise eksik sigorta olduğu tespit edildi. 



Apartman, site, rezidans, AVM ve iş merkezi gibi yaşam alanlarındaki yöneticilerin çok az bir bölümünün ortak alan sigortası yaptırdığı ortaya çıktı. Apsiyon Sigorta’nın yayınladığı verilere göre İstanbul’da yapılan bir çalışmada sitelerin sadece yüzde 28’inde ortak alan sigortası olduğu, yapılan poliçelerin yüzde 75’inin ise eksik sigorta olduğu tespit edildi.

SİTE YÖNETİCİLERİNİN GÖREVLERİ ARASINDA!

Sitelerdeki sigorta sorununun nedenlei ise; yeterli bilgiye sahip olmamak, maliyet, risk algısı ve güvenlik duygusu gibi başlıklar çıkıyor. Buna göre yönetimlerin ve yöneticilerin; ortak alan sigortasının önemine ne yazık ki tam olarak vakıf olamadıkları ve bu konuda yeterli bilgiye ulaşamadıkları görünüyor. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 35. maddesinin c bendine göre yönetim planında aksine hüküm olmadıkça anagayrimenkulün sigortalanması yöneticinin görevleri arasında yer alıyor.

YÖNETİCİLER TAM BİLGİYE SAHİP DEĞİL!

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinin b bendine göre ise kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça; anagayrimenkulün sigorta primlerine, arsa payı oranında katılmakla yükümlü. Bu yasal yükümlülüğe rağmen sigorta konuları yöneticilere zaman zaman sıkıntılı ve karmaşık bir konu olarak geliyor ve bu da yöneticilerin sigortanın gereklilikleri hakkında tam bilgi sahibi olmamalarına yol açıyor. 

Bazı yöneticiler, sitenin veya apartmanın risklerini yanlış değerlendirebiliyor veya bu risklerin nelere mal olabileceğini fark edemiyor. Bazı yöneticiler ise, sitenin veya apartmanın güvenli olduğuna inanarak, olası risklerin sigorta tarafından karşılanmasının gerekli olmadığını düşünüyor. Fakat beklenmeyen durumlar her zaman hepimiz için geçerli ve bu durumlar ortaya çıktığında bunu en az hasarla atlatabilmek için sigorta kritik bir öneme sahip. Araştırma ayrıca, poliçe sayısının az olmasına rağmen sitelerin yüzde 70’inin ortak alan sigortası hakkında bilgi almak istediğini kanıtlıyor. 

İstanbul daki konut siteleri tehlike altında! Site yöneticilerinin yüzde 72 i bu sigortayı yaptırmıyor! 

SİTELERDE ORTAK ALAN SİGORTASI NE KADAR?

Küresel enflasyon ve yükselen maliyetler, konut fiyatları, kiralar ve aidatların yanı sıra ortak alan sigortasının fiyatlarını da etkiledi. Buna göre ortak alan sigortası fiyatları 2024 yılında yaklaşık yüzde 65 oranında arttı. 

Deprem felaketleri yaşamış ve yıkıcı yeni depremlerin yaşandığı bir ülke olarak Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası’nın (DASK) yapılma oranı ise yüzde 56,20.

<#resim23 

DASK ÜCRETİ NE KADAR? 2024 DASK ÜCRETİ... 

DASK’a tabi 20.032.000 konutun sadece 11.265.011 adedinde DASK mevcut. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sebebiyle DASK dahil birçok sigorta poliçesinde deprem tarifesinde değişiklik oldu. Resmi Gazete'nin 28.12.2023 tarihli sayısında yayımlanan Zorunlu Deprem Sigortası tarife ve talimat tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tebliğine göre,

Zorunlu Deprem Sigortası asgari prim tutarları, risk grubuna göre birinci gruptan yedinci gruba sırasıyla; 280 TL'den 979 TL'ye, 240 TL'den 869 TL'ye, 180 TL'den 739 TL'ye, 140 TL'den 693 TL'ye, 110 TL'den 521 TL'ye, 90 TL'den 370 TL'ye ve 80 TL'den 252 TL'ye yükseltildi. Yeni tutarlar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli oldu. 

Sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri ise, betonarme yapılarda 3.016 TL'den 6.000 TL'ye, diğer yapılarda 2.080 TL'den 4.000 TL'ye çıkarıldı.

Bu tutarlar 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı. Tebliğe eklenen maddeye göre, sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bir önceki ay açıklanan aylık 2003=100 Temel Yıllı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ( ÜFE ) oranında artırıldı. Açıklanan oranın sıfırın altında olması durumunda, söz konusu oran sıfır olarak alınmakta.

1 Nisan 2024 itibari ile Sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri ,  betonarme yapılarda 6.556 TL'ye, diğer yapılarda 4.371 TL'ye , azami teminat tutarı ise 1.389.869 TL’ye yükseldi. 

İstanbul'da konut sitesi aidatları 50 bin TL'yi buldu!

İzmirliler konut sitesi aidatlarıyla savaşıyor! Aidatlar 9 bin 500 TL'ye kadar yükseldi...

Geri Dön