Sektörel

İstanbul’daki metrekare fiyat ortalaması, Almanya'daki konut fiyatlarıyla aynı!

Consera Yapı Endüstri Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, şu an Türkiye ile Almanya'daki konutların metrekare fiyatlarının aynı olduğuna dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

Consera Yapı Endüstri Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, Türkiye'deki konut satış rakamları ve konut fiyatları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bloomberg HT'ye konuşan Şimşek, şu anda dünyada 1,6 milyar insan aslında konut krizi yaşadığına, Türkiye’nin bu krizi yaşayan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. 

Melih Şimşek, konuya ilişkin açıklamasında, bu krizin gittikçe büyüdüğünün altını çizdi ve "Ekonomi başta olacak şekilde bunu tetikleyen pek çok unsur var; deprem, iklim değişikliği gibi... Tabi bunların hepsi aynı anda ülkemizin başına geldiği için şu anda bir takım tedbir başlığı altında alınan kararlar aslında piyasayı direkt etkiliyor" ifadelerini kullandı. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Melih Şimşek, "Ülkemizde en kısa sürede en fazla vergi toplama seçenekleri belli. Bunlardan biri de gayrimenkul. Yani ülkelerde kriz olduğu anda önce gayrimenkul durur. Bir de bunu yüzde 25 gibi bir vergiyle yeniden talep oluşmasın diye durdurursanız mesele başka bir duruma gidiyor" ifadelerini kullandı ve vergi artışında günün sonunda son kullanıcının bedel ödeyeceğini dile getirdi. 

Şimşek, her zaman her şeyin bedelini son kullanıcının yani halkın ödediğini aktardı. Bizim ülkemizde bütün acı reçetelerin sonunu da halkın ödediğine dikkat çeken Şimşek, "Burada da maalesef bedeli kiracı ödeyecek. Burada çözülmesi gereken bir sorun yumağı mevcut, bu yalnıca vergi indir kaldırla olacak bir şey değil.

- Şu anda ciddi bir şekilde talebi durdurmak ve ekonomiyi soğutmak olduğu için genel politika bu da tabi en büyük kalemlerden birisi olduğu için bu tedbirlerin hepsi süreci donduracaktır” açıklamsında bulundu. 

ARTIK ARSA TALEBİ VAR

Consera Yapı Endüstri Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, sektörü değerlendirği açıklamasında şu bilgilieri verdi:

"Konut satışları geçen seneye göre yüzde 17 azaldı. Konut dışı gayrimenkul; arsa, tarla satışları yüzde 58 artış gösterdi. Bugün İstanbul’da, İzmir’de, büyükşehirlerde ev sahibi olmayı artık insanlar hayal etmiyor. 'Bir gün konut alabilir miyim' yok artık, hayal etmiyor. Diyor ki 'Ben en azından il dışından kendime bir yer, parsel alayım ve burada bir şey yapayım.' İnşallah burada olumsuz şeyler yaşanmaz da regüle edilebilir.

YABANCILARIN ROTASI DEĞİŞTİ 

- Son iki senedir Ruslar, Ukrayna ve İranlılar çok ev aldı ancak şu anda ekonomik durumdan kaynaklı bu alımlar ağırlıklı Dubai, Abu Dhabi, Katar’a kaymış durumda. Bizim şu anda İstanbul’daki metrekare fiyat ortalamamız Almanya'yla neredeyse aynı. Kişi başı milli gelir 50 bin euro olan bir ülke ile kişi başı milli gelir 10 bin olan bir ülkedeki konut metrekare satış fiyatı metropol kentlerinde aynı.

- Şu anda da arz tarafı da çok durgun ve umutsuz. Çünkü işini çevirmek zorunda olan tüccar, esnaf satmak zorunda çünkü krediye erişim yok. Bir an önce burayı düzeltmemiz lazım. Eylül ayından sonra düzeleceği konusunda bir his var, inşallah o dala tutunabiliriz."

Emekli promosyon başvurusu yapacaklar dikkat! 

1952 yılında Florya'daki 1600 metrekarelik tesis 500 liraya kiraya verilmiş!

Temmuz ayı kıdem tazminatında yeni oranlar belli oldu!