27 / 04 / 2024

İstanbul’daki o gökdelenler için şok karar!

İstanbul’daki o gökdelenler için şok karar!

İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki “Four Winds Park Residance” gökdelenleri, 2020 yılından sonra çıkarılan yeni düzenleme sonrası tekrar gündeme oturdu.



2020 senesinde çıkarılan ve binalardaki yükseklik değerinin “serbest” olarak belirlenmesine yasak getiren kanun sonrası, İstanbul Göztepe’de bulunan Residance isimli gökdelenler yeniden gündemde.

İstanbul’daki o gökdelenler için şok karar!

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, Göztepe’deki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün arazisine yıllar önce dikilen 49’ar katlı 4 gökdelene kanun gereği getirilen 15 kat sınırına sahiplerinden “fiili durumu uygun değil” itirazı geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hukuken gökdelenler ömrünü tamamlayana kadar mevcut durumunun zaten korunacağını, 15 kat sınırının yapıların yıkılıp yeniden yapılması halinde uygulanacağını belirterek itirazı reddetti.

2022 senesinde, “Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile binalardaki yükseklik değerinin “serbest” olarak belirlenmesine yasak geldi.

Söz konusu bu düzenlemeden sonra, şehrin bir çok noktasında yüksekliğin ‘serbest’ bırakıldığı imar planları etap etap  değiştirilerek kat adedi sınırı getirilmeye başlandı.

İşte bu kapsamında, 2021 senesinde İBB Meclisi'nde Göztepe'deki 49 katlı 4 gökdelenden oluşan Four Winds projesinin bulunduğu parseldeki ‘serbest’ ifadesi iptal edilerek 15 kat sınırı getirildi.

Projenin maliklerinden olan şirketin, bu değişikliğe yaptığı itiraz, değerlendirilmek üzere İBB Meclisi'nin ocak ayı oturumlarında gündeme alındı.


Geri Dön