İstanbuldaki tapuya Berlinden imza atılabilecek!
Türk büyükelçiliklerinde hizmete girecek tapu müşavirlikleri ile Türkiyeye gelmeden tapu işlemleri yapılabilecek.Bu kolaylığın İstanbul gibi büyük şehirlerin emlak piyasasına belli bir canlılık getirmesi bekleniyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Almanya ziyaretinden önce Türkiyede gündeme gelen tapu müşavirlikleri projesi Türk kökenlilerin Türkiyedeki hakları kapsamında değerlendirilebilecek düzenlemelerin başında geliyor.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Yurt dışında yaşayan Türkler, büyükelçiliklerde istihdam edilmesi planlanan tapu müşavirleri ile gayrimenkul alım satım işlemlerini Türkiyeye gelmelerine gerek kalmadan yapabilecekler. Buradaki müşavirliklerin aynı zamanda Türkiyedeki gayrimenkul piyasasıyla ilgili danışmanlık hizmeti vermesi de planlanıyor.
Yurt dışı alımların yüzde 70i Türklerden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün verilerine göre yurt dışında yaşayan ve bir başka ülkenin vatandaşlığında bulunup da Türkiye'de gayrimenkul edinen Türk asıllı kişilerin sayısı 14 bin 890. Bu kişilerin 11 bin 223'ü Almanya'da yaşıyor. Yurt dışında yaşayan Türk asıllı kişilerin Türkiyede en fazla ilgi gösterdikleri şehirlerin başında Antalya, Muğla ve Aydın gibi daha ziyade yazın tatil yapmak için gidilen şehirler geliyor. Ancak son zamanlarda İstanbul ve Ankara gibi şehirlerin de ön plana çıktığı görülüyor.
Yurt dışındaki Türklerin tüm Türkiye genelinde yaptığı gayrimenkul alımlarının önemli boyutlara eriştiğini de belirtmek gerekiyor. Toplamda 41 milyon metrekarelik gayrimenkulü bulunan yurt dışındaki Türklerin, Türkiyede yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarının yüzde 70ine de imza attıkları görülüyor. Gayrimenkul piyasası hızla yükselen Türkiye için bu potansiyel, göz ardı edilemeyecek bir nitelik taşıyor.
Türkiyede 2010 yılında 854 bin konutun inşaatına başlanırken, 2011 yılı başında bu rakam 253 bin oldu. Gayrimenkul piyasasında yüksek arzın olduğu ülkede bu gibi kolaylıkların yaratacağı etkiye ihtiyaç duyuluyor.
Gurbetçiler önemli alıcı Rakamlar Almanya'da yaşayan Türklerin özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerin emlak piyasası için de önemli alıcılar olduğunu gözler önüne seriyor.
İstanbul piyasasını yakından tanıyan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, tapu müşavirlikleri projesinin çok olumlu bir adım olduğunu belirtiyor. Ateş, Türkiyede tapu mevzuatında şu sıralar önemli değişiklikler yapılıyor. Bu değişikliklere istinaden bir şehirde satın almak istediğiniz mülkün işlemlerini başka bir şehirde yapabileceksiniz. Ülke genelinde yapılan bu düzenlemeler kapsamında söz konusu kolaylıkların yurt dışında da organize edilmesi planlanıyor diyor.
Söz konusu düzenlemelerle emlak piyasasının önemli ölçüde canlanacağını ifade eden Ateş İstanbulda önemli düzeyde konut üretimi oluyor. Bu düzenleme ile daha çok gayrimenkul satılacak. Buna eminim. Zaten geçmiş dönemlerde Avrupa ülkelerinde emekli olan kişilerin ciddi düzeyde alımlar yaptığı da görülmüştü. Bu tip düzenlemeler sadece Türk kökenliler için değil, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerdeki yabancılar için de önemli avantajlar yaratacak diyor.
Krizden Türkiye şehirlerine kaçış var Gayrimenkul konusunda uzman Dr. Can Fuat Gürlesel ise Avrupa ekonomilerinde yaşanan ekonomik kriz ortamının Avrupada yaşayan Türklerin Türkiyeye dönüşüne uygun zemin yarattığını, bu durumun da Türkiyedeki gayrimenkul yatırımlarını olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. Gürlesel, Avrupada yaşayan birinci ve ikinci jenerasyon Türkler, Türkiyeye döndüklerinde kendi köylerinde ya da memleketlerinde gayrimenkul yatırımı yapıyorlardı. Üçüncü ve sonraki kuşaklar başta Almanya olmak üzere bulundukları ülkelerde kalmayı, geri dönmemeyi tercih ettiler. Ancak Avrupadaki kriz ortamı Türkiyeye geri dönüşlerini hızlandırdı. Türkiyeye geri dönmek durumunda kalan yeni jenerasyonlar ise başta İstanbul olmak üzere büyük şehirleri tercih ediyorlar ifadelerini kullanıyor.
Gürlesel, bununla birlikte daha eski kuşakların halen kendi köylerini tercih edeceklerini belirterek Büyükelçiliklerdeki tapu müşavirleri projesi Türkiyede büyük şehirlerde belli bir canlılık getirebilir ancak çok yüksek bir talep olmasını beklemek uygun olmaz diyor.