02 / 05 / 2024

İstanbul'daki yapı stokunun yüzde 70'i depreme dayanıksız!

İstanbul'daki yapı stokunun yüzde 70'i depreme dayanıksız!

Mega kent İstanbul'da olası bir depremin riski giderek artarken, yapı stokunun yüzde 70'i potansiyel olarak tehlikeli durumda. Fakat finansman sorunları ve sürekli olarak artış gösteren inşaat maliyetleri gibi nedenlerle kentsel dönüşüm çalışmaları yetersiz kalıyor...



İstanbul'da olası bir depremin riski sürekli olarak artarken, yapı stokunun yüzde 70'lik kısmı potansiyel olarak tehlikeli durumda bulunuyor. Fakat finansman sorunları ve sürekli olarak artan inşaat maliyetleri gibi sebeplerle kentsel dönüşüm çalışmaları yetersiz kalıyor.

İstanbul için zaman daralırken, konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar, İstanbul'un olası bir depreme karşı hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarılar yapıyor. Fakat yapı stokunun yüzde 70'lik kısmı potansiyel risk taşıyor ve kentsel dönüşüm çalışmaları yeterli düzeyde yürütülemiyor.

Yenigün'den Kadir Menteş imzalı habere göre Üsküdar'da yaşayan işçi emeklisi Savaş Demir yaşadıkları binalarının sağlamlığını sorguluyor fakat bir yandan da kentsel dönüşümün başlaması da zor gibi görünüyor.

İstanbul daki yapı stokunun yüzde 70 i depreme dayanıksız!

DÖNÜŞÜMÜN ZORLUKLARI


Mega kent İstanbul'da kentsel dönüşümün hız kazanması gerekiyor fakat pek çok engel bu süreci zorlaştırıyor. Finansman sorunları, artış gösteren inşaat maliyetleri, yetersiz insan kaynağı ve hukuki sıkıntılar gibi faktörler, kentsel dönüşümün de gecikmesine sebep oluyor.

Savaş Demir gibi apartman sakinleri, kentsel dönüşüm için başvuru yaptıklarında yeni imar düzenlemeleri ve yükseklik sınırlamaları gibi sürpriz engellerle karşılaşıyor. Ayrıca, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ve enflasyon gibi faktörler inşaat maliyetlerini katladı.

MALİYETLERİN ARTMASI

Savaş Demir konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Birkaç sene önce binamızı 350 - 400 bin liraya yenileyebiliyorduk, şimdi de bu maliyet 1,5 milyon liraya yükseldi. Binadaki sakinler için bu yüksek bir rakam ve bu işi yapmak neredeyse imkansız hale getiriyor" dedi.

Ayrıca İstanbul'da kentsel dönüşümün acilen tamamlanması gerekiyor, fakat bu zorluklarla karşı karşıya olmak, deprem riskini de artırıyor.

İstanbul'da olası bir depremin ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğu pek çok kişi tarafından merak edilirken, kentteki yapı stokunun büyük bir kısmı potansiyel risk taşıyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre son günlerde gündemden düşmeyen kentsel dönüşümü zorlaştıran faktörler arasında finansman sorunları, yüksek inşaat maliyetleri ve hukuki sıkıntılar bulunuyor. 


Geri Dön