22 / 12 / 2024

İstanbul'daki yeni havalimanı D-8'in de göz bebeği olacak!

İstanbul'daki yeni havalimanı D-8'in de göz bebeği olacak!

THY Genel Müdürü Kotil, Gelişen Sekiz Ülke Ekonomik Ortaklık Örgütü'nün tekrar canlanmasında büyük yarar olduğunu belirterek, "İstanbul'daki yeni havalimanı, D-8'in de göz bebeği olacak" dedi.



Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Gelişen Sekiz Ülke Ekonomik Ortaklık Örgütü'nün (D-8) tekrar canlanmasında büyük yarar olduğunu belirterek, "İnşallah İstanbul'daki yeni havalimanı, D-8'in de göz bebeği olacak" dedi.


Kotil, Türkiye, Nijerya, İran, Endonezya, Mısır, Bangladeş, Malezya ve Pakistan'ın üyesi olduğu D-8 ülkeleri ile THY arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceklerini söyledi.


Örgütün kurulduğu dönem ile dünyanın bugünkü durumunun farklı olduğunu belirten Kotil, Türk ekonomisi ve THY'nin yıllar içerisinde gelişme katettiğini vurguladı.


THY'nin bu yıl 61,7 milyon yolcu taşıyacağına, Türkiye ekonomisinin ise 5-6 kat ileri gittiğine dikkati çeken Kotil, "Şu anda bu projenin (D-8) tekrar canlanmasında büyük yarar var. Artık belirli bir geleceği paylaşan bu ülkelerin daha çok iş birliği yapacakları alanlar var" dedi.


Üyelerden Nijerya'nın Afrika'da ana oyuncu olduğunu, Endonezya'nın ise dünyada süper güç olma yolunda ilerlediğini dile getiren Kotil, şöyle devam etti:


"Şimdi bunlardan Jakarta'ya uçuyoruz. Günde bir direkt seferimiz var. Bu Allah'ın izniyle ikiye, üçe doğru gidecek. Jakarta, D-8'in bize en uzak olanı. Ondan sonra bunlardan ikinci büyük ülke Nijerya'ya uçuyoruz. Biz daha önce Nijerya'ya uçmuyorduk ama şimdi 3 şehrine, Lagos, Kano ve Abuja'ya uçuyoruz. Günde birer olmak üzere üç sefer... Bunlar katlanarak gidiyor. Çünkü Nijerya çok büyük bir ekonomi. Bu ülkelerden İran'a uçuyoruz. Burada 7 şehirdeyiz. Daha önceden yalnızca günde bir sefer yaparken Tahran'a 5 sefer, gerisinde de 6 noktaya daha uçuyoruz. Pakistan'a da uçuyoruz mesela. Pakistan'da yalnız Karaçi'de haftada 3 sefer yapardık. Şimdi günde 2 sefer yapıyoruz. Artı iki şehrine daha, Lahor ile İslamabad'a uçuyoruz. Bangladeş'e her gün uçuyoruz. O da çok önemli, büyük bir ekonomi. Şu anda Kuala Lumpur'a günde bir sefer yapıyoruz. Malezya'da ikinci seferimiz yolda. Mısır'a daha önce de uçuyorduk. Orada da 4 noktaya uçuyoruz."


"Türkiye havacılıkta ağabey durumunda"


Kotil, D-8 ülkelerindeki hava yolu şirketleriyle temasta olduklarını anlatarak, "Türkiye havacılıkta ağabey durumunda. Belki D-8'in en büyük ülkesi olmayabiliriz ama benim bildiğim kadarıyla ekonomik olarak da en güçlüsüyüz. Havacılıkta da Türkiye açık ara önde. Onların da en az bizim kadar büyük olmalarını isteriz" değerlendirmesinde bulundu.


Dünya üzerindeki Müslümanların hac ve umreye gitmek için İstanbul'a geldiğini dile getiren Kotil, özellikle Endonezya ile Malezya'dan gelen seferler için yoğun talep olduğunu açıkladı.


Temel Kotil, yılda 120 bin hac, 250-300 bin umre yolcusu taşıdıklarını ifade ederek, D-8 ülkeleri ile dünyanın birçok yerinden gelen yolcuları kutsal topraklara ulaştırdıklarının altını çizdi.


Türkiye'nin sivil havacılıkta atağa kalktığına dikkati çeken Kotil, bu gelişmelerin son noktasının İstanbul'daki yeni havalimanı projesi olduğunu kaydetti.


THY Genel Müdürü Kotil, Almanya'da bu yıl iç ve dış hatta 200 milyon yolcu taşınmasının beklendiğini vurgulayarak, "Almanya'nın 200 milyon olduğu yerde Türkiye'nin 131 milyon yolcusu önemli bir rakam. Bir de Türkiye'nin yolcusu her yıl yüzde 13 artıyor. Almanya'da bir artış olmuyor" ifadesini kullandı.


"Gelecek sene 47'den fazla uçağımız gelecek"


Yurt içi ve dışında yapılan kötü propagandaya rağmen Türkiye'ye turist gelmeye devam ettiğini aktaran Kotil, İstanbul'un yeni havalimanının açılmasından sonra yaşanacak gelişmelere ilişkin şöyle konuştu:


"Havalimanı Allah'ın izniyle 2018'in birinci çeyreğinde açılacak. Geçen günkü törende de bu tekrarlandı. Açıldığı zaman THY, 300 tane uçağı oraya getiriyor. Biz şu anda 300 uçağa kadar geldik. Ama önümüzdeki 2 yıl boyunca büyümeye devam ediyoruz. Gelecek sene 47'den fazla uçağımız gelecek. Şu anda 47 ama artma durumu da var. Yeni havalimanı açıldığı zaman 300 uçaklık bir filoyu Atatürk Havalimanı'ndan yeni havalimanına geçirmiş olacağız. 61 milyon yolcumuz var. Bu da artarak devam ediyor. Hepsi şimdi Atatürk Havalimanı'nda değil. Şu anda Sabiha Gökçen Havalimanı'nda var, Ankara'da da var. Ama havalimanı açıldığı zaman 60 milyon yolcuyu da oraya getireceğiz."


Kotil, yeni havalimanı projesinin birçok yönüyle çekim merkezi olduğunu ve yabancı yolcuyu Türkiye'ye getireceğini söyledi. Diğer hava yolu şirketlerinin de yeni havalimanına yolcu getireceğini belirten Kotil, "Kendi özel çabası ve hükümetin hava taşımacılığı alanında uyguladığı isabetli politikaların etkisiyle bu hale gelen THY, yeni havalimanı açıldıktan sonra rüzgarı Asya'dan alarak, Türkiye'nin dışından de gelen rüzgarla daha çok kanatlanacak" dedi.


Dünya



Geri Dön