İstanbul’dan kaçışa EYT göçü de eklendi, o bölgede arsa bulmak mucize oldu!
Kahramanmaraş merkezli felaketin ardından 7 büyüklüğünün üzerinde bir depremin beklendiği İstanbul’dan kaçışa bu kez de EYT göçü eklendi. Megakentten kaçanların çoğunun adresi olan bu bölgede fiyatlar adeta uçarken artık arsa bulmak mucize oldu.
2020 yılında başgösteren pandemiyle birlikte İstanbul’u terk edenlerin büyük oranda tercih ettiği Trakya’ya, son depremlerin ardından rağbet artarken, buna bir de EYT’lilerin göçü eklendi.
Milliyet’in haberine göre, uzun yıllar boyu bekleyen ve nihayet muradına erip, emekli ikramiyeleri ile ilk maaşlarını alan EYT’lilerin önemli bölümü de İstanbul’u terk ediyor. Hal böyle olunca, Trakya’daki arsa fiyatları adeta uçtu ve metrekare fiyatları birkaç hafta içinde göre ikiye katlandı.
Bölgedeki talep ve fiyat artışlarını ‘çarpı iki hızlandı’ şeklinde tanımlayan gayrimenkul uzmanı Erol Temeltaş, hızlı tren imkanının da bölgenin cazibesini artırdığını vurguladı. “Hızlı trenle birlikte, İstanbul’un iş merkezi olup, yaşamın buraya kaymasını bekliyorduk” diyen Temeltaş, bu beklentinin çok kısa sürede hayata geçmiş olacağını söyledi.
Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Çanakkale Bölge Gayrimenkul Uzmanı Filiz Erdem de, arsa almak ve satmak isteyenlerin sayısında önemli artışlar olduğunu bildirdi.
KÖYLERDE DÖNÜM FİYATI 100 BİN TL’Yİ AŞTI
İnsanların büyük metrekareli arsaları birlik olup aldığının altını çizen Erdem, sahil şeridinde fiyatların çok daha yüksek olduğunu ancak köylerde de metrekare fiyatlarında büyük artışlar yaşandığını ve dönüm fiyatlarının 100 bin lirayı geçtiğini söyledi.
Trakya Bölge Uzmanı Abdullah Gürman ise bundan 3 ay kadar önce sattıkları arazileri şu anda 2 katı fiyata alamadıklarını bildirdi. Küçük de olsa bir arazi alarak bunun üzerinde villa ya da prefabrik ev yapmak isteyenlerin sayısının oldukça arttığını dile getiren Gürman, “Ancak konut satışları azalıyor ama arazi satışları çok hareketli. Kısa süre önce metrekaresini bin TL’ye sattığım yer için şu anda 3 bin TL isteniyor. Daha önce 400 bin TL’ye alıcı bulamadığımız arsanın fiyatı ise 5 katına, yani 2 milyon TL’ye yükseldi” diye konuştu.
GÖÇ AKININA EYT DE EKLENDİ
Öte yandan depremin ardından yaşanan bu talep patlamasına EYT’lilerin de eklenmesi fiyat artışlarını daha da hızlandırdı. Merkez Bankası verilerine göre, ocak ayında en yüksek artış yaşanan iller ise Edirne, Kırklareli, Tekirdağ olarak sıralanırken, buralardaki yıllık artış oranları yüzde 175’e dayandı.