03 / 05 / 2024

İstanbul’dan Tahran’a demir yolu yapılacak!

İstanbul’dan Tahran’a demir yolu yapılacak!

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, tren seferlerini Tahran'dan İstanbul’a kadar uzatılmasının planladığını söyleyerek, şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye'nin demir yolları ağını İran'ın demir yollarıyla birleştirmek istiyoruz.”



İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin  Ankara  ziyaretinde Suriye konusunun dışında bir dizi konu ele alındı. Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, Türk iş adamlarının yatırımlarına İran hükümetinin desteklediklerini açıkladı. Vaizi, karşılıklı ticarette milli para birimlerini kullanmak için çaba içerisine girdiklerini anlattı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin resmi ziyaretinde yer alan Vaizi, Türkiye temasları kapsamında iki günde 5 komite meydana getireceklerini ve birçok konu hakkında mutabakat sağladıklarını açıkladı.

MİLLİ PARALARLA TİCARETTE KARARLIYIZ

Türkiye ile İran arasında bankacılık konusunda iş birliğinin önemini anlatan Vaizi, daha hızlı işlem yapılabilmek ve yaptırımların etkilerinden korunmak için bankalar arasındaki ilişkiye önem verdiklerini kaydetti. Vaizi, iş insanlarının sorunlarına çözüm üretmek istediklerinin altını çizerek "Karşılıklı ticarette milli para birimlerini kullanmak için çaba harcıyoruz” açıklamasında bulundu.

KARŞILIKLI YATIRIM YAPALIM

Türk yetkililerle ülkelerin gümrük ilişkileri ve sanayi alanında iş birlikleri hakkında görüşmeler içerisinde olduklarını kaydeden Vaizi, “Birbirimize organize sanayi bölgelerimizi tanıttık. İş insanlarımızın buralarda yatırım yapmalarını kolaylaştırmak istiyoruz. İran-Türkiye sınırında yer alan Maku Serbest Ticaret ve Sanayi Bölgesi hakkında önemli görüşmeler yaptık. Türk yatırımcıların orada bulunması için gerekli kolaylıkları sağlıyoruz” dedi.

YOLCULARIMIZIN VE MALLARIMIZIN ULAŞIMI HIZLANACAK

Türkiye'ye doğal gaz ve elektrik ihracatıyla taşımacılık ve nakliye konularında olumlu görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Vaizi, şu ifadeleri kullandı: “Başta demir yolları taşımacılığı olmak üzere hava, kara ve deniz taşımacılığı konusunda görüşmelerimiz oldu. Yolcu taşımacılığında daha önce Tebriz'den Van'a kadar olan tren seferlerinin Tahran'dan Ankara'ya uzatılması konusunda mutabakat sağlamıştık. Son görüşmelerimizde bunu gelecekte Tahran'dan İstanbul'a kadar uzatma konusunda karar aldık. Türkiye'nin demir yolları ağını İran'ın demir yollarıyla birleştirmek istiyoruz. Bu, hem yolcularımızı hem de mallarımızı her iki ülkenin birçok noktasına daha hızlı ulaştırmamızı sağlayacaktır.”


Geri Dön