29 / 06 / 2024

İstanbul'dan tersine göç başladı: Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale'de arsa fiyatları resmen uçtu!

İstanbul'dan tersine göç başladı: Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale'de arsa fiyatları resmen uçtu!

Megakentteki yüksek konut fiyatları, deprem riski ve hayat pahalılığı tersine göçü hızlandırdı. Megakentten kaçanlar, Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale'yi mesken tuttu. Söz konusu illerde arsa fiyatları resmen uçtu. İşte detaylar...



6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan endişe ve yükselen kira bedelleri mega kent İstanbul'da tersine göçü hızlandırdı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, son 1 senede 418 binden fazla kişi İstanbul'dan ayrılırken, son 5 yıllık süreçte ise  İstanbul'dan gidenlerin sayısının 2 milyonu 200 binden fazla olduğu öngörülüyor. 

Mega kent genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesinin ardından, çevre şehirlere de göç arttı. En çok tercih edilen iller de Tekirdağ, Edirne, Çanakkale oldu. 

İstanbul dan tersine göç başladı: Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale de arsa fiyatları resmen uçtu!

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre; İstanbul'dan Trakya'ya göç, bölge genelindeki emlak fiyatlarında artışa sebep olurken, son zamanlarda bölgede kiralık konut sorununun olduğu da belirtildi. 

Emlakçı Barış Şahin, konuya ilişkin açıklamasında İstanbul'da yükselen kira bedelleri ve yoğun kalabalık gibi durumlardan kaçmak isteyen vatandaşların hem tatil amaçlı, hem de kalıcı olarak Tekirdağ'a geldiklerine dikkat çekti. Şahin, İstanbul'dan gelenlerin genelde Süleymanpaşa, Şarköy, Altınova, Marmaraereğlisi bölgelerini tercih ettiğinin altını çizdi. 

Edirneli emlakçılar ise son bir senedir mega kentten arayanlarda artış olduğuna ve genelde satılık ev sorduklarına dikkat çekiyor. Edirneli emlakçı Ali Yılmazsoy ise şehre gelen memurların şaşırdığını ve fiyatları yüksek bulduklarını dile getirdi. 

İstanbul dan tersine göç başladı: Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale de arsa fiyatları resmen uçtu!

İstanbul'a yakın olması sebebiyle Çanakkale'de İstanbul'dan en çok göçü alan illerden oldu. 

Arazi Geliştirme Yatırım Danışmanlığı'ndan Avukat Mert Van, konu ile ilgili açıklamasında doğru yerden ve doğru fiyatla alınan bir arsanın her zmaan altın ve konuta göre daha fazla getiri sunduğunun altını çizdi ve "Pandemi sonrasında artan talep, Çanakkale'nin merkez köylerinde yer alan arazi fiyatlarını uçurdu. Lapseki, Suluca, Kemiklialan bölgesinde 10 dönümlük bir arsa, arazi, tarla 20 milyon, 25 milyon lira, merkeze bağlı Batak Ovası bölgesinde ise 10 dönüm arsa, arazi, tarla ise 4, 5 milyon lira gibi fiyatlardan satışa sunuluyor" ifadelerini kullandı. 

Avukat Van, ev fiyatlarında yaşanan fahiş artışların, insanların enflasyon karşısında paralarını koruma çabasının ve kredibilite ile deprem gibi sebeplerden yatay mimariyle oluşan ilginin ardından arsa yatırımına olan talebi de katladığına dikkat çekti. 

"Devletin altyapı yatırımı yapmayı planladığı, gelişmekte olan bölgelerden doğru fiyatlı arsa yatırımları gerçekleştirmek için doğru bir süreçteyiz" diyen Van, özellikle Çanakkale’nin bu anlamda fırsat sunan şehirlerden olduğunu, köprü projesinin ve Malkara Otobanının şehri yeni çekim merkezi haline getidiğini vurguladı. 

Söz konusu açıklamasında son 4 senede Türkiye genelinde arsa fiyatlarının yüzde 530 yükseldiğinin bilindiğini aktaran Van, "Çanakkale özelinde imarlı arsaların metrekaresi bin TL’den başlayıp 60 bin liralara kadar yükselebiliyor" dedi. 

Ayrıca, 1/1000 uygulama imar planı olan yerlerin üzerine konut, otel, hastane gibi yapıların yapılabildiği arsalar olduğunun altını çizen Van, "Son 1 yılda konut satışları yüzde 17,5 azalırken, 1 milyon 225 bin satış gerçekleşti. Konut dışı satış ise yüzde 3 artışla 1 milyon 723 bin olarak gerçekleşti" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Hesaplara 7 bin 608 TL yatmaya başladı! Evde bakım maaşında son dakika müjdesi!

'Ben belediye başkanı olsam' diyen Naci Görür Gaziantep'i işaret etti! O fay hattında stres yüklendi...

İstanbul'da konut fiyat artışı durdu! TCMB eski başekonomistinden flaş tahmin! 


Geri Dön