Genel

İstanbul’dan yoğun göç dalgası! İstanbullular akın akın hangi şehirlere göç ediyor? Hangi iller daha sağlam?

Kahramanmaraş’ın Pazarçık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 şehrimizi derinden etkileyen deprem felaketleri tüm Türkiye’nin kabusu oldu. Bölgedeki depremin ardından yeniden olası İstanbul depremi gündeme gelirken, İstanbullular daha güvenli ilçe ve şehirlere göç etmeye başladı.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından yeniden olası İstanbul depremi gündeme gelince oturdukları konutun depreme dayanıklılığından emin olamayan vatandaşlar zemini daha sağlam bölgelere göç etmeye başladı.

Bazı İstanbullular fay hattından uzak zemini sağlam ilçelere taşınmaya başlarken, bazıları da şehirdeki kurulu düzenini tamamen bozarak İstanbul dışında alternatif arayışlara yöneldi. Fay hattına uzak olması nedeniyle İstanbulluların Edirne ve Kırklareli’ye büyük rağbet gösterdiği belirtiliyor. Tekirdağ ise fay hattı üzerinde olması gerekçesiyle pek tercih edilmiyor.

KIRKLARELİ’DE 2 BİN KİŞİ KONUT ALDI

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Başpınar, son yaşanan depremlerin ve olası İstanbul depreminin şehirden göçü tetiklediğini belirterek  güvenli görülen bölgelere insan hareketliliğinin yaşandığını ifade etti. Özellikle Kırklareli ile Edirne merkez ve kuzeyinin yerleşim açısından cazip görüldüğünü kaydeden Başpınar, deprem beklentisinin göç güdüsünü daha da artırdığını ileri sürdü. Başpınar, göç dalgası nedeniyle Kırklareli'nde emlak fiyatlarında depremden bugüne kadar yüzde 20 ve 25 oranında artışlar yaşandığını belirtirken, TOKİ konutlarının güvenli olması nedeniyle bu yapılara olan ilginin de önemli ölçüde arttığına dikkat çekti.

Göç alan illerde sosyoekonomik durumların da değişeceğini söyleyen Başpınar, yaşlı nüfusa sahip olan Kırklareli ve Edirne'nin gelen göçlerle dokusunun değişime uğrayacağını ifade etti. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık da fay hattına uzak olması nedeniyle Kırklareli’ye yoğun ilgi olduğunu belirterek, “Son 20 gün içerisinde İstanbul'dan şehrimize yerleşmek isteyen yaklaşık 2 bin kişiye ev ve arsa satılmış durumda” diye konuştu.

EDİRNE’YE YOĞUN GÖÇ DALGASI VAR

Göç dalgasından etkilenen şehirlerden birisi de Edirne. Edirne'ye de deprem bölgesinden gelen yaklaşık 5 bin kişinin yanı sıra özellikle İstanbul'dan yoğun göçler olduğunu kaydeden Edirne Ticaret Odası Başkanı Sezai Irmak Irmak, Edirne’nin İstanbul’un arka bahçesi konumunda olduğunu dile getirdi.  Sezai Irmak, Edirne’nin 4. deprem kuşağında olması sebebiyle zemininin sağlam olduğunu vurgulayarak gelecek yıl yapımı tamamlanacak hızlı trenin faaliyete geçmesiyle Edirne'ye göç edenlerin İstanbul'daki işlerine sabah gidip akşam gelmeyi tercih edebileceklerini belirtti.

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker de İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi illerden göç edenlerin özellikle Edirne'de müstakil ev yapabilecekleri arsa aradıklarını, yoğun talep nedeniyle fiyatların dörde katlandığını bildirdi.