Kent Haberleri

İstanbullular gözünü Bodrum'a dikti! Satılık da kiralık da kalmadı!

İstanbul’da deprem söylentileri şehirden göçü artırdı. Şehir değiştirirken Edirne ve Kırklareli’nden sonra Bodrum’u ilk sıraya koyan İstanbullular, bölgedeki yazlıklarını da 1. evleri yaptı.Fay hattından uzak sağlam konut arayışı fiyatları zirveye taşırken alım gücünün düşmesi sebebiyle İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa’nın ifadesiyle “Tabela fiyatları arttı işlem hacmi düştü

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yeniden gündeme gelen olası İstanbul depremi, şehirdeki emlak piyasasını da karıştırdı.

Fay hattından uzak sağlam konut arayışı fiyatları zirveye taşırken alım gücünün düşmesi sebebiyle İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa’nın ifadesiyle “Tabela fiyatları arttı işlem hacmi düştü.” 

Verilen detaylara göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun şubat ayı rakamlarında da konut satışları yüzde 18’lere varan oranda düşmüştü.

Aktarılan detaylara göre, mega kent İstanbul’da deprem söylentileri sebebiyle şehirden göç de hızlanırken Edirne, Kırklareli gibi iller öne çıkmıştı. Fakat İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, şu anda İstanbul’dan en fazla göç alan ilin Muğla olduğunu söyledi. Paylaşılan detaylara göre, Muğla-Bodrum yaz sezonun da yaklaşmasıyla yoğun göç alırken bölgenin sadece İstanbullu değil Rus vatandaşların da ilgi odağı olduğu belirtiliyor.

Yıllık kiralamaya ev kalmadı

Dünya'dan Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre, bütün yaz aylarında Bodrum’un tam kapasite dolduğunu fakat bu sene talebin çok daha fazla olduğunu dile getiren Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri Serkan Zeki Öztuncay, Rusların önceden Alanya-Antalya bölgesini tercih ettiğini ancak artık Bodrum’a gelmeye başladıklarını söyledi. 

"Çevremize baktığımızda Ruslar’dan yoğun talep olduğu bilgisini alıyoruz. Şimdi bir yandan İstanbul’dan depremden kaçanlar öte yandan Doğu’da yaşanan deprem nedeniyle canını kurtarmak isteyenler buraya olan ilgiyi katladı." diyen Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri Serkan Zeki Öztuncay "Turizm bölgesi olması ve göçün artmasıyla nüfus 1.5-2 milyona çıkacak" diye konuştu.

Vatandaşların konutları yıllık kiralamak istediğini fakat yıllık kiraya verecek konut kalmadığını dile getiren Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri Serkan Zeki Öztuncay, mal sahiplerinin de daha çok sezonluk kiracı tercih ettiğini söyledi.

Ev sahibi sezonluk kiracı istiyor

Kiralık veya satılık evin kalmadığı Bodrum’da dikkat çeken bir konu ise konut sahiplerinin yıllık yerine sezonluk kiracı tercih etmesi.

Açıklamasında şu an fiyatların dengesizliğine değinen Serkan Zeki Öztuncay, o sebeple sezonluk kiracıların tercih edildiğini dile getirdi. Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri Öztuncay “Yıllık kiralık sayısı o kadar azaldı ki, devletin temmuz ayı için koyduğu yüzde 25 zam sınırı da konut sahiplerini sezonluğa yönlendiriyor. İnsanlar ‘enflasyon belli değil, neden sadece yüzde 25 artışla yetineyim?’ diyor. Hal böyle olunca da yıllık kiralamaya pek yanaşmıyor buradaki mal sahipleri” dedi.

Yıllık kiralamada konulan yasal artış sınırının sezonluk kiralamalarda olmadığını dile getiren Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri Serkan Zeki Öztuncay, bu sebeple de fiyat aralığının çok değişken olduğunu 150 bin ile 5-6 milyon liraya kadar çıkabildiğini söyledi. Öztuncay’ın verdiği bilgiye göre, bölgeye talebin çok olması nedeniyle sezonluklar da boş kalmıyor hatta günlük ya da haftalık olarak kiralanıyor. Yıllık kiralanırsa da bir yılın kirası peşin alınıyor ve rakamlar 10 bin ile 20-25 bin lira arasında farklılık gösteriyor.

Muğla’da satılık da kiralık da kalmadı

Yaptığı açıklamada Muğla merkezin tamamen dolduğunu belirten Muğla Emlak Müşavirleri Meslek Odası Başkanı Ziya Ercan, fiyat yüksekliği sebebiyle satış hareketliliği da yaşanmadığını söyledi. Ziya Ercan açıklamasında “Ev soran çok ama ev yok, olanın da fiyatı oldukça yüksek. Kredi de yok. O sebeple çok fazla satış hareketliliği yaşanmıyor. Muğla'da şu anda kiralık konut sıkıntısı çok büyük. Yani kira artışından ziyade konut yok. Satılıklarda da rakamlar bir hayli yüksek. Temel sıkıntı konut üretecek arsa olmamasında” diye konuştu..

“Altyapı 2 milyon kişiyi kaldırmaz”

Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri Zeki Öztuncay yaptığı açıklamada sezonun gelmesi ve göçün artmasıyla Bodrum’da nüfusun 1.5-2 milyona çıkacağını dile getirerek, "Altyapı ve üst yapıda ciddi olarak sıkıntılarımız var, daha da artacak. Su, trafik problem olacak. Sıkıntılar artacak.” dedi.

Kiralıklarda çarpan aralığına dikkat

Zeki Öztuncay, Türkiye'de kira çarpanının 200-300 ay aralığında olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bodrum’da 5 milyon liraya konut alan biri 200 aya böldüğünde 25 bin lira, 300’e böldüğünde 16-17 bin lira çıkıyor. Bu nedenle de 16-25 bin TL aralığında kiraya verebiliyorsa uygun bir yatırım. Kiralık arayanın bu çarpanı dikkate alması gerekli” dedi.

Deprem mi oldu? Az önce deprem mi oldu? Bugün nerede deprem oldu? 6 Nisan 2023 deprem listesi!

Deprem sonrası DASK toplam ne kadar ödeme yaptı?

Nefes kesen son dakika deprem açıklaması! 485 fay hattı birden dirildi: 90 bin bina etkilenecek! Aman dikkat!