28 / 06 / 2024

İstanbullular ikincil konutlarını bu ilçelerden alıyor: Talep de fiyatlar da katlandı! 

İstanbullular ikincil konutlarını bu ilçelerden alıyor: Talep de fiyatlar da katlandı! 

İkincil konut, yani ana ikametgah dışında dinlenme ve kentin karmaşasından uzaklaşmak için edinilen konutlara ilişkin talep verileri ortaya çıktı. İşte İstanbulluların tercih ettiği ilçeler...



Ana ikametgah dışında dinlenme ve şehrin karmaşasından uzaklaşmak amacıyla vatandaşlar sık sık ikincil konuta yöneliyor. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından ikincil konutlar ile ilgili bir araştırma yapıldı. 

Habertürk'ten Esra Toptaş'ın haberine göre; İstanbul Planlama Ajansı’nın yaptığı çalışmaya göre; İstanbulluların ikincil konutları tercih ettiği ilçeler tek tek belli oldu. İstanbul'da yaşayan vatandaşlar, ikincil konut alımlarında doğal güzellikleri ve denize ulaşım bakımından cazip olan yerlere yöneliyor. 

İstanbullular ikincil konutlarını bu ilçelerden alıyor: Talep de fiyatlar da katlandı! 

İstanbul Planlama Ajansı’nın yaptığı çalışmaya göre; İstanbullular, ikincil konutlarını Şile, Büyükada, Kilyos, Polonezköy, Ağva ve Riva gibi bölgelerden satın alıyor. Bu bölgeler, doğal güzellikleri ve denize ulaşım açısında oldukça cazip durumda. Özellikle son senelerde  tabi pandeminin de etkisiyle bu bölgelere büyük bir talep bulunuyor.

Kentten uzak ancak yine de kentin içinde kalan ikincil konut alanlarının planlanmasında yeşil alanların korunması, sürdürülebilir altyapının oluşturulması ve doğal kaynakların yönetimi oldukça kritik bir önem araz ediyor. 

Tabi bu bölgelere ilginin artmasıyla beraber konut fiyatları da son birkaç senede tırmandı. 

İstanbullular ikincil konutlarını bu ilçelerden alıyor: Talep de fiyatlar da katlandı! 

Bunların yanı sıra, Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı rakamlara göre, yüzde 25’lik zam tavanına rağmen Türkiye konut kirası artışında yüzde 125,10 ile Avrupa'da ilk sıraya yerleşti. Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde Avrupa Birliği ülkeleri ve aday üye ülkeler arasında senelik konut kira yükselişi, yüzde 125,10 oran ile en çok Türkiye’de yaşanırken, Türkiye’yi yüzde 12,80 oran ile Macaristan izledi. 

Ayrıca, 11 Haziran 2022’de Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe alınan konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona eriyor.  Endeksa’ya göre, kiralardaki yüzde 25’lik tavan sınırlandırmasının 2 yılını kapsayan süreçte Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 yükseldi. 

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den o şehre uyarı: 4 büyüklüğünde sallandı, dikkatli olmak gerek!

Ev sahiplerine uyarı: Artık stopajı da kira bedeline ekleyin!

Banka banka güncel faiz oranları! 2 milyon TL'nin getirisi ne kadar?


Geri Dön