Ekonomi

İstanbullular parasızlıktan yiyecek bile alamıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı, eylül ayı İstanbul Barometresi’ni yayınladı. Araştırma sonuçları İstanbulluların hatırı sayılır yüzdeliği parasızlıktan yiyecek dahi alamıyor. İPA’nın araştırmasına göre araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 16'sı parasızlıktan evleAraştırma sonuçları İstanbulluların hatırı sayılır yüzdeliği parasızlıktan yiyecek dahi alamıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı, eylül ayı İstanbul Barometresi’ni yayınladı. Araştırma sonuçları İstanbulluların hatırı sayılır yüzdeliği parasızlıktan yiyecek dahi alamıyor. İPA’nın araştırmasına göre araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 16'sı parasızlıktan evlerinde yiyecek olmadığı zamanların olduğunu belirtti.

Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 62.8’i de maddiyatsızlıktan dolayı istediği gıdayı alamadığını söyledi. Evlerinde gıdanın dahi yer almadığını söyleyenlerin ilk kez barometreye gitmesi dikkat çekiyor. Katılımcıların yüzde 65,7’si de evde en fazla ekonomik sorunları konuştu.

İstanbul Barometresi, İstanbul’da yaşayan vatandaşların ev içi gündemlerinden duygusal durum seviyelerine, ekonomik tercihlerden iş memnuniyetlerine değin pek çok başlıkta tabloyu ortaya çıkartıyor. İPA’nın araştırmasında, her ay aynı temalarda sorularla yapılmakta olan periyodik anket çalışmalarıyla İstanbul’da ikamet eden vatandaşların gündemlerine ilişkin konular hakkında düşüncelerini analiz etmekte.

EVLERDE EN ÇOK EKONOMİK SORUNLAR KONUŞULUYOR

Eylül ayı adına araştırmasında 23 Eylül – 21 Ekim 2022 tarihlerinde 601 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlanmış oldu. Bu araştırmaya göre vatandaşların yüzde 65,7’si evlerinde en fazla ekonomiden ve ekonomik sıkıntılardan konuşulduğundan söz etti. İstanbul’da yaşayanların ev içi gündeminde ikinci sırada ise okulların açılması vardı.

EVDE YİYECEK BULUNMADIĞI ZAMANLAR VAR

İPA’nın yürütmüş olduğu araştırmasına katılanların yüzde 23,6’sı TOKİ’nin yürütmüş olduğu sosyal konut projesinin, yüzde 18’i ise döviz kurunda yaşanan hareketliliklerin 2022 Eylül ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu söyledi.

Bunun yanı sıra katılımcıların yüzde 62,8’i Eylül ayı içinde maddi sıkıntılar nedeniyle istediği gıdaları alamadığını belirtti. Bu araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 15,8’i 2022 Eylül ayında ekonomik yetersizlikten dolayı evde yiyecek bulunmadığı zamanların çok daha fazla olduğunu açıkladı.

VATANDAŞIN YÜZDE 42.6’SI GEÇİNEMİYOR

İPA’nın araştırmasında ankete katılan katılımcıların yüzde 46,1’i kendi ekonomik durumunun kötüye gittiğini, yüzde 32,9’u ekonomik durumunun değişmeyeceğini, yüzde 20,9’u ise durumunun daha iyi olabileceğini düşünüyor.