04 / 05 / 2024

İstanbullular tramvayını seçti!

İstanbullular tramvayını seçti!

œİstanbul Tramvayını Seçiyor Kampanyası sonuçlandı ve 63 bin 553 kişinin oy kullandığı ankette 'A' modeli yüzde 63 oy alarak tercih edilen tasarım oldu. Tanesi 1.3 milyon euroya mal olacak 18 tramvay, tamamen Türk mühendisleri tarafından üretilecek



İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin düzenlediği œİstanbul Tramvayını Seçiyor Kampanyası sonuçlandı. 63 bin 553 kişinin oy kullandığı ankette 'A' modeli tramvay, yüzde 63 oy alarak tercih edilen tasarım oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin şžirketlerinden Ulaşım Aşž tarafından üretilecek 18 yerli tramvay, tamamen Türk mühendisleri tarafından üretilecek ve tanesi 1.3 milyon euroya mal olacak.

Ulaşım A.şž.'nin tasarım ve mühendisliğinde hazırlanan iki farklı tramvay modeli internet üzerinden İstanbulluların beğenisine sunuldu. Ocak ayı boyunca yapılan oylamanın sonuçlarını Taksim Metro İstasyonu'nda düzenlenen programda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu ve Ulaşım A.şž. Genel Müdürü Ömer Yıldız açıkladı.

Oylama sonucunda 63.95 oy oranı ile 'A' modelinin seçildiğini belirten Muzaffer Hacımustafaoğlu, 'Bugün burada tarihi bir olayı konuşuyoruz. Bu çalışmada emeği geçen hocalarıma, Ulaşım Aşž çalışanlarına teşekkür ediyorum. Önemli bir işe imza attılar. Türk ekonomisinin Türk mühendisliğinin geleceğini gösterdiler dedi.

Yerli üretim daha ucuz¦

İstanbul Ulaşım Aşž Genel Müdürü Ömer Yıldız da yerli üretim tramvayların piyasaya göre daha ucuza mal olacağını belirterek, œ2023 yılında 630 km raylı sistem hedefimiz var. Bu da 3 binin üzerinde araca ihtiyacımızı ortaya koyar. Biz ilk aracımızı 1999 yılında üreterek hizmete sunduk. Sonraki yıllarda da yerli üretim araçlarımız hizmete girdi diye konuştu.

Üretilen araçların hala çalıştığına dikkat çeken Yıldız, œÜreteceğimiz 18 tramvay 25 metre boyunda. Boş ağırlığı 30 dolu ağırlığı 50 ton. Araç içi kameralar olacak. Araçların dış kablolarında 15 kilometreden fazla kablo var. Teknolojik olarak uçakla otobüs arasında dedi.

Tamamen Türk mühendislerin üreteceği tramvayların bir tanesinin piyasa değerinin 2-2.5 milyon euro olduğunu vurgulayan Yıldız, œBizim üreteceğimiz 18 aracın her birinin maliyeti 1.3 milyon euro olacak. Satın alacak olsak 2 milyon euro tamamen sistemin dışına gidecekti. Yerli piyasaya giren bu para ile yerli sanayinin sorun çözme kapasitesi de yükselecek şeklinde konuştu.
İBB


Geri Dön