Kent Haberleri

İstanbullulara şok uyarı: Marmara fayı kırıldı, kırılacak! İstanbul depremi için kritik veriler peş peşe açıklandı!

Kahramanmaraş'ta yaşanan iki büyük depremin ardından olası büyük İstanbul depremi yeniden gündem oldu. İstanbullulara şok uyarı: Marmara fayı kırıldı, kırılacak! İstanbul depremi için kritik veriler peş peşe açıklandı! 16 milyon nüfuslu İstanbul, 1939'dan beri büyük depremler üreten Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın son kuşağında bulunuyor

Kahramanmaraş'ta yaşanan iki büyük depremin ardından olası büyük İstanbul depremi yeniden gündem oldu. 16 milyon nüfuslu İstanbul, 1939'dan beri büyük depremler üreten Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın son kuşağında bulunuyor. 

Megakentte tedirginliğe sebep olan Kahramanmaraş depreminden sonra uzman isimler peş peşe İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulunmaya başladı. 

İstanbul'un deprem tarihine bakıldığında son 500 senede 7 şiddetinin üzerinde 2 büyük depremin meydana geldiği görülüyor. Orta Marmara fayında İstanbul depremi yaşanma olasılığı 250 senede bir olarak belirtiliyor. 

Deprem uzmanları tarafından son büyük İstanbul depreminin 1766'da meydana geldiği dikkate alınınca, Orta Marmara Fayında büyük deprem riskinin arttığına dikkat çekiliyor. 

İstanbullulara şok uyarı: Marmara fayı kırıldı, kırılacak! İstanbul depremi için kritik veriler peş peşe açıklandı!

MARMARA FAYI KIRILDI, KIRILACAK 

Habertürk'te yer alan habere göre; Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sık sık ülke genelinde yaptığı deprem tahminleriyle gündem oluyor. Marmara depreminde İstanbul'un Avrupa Yakası'nın daha çok hasar göreceğini dile getiren Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara fayı kırıldı, kırılacak" açıklamasında bulundu. 

Marmara fayının kırılması halinde minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üreteceğine dikkat çeken Naci Görür, "Halbuki yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu fayın güneyinde stres birikimi kuzeyinden çok daha fazla. Marmara'nın güney kısmında" şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Naci Görür, konu ile ilgili açıklamasında, "Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye'de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca" ifadelerini kullandı ve bunun depremlere hazırlanmak için bir şans olduğunu vurguladı. 

"İrili ufaklı başka yerlerde deprem olabilir, burada da küçük depremler olur ama Türkiye'nin en ağırlıklı fay zonları enerjiyi boşalttı" diyen Görür, bunun bir imkan olduğunu yineledi. 

İstanbul'da meydana gelecek depremin daha büyük bir hasar oluşturacağının altını çizen Naci Görür, "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum" diye konuştu ve İstanbul'da da zamanın gelmekte olduğunu vurguladı. 

Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiğinin söylendiğini dile getiren Görür, "23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum" dedi ve İstanbul’da en fazla 7.5 beklendiğini belirtti. 

Maraş depreminin daha büyük olduğunu belirten Naci Görür, açıklamasını "İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur. Diğer yandan Maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Naci Görür uyarısını yineledi: Adana ve Kıbrıs’a dikkat!

Deprem uzmanından çarpıcı açıklama: Doğu Anadolu ile Ölü Deniz kırıkları kudurdu! Konteyner evler ve çadırlarda kalın!

Depremde az hasar alan binalara ne olacak? Detaylar belli oldu! Hemen bakın!