İstanbul'un 2 yakası gayrimenkulde eşitlendi!
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, İstanbul Anadolu yakasının kamu ve özel yatırımlarla Avrupa yakasından daha fazla değerlendiğini belirterek, “Artık iki yaka eşitlenmiş oldu. Hem konut, ofis gibi kalitede, hem de değerlenmede” dedi.
İş GYO Genel Müdürü Tanes, İstanbul Anadolu yakasının kamu ve özel yatırımlarla Avrupa yakasından daha fazla değerlendiğini belirterek, “Artık iki yaka eşitlenmiş oldu. Hem konut, ofis gibi kalitede, hem de değerlenmede” dedi.
Yıl içinde geliştirdiği projelerde önemli satış rakamlarına ulaşan ve 8 yıldır nakit temettü dağıtan İş GYO, proje üretimine yeni yılda da devam edecek. 4.4 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştıklarını hatırlatan İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, kira gelirlerinin ise yıllık 150 milyon lira olduğunu kaydetti. Kartal’da Manzara Adalar, Topkapı’da Nef’le birlikte hayata geçirdikleri İnistanbul, İzmir’de Ege Perla ve İstanbul Finans Merkezi’nde devam eden projelerle ilgili son bilgileri paylaşan Tanes, ellerindeki arazi envanterinin ise genel olarak Anadolu yakasında olduğunu söyledi. Tanes, “Ama biz bunun ötesinde Anadolu yakasının geleceğine inanıyoruz. İstanbul büyüyor. Kamunun yaptığı mega projeler, özel sektörün yaptığı konut, ofis, AVM yatırımları artık Avrupa yakası ile Anadolu yakasını eş değer hale getirdi. Kimse yaşamak için, sosyal alan, kültürel alan için bir diğerini tercih etmek durumunda kalmıyor. Hem kalite düzeyi aynı, hem de değerde eşitlendi” dedi.
Pek çok büyük ulusal ve uluslararası şirketin merkezlerini Anadolu yakasına taşıdığını hatırlatan Tanes, gelecek yıllarda değer kazanımının süreceğine inandıklarını ifade etti.
‘4 projemiz ilerliyor’
Turgay Tanes, İnistanbul, Manzara Adalar, İFM ile İzmir’de Ege Perla projelerinde çalıştıklarını dile getirdi. Ege Perla’da konutların teslim edildiği bilgisini veren Tanes, AVM’nin ise gelecek baharda açılışının yapılacağını kaydetti. İFM’de ofis ve ticari ünitelerden oluşan projede Ocak ayında kaba inşaatın biteceğini açıklayan Tanes, “Sonra kaba aşamasında diğer kamu kurum ve bankaların başlamasını bekleyeceğiz. Yapılan açıklamalar ve temel atmalardan sonra sürecin daha hızlanarak, 2017 ilk çeyreğinde önemli bir yol katedeceğine inanıyoruz” dedi. Manzara Adalar projesinin 2018’de biteceğini anlatan Tanes, 4 etaplı İnistanbul projesinin ise kademeli olarak 2018’den itibaren teslim edilmeye başlanacağını söyledi. Yeni yıl için Tuzla projesine başlamayı hedeflediklerini belirten Tanes, “Tuzla’da daha önce aldığımız bir arsa vardı. İşlemlerini tamamlayabilirsek ilk çeyrek bitimine lansmanını yetiştirmeyi düşünüyoruz. 700 milyon lira civarında bir ciro büyüklüğü olan konut projesi olacak” diye konuştu.
‘Yatırım için kurulduk’
Turgay Tanes, ilk halka arzlarında prensiplerinin ‘para kazandıkları yatırımcıya uygun büyüme modelleri oluşturmak, elde ettikleri gelirden temmettü dağıtmak’ olduğunu ifade etti. 8 yıldır nakit temettü dağıttıklarını anlatan Tanes, “Yüzde 5’le başladık yüzde 7’ye çıktık. Başlangıçtan itibaren de GYO’ların sahip olduğu avantajları kullanmak amacıyla kurulmadık. Yatırım yapmak için kurulduk. Tam ‘gayrimenkul yatırım ortaklığı mevzuatına’ hem Batı, hem Türkiye modellemesine uygun bir sistem içindeyiz” dedi.
‘Her sektörde durgunluk olur’
İnşaat-gayrimenkul sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak yol aldığını belirten Turgay Tanes, ancak yıl içinde yaşanan gelişmeler nedeniyle kış aylarını durağan geçirebileceğini ifade etti. Tanes, “Bütün dünyada böyledir. Her sektörün düşüş, çıkış, yerinde sayma dönemleri olur. Gayrimenkul sektöründekine daralma diyemeyiz. Bir çok şehir yatırımlara çok ihtiyaç var, biz sektörün geleceğine inanıyoruz. Mesela sektörle ilgili ‘büyük karlar elde ediliyor’ gibi bir algı oluşturuldu. Başka sektörlerden yoğnu girişler oldu. Bunlar hepimize zarar veriyor” dedi.
‘Konut kredisinde yeni bir düşüş zor’
İş Bankası başta olmak üzere bankaların faizi düşürmesiyle, konut kredisi faiz oranlarında 120 ayda 1’in altının görüldüğünü vurgulayan Tanes, “Daha aşağıya gitmesi ve orada kalması o kadar kolay değil. Tasarrufların yetersiz olduğu bir ülkede uzun vadeli krediyi hangi uzun vadeli fonlarla karşılayabilirsiniz? Bu işler için biraz parasal bir rahatlık olması, uzun vadeli bir para akışı lazım. Ama bütün her şeye rağmen bu oranların görülmüş olması, 1’in altı tüketici açısından iyi geliyor. Bir süre bu oranın daha altını görmek mümkün görünmüyor” dedi.
‘Sorun, çözüm için atılan adımlar’
Turgay Tanes, gayrimenkul sektöründe yıl içinde yaşanan olumsuz gelişmeler, sınır olayları ve darbe girişimiyle birlikte oluşan durgunluğun bir süre sonra rayına oturacağına inandıklarını söyledi. Tanes, “En büyük sorun ise bizzat bu sorunları çözeceğim diye yapılan mevzuat değişiklikleridir. Yoksa her şeyin üstesinden geliyoruz. Bu tebliği, şu maddesi… Eleştiri gelen bir konu yeni bir maddeyle, yasayla düzeltilmeye çalışılıyor. Kayıt dışı iş yapan cezalandırılmak istenirken, büyük geliştiriciler sorunlarla karşı karşıya bırakılıyor” dedi. Bir de örnek veren Tanes, “Satış vaadi sözleşmesiyle ev satılıyor gitsinler noterden yapsınlar’ diyorsunuz. Yüzde 2’lik bir yük getiriyorsunuz. Buna uyanlar sektörün kayıt içi firmaları ama 500 bin liralık evde 10 bin liralık yükü iki tarafa yüklüyorsunuz. Kayıt dışı adamın notere gittiği görülmüş şey değil. Hiçbir şeyi de ödemiyorlar” diye konuştu.
Milliyet