İstanbul'un binalarında durum vahim!
Türkiye'nin birçok şehrinde deprem tehlikesi bulunuyor. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yapının depreme karşı riskli olduğu belirtilirken; 1.5 milyonun ise dönüştürülmesi gerekiyor. Özellikle İstanbul'da durum oldukça ciddi.
Türkiye'nin birçok şehrinde deprem tehlikesi bulunuyor. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yapının depreme karşı riskli olduğu belirtilirken; 1.5 milyonun ise dönüştürülmesi gerekiyor. Özellikle İstanbul'da durum oldukça ciddi.
'Acil dönüşüme girmeli'
Türkiye'deki binaların durumuyla ilgili açıklamalar yapan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, şunları söyledi:
"Ülkemizde 9.8 milyon bina ve 28.6 milyona yakın bağımsız bölüm bulunuyor. Bu binalardaki bağımsız bölümlerden 6.7 milyonunu riskli yapı. Bu riskli yapılardan acil olarak 1.5 milyonunun dönüşüme girmesi gerekiyor. İstanbul’da ise 1.2 milyon binada toplamda 5.9 milyon konut var. İstanbul’da da 1.5 milyon yapı riskli iken acil olarak dönüşüme girmesi gereken 300 bin konut bulunuyor."
İstanbul'da durum vahim
Depreme dayanıklı olmayan binalardaki tehlikenin altını çizen Hakan Akdoğan, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan deprem raporu çerçevesinde İstanbul'da tüm ilçeler için olası deprem kayıp tahmini kitapçıkları oluşturuldu. 7.5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul’da 194 bin 342 binanın orta ve üstü hasar alması, 22 bin 235 kişi için de can kaybı ve ağır yaralı riski bulunuyor. 40 yaş ve üstü ana yapı sayısı gene İstanbul’da 258 bin 269 iken, 40-20 yaş arası bina sayısı ise 548 bin 26. 2000 öncesi ve özellikle 5-9 kat arası olan tüm yapılara acil olarak riskli yapı tespitleri belediyeler tarafından yapılmalı" şeklinde konuştu.
Akdoğan'ın paylaştığı bilgilere göre İstanbul'daki yüksek riskli ilçeler ise şu şekilde: Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü.
'İnceleme yapılmalı'
Deprem tasarımının yetersiz olduğu binalar, malzeme dayanıklılığı yeterli olmayan ve mühendislik hizmeti alınmamış kaçak yapıların acil incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Akdoğan, konuyla ilgili şöyle konuştu:
"Kanunda riskli yapıların tespitleri yapı maliklerince yaptırılır, bunlar yapmaz ise idare veya Bakanlıkça yaptırılır deniyor. Buna göre, herhangi bir malik test yaptırabileceği gibi, birlikte bir anlaşma ile de test yapılabilecektir.
Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan bu teste riskli yapı tespiti diyoruz. Bizim tavsiyemiz bu incelemenin yaptırılması olacaktır."
İstanbul depreminde süre kısalıyor!
Naci Görür'den tüyler ürperten açıklama!
Uzman isimden İstanbul depremi için kritik uyarı!