Eğitim

İstanbul'un birkaç havaalanına daha ihtiyacı var mı?

İstanbul'un yeni havaalanlarına ihtiyacı olup olmadığına dair farklı görüşler...

Avrupa Yakası'na tartışmasız yeni bir havaalanı gerekiyor. Çünkü mevcutların kapasitesi maksimum 50 milyon ve bu rakam her yıl yüzde 5 artıyor. Bundan sonra havaalanının hangi bölgeye inşa edileceğini konuşmalıyız.

Onur Air Yönetim Kurulu Başkanı Şahabettin Bollukçu: Hedefimiz 2023 yılıysa şimdiden bu yatırımların başlaması doğru bir karar. Çünkü mevcut havaalanlarımızın kapasitesi maksimum 50 milyon ve bu rakam her yıl yüzde 5 artıyor. 2023 yılında yolcu sayısının turistlere birlikte 250 milyona ulaşması bekleniyor. Yani mevcut havaalanları bir süre sonra yetersiz kalacak. Şu anda belki Sabiha Gökçen Havaalanı tam olarak kullanılamıyor ama yakında burada da yer kalmayacak. Havaalanının tek başına inşası tabi ki yeterli değil.

Bu alanlar, deniz, kara ve demiryollarıyla desteklenmeli. Ayrıca havaalanı pisti, apronu yani park yerleri gibi özellikleri de dikkate alındığında tüm ihtiyaçları karşılayacak bir terminal binası olmalı. Evet, İstanbul Avrupa Yakasına yeni bir havaalanı gerekiyor, tartışmaya bile gerek yok. yakın gelecekte Anadolu Yakası'na da yeni bir terminalin inşası gündeme gelecek. Bundan sonra havaalanının hangi bölgeye inşa edileceğini konuşmalıyız.

İstimlak işlemleri dahil deniz ve kara ulaşımıyla desteklenecek insanların kolay ulaşabileceği bir alan olmalı. Ayrıca artık yüksek kuleleri olan havaalanlarına da ihtiyaç yok. Dünya başkenti olarak lanse edilen İstanbul'a turistlerin kolaylıkla ulaşıp sorunsuz uçacağı terminaller inşa edilmeli.

Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz: İstanbul'da ulaşım açısından ne yapılsa yeridir. Öncelikle toplu taşımayı geliştirmeli, ardından havaalanlarına geçilmeli. Ulaşım konseptinin, bağlantı yollarının da dikkatle belirlenmesi lazım.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal: Üçüncü Havalimanı için planlamaların, proje ve kamulaştırmanın yapılması gerekiyor. Ayrıca bugün önceliğimiz Atatürk Havalimanı'nın mevcut kapasitesini olabildiğince arttırmak.

Habertürk yazarı Güntay Şimşek: Tarifeli havayolları, charter, kargo, iş jeti ve eğitim için yeni meydanlara ihtiyaç var. Atatürk Havalimanı'nın küçük gövdeli uçaklardan bir an önce arındırılması şart.

Trakya'da olursa o bölgeyi çökertir

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Görgülü: Yeni havaalanı için Trakya öngörülüyor, havaalanı bölgesi olarak da seçilebilir. Bunu istemiyoruz, çünkü bu bölgede toprak altı değerler, havzalar, doğal güzellikler korunmak zorunda. Oraya giderseniz orayı çökertirsiniz.

Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu Genel Sekreteri Mücella Yapıcı: Bölgede çok ciddi tarım alanları var, ayrıca havaalanı projesi bu bölgeyi yapılaşmaya cazip merkez haline getirecek bir yatırım olduğu için kesinlikle karşıyız. Kaldı ki böyle bir projeye ihtiyaç da yok.

Gazete Habertürk