Kent Haberleri

İstanbul'un bu 5 ilçesine dikkat! Naci Görür tek tek açıkladı ve uyardı: Zeminleri iyi değil!

İstanbul'da beklenen depremle ilgili İBB tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda en fazla riskli yapının Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Esenyurt'a olduğu açıklandı. Prof. Dr. Naci Görür, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve riskli ilçelere değindi.  Buna göre olası bir depremde İstanbul’da hasar görmesi beklenen tahmini bina sayısı 207 bin şeklinde oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan "6306 Sayılı Yasa Kapsamında İlan Edilen Alan ve Yapılara Yönelik Veri Toplama, Etki Analizi, Değerlendirme Çalışması"na ilişkin veriler belli oldu. Buna göre olası bir depremde İstanbul’da hasar görmesi beklenen tahmini bina sayısı 207 bin şeklinde oldu. 

Açıklanan verilere gçre; binaların yüzde 30’u 1980 öncesi, yüzde 40’ı 1980-2000 arası, yüzde 30’u 2000 sonrası yapılırken; hasar görmesi beklenen her 3 binadan 1'i 2000'den sonra inşa edildi. Hasar görmesi beklenen 207 bin binanın yüzde 95’ini meydana getiren 196 bin 227 binanın Avrupa yakasında olduğu belirlendi. 

İBB’nin, İTÜ ile yaptığı çalışmada, riskli binaların en yoğun olduğu 3 ilçe Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece şeklinde tespit edildi. 

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, verilerle ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. 

İstanbul'un bu 5 ilçesine dikkat! Naci Görür tek tek açıkladı ve uyardı: Zeminleri iyi değil!

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da 1 milyon 50 bin binanın yüzde 10’unun çok ağır hasar göreceğine dikkat çekti ve "Yalnız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı araştırmalara istinaden tüm İstanbul’da, Anadolu ve Avrupa yakasında depremde çok ağır hasar alacağı düşünülen bina sayısının 90 binin üzerinde olduğunu zaten biliyoruz" ifadelerine yer verdi. 

"Diğer hasarları saymıyorum yani çok ağır yıkılmayla doğrudan doğruya göçükle burun buruna kalacak bina sayısını 90 bin diye düşünüyorum" diyen Naci Görür, hafif hasar, orta hasar alacak bina sayısının da daha da fazla olacağını dile getirdi. 

BÜYÜKÇEKMECE, KÜÇÜKÇEKMECE, ESENYURT, FATİH VE  ZEYTİNBURNU'NA DİKKAT

Avrupa Yakası'nın zemin itibariyle, jeolojik formasyonlar itibariyle deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre Asya yakasından daha fazla hasar göreceğinin bir gerçek olduğuna değinen Görür, "İstanbul’da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek, özen gösterilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt ve bu tarihi yarımada Fatih o yöreler Zeytinburnu var" açıklamasında bulundu. 

Neden bu bölgelerin daha fazla hasar göreceğine de değinen Görür, "Çünkü bu bölgede demin dediğim gibi zemin, çok göreceli olarak iyi durumda değil. Keza bu bölgede zeminden dolayı diyelim kayma, göçme, sıvılaşma depremin büyük etkisini arttırma olayları yaygın olabilir" dedi ve böyle yerlerde depremin şiddetinin de fazlalaştığını dile getirdi. 

İstanbul'un bu 5 ilçesine dikkat! Naci Görür tek tek açıkladı ve uyardı: Zeminleri iyi değil!

Esenyurt Belediyesi ile çalışmalara başladıklarınada dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, söz konusu açıklamasında "Esenyurt dediniz, mesela Esenyurt Belediyesi Başkanı, Esenyurt’un depreme hazırlama noktasında yani bizden yardım almayı istiyor. Ben de yani elimden geldiğince bütün belediyelere, ilçe belediyelerine olduğu gibi bu belediyeye de bildiğim kadarıyla depreme nasıl hazırlanacağı konusunda tavsiyelerde bulundum" ifadelerine yer verdi ve zaman zaman toplantılar yaptığını, ciddi çalışmaların yapılıp insanların depremden zarar görmemesi için uygulamalara geçilmesi, araziye inilmesi, çalışmaların yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı. 

550'DEN FAZLA AKTİF DEPREM VAR 

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye genelindeki aktif faylarla ilgili uyarılarını da dile getirdi ve "Bizim ülkemiz, aşağı yukarı 550’nin üzerinde aktif deprem var. Türkiye’nin her yerinde depremler, aktif depremler mevcut" şeklinde konuştu. 

Açıklamasında "Kimi bölgelerde bu depremler daha yoğun deprem üretme kapasitesi daha fazla. Daha büyük depremler üretebiliyor" ifadelerine yer veren Naci Görür, Orta Anadolu’da çok fazla depremle karşı karşıya kalınmadığını ancak Doğu Anadolu’da depremin daha çok hissedildiğini belirtti. 

Prof. Dr. Görür, "Güneydoğu’da hissedebiliyorsunuz Ege Bölgesi’nde daha fazla deprem aktivitesinin fazla olduğunu görüyorsunuz" dedi ve Kuzey Karadeniz Bölgesi’nde depremlerin daha az olduğunu, bunun aktif fayların dağılımına bağlı olduğunu aktardı. Görür, söz konusu açıklamasını "Şimdi bir yerde aktif fay varsa muhakkak orada depremler olacaktır" diyerek tamamladı. 

İstanbullular dikkat! Yarından itibaren 15 Ekim'e kadar ormanlık alanlara girişler yasaklandı! 

Citi, dolar için rakam vererek alım önerisinde bulundu! 

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Büyük deprem Marmara'nın Trakya kıyılarına yakın olacak! Ürküten son dakika açıklaması geldi! 

Borcu olanlar dikkat! Son fırsat 3 Temmuz! 4.5 milyon mükellefin faydalandığı yapılandırma sona eriyor!