İstanbul'un çikolata kokulu semtleri!
İstanbulda çikolata fabrikalarına yakın yerlerde yaşayanlar, her sabah kakao kokusuyla başlıyor güne. İşte mutluluk hormonlarını harekete geçiren bu baştan çıkarıcı kokunun hissedildiği semtler...
İstanbul’da çikolata fabrikalarına yakın yerlerde yaşayanlar, her sabah kakao kokusuyla... TOPKAPI’DA ÜLKER İstanbul’da yolu Topkapı-Davutpaşa’ya düşen herkes, havadaki bisküvi ve kakao kokusunu almıştır. İnsanı çocukluğuna döndü-ren bu güzel kokunun sebebi, Davutpaşa’daki Ülker fabrikası. İlk yerli üretici firma olan Ülker, çikolata üretimine 1972’de başladı. 1974’de Topkapı’daki bisküvi fabrikasının yanına çikolata fabrikasını kurdu. Bugün binden fazla çalışanı, yıllık 200 bin ton çikolata ve çikolata ürününü Topkapı-Davutpaşa’daki fabrikalarda üretiyor. Ortadoğu ülkelerinden ABD’ye kadar 110’dan fazla bölgeye ürün ihraç eden Ülker, hammaddeden başlayarak tüm üretim sürecini 626 aşamada kontrol ediyor. Kakao çekirdekleri Fildişi Sahili’nden, fındık Giresun’dan, Antep fıstığıysa tabii ki Gaziantep’ten temin ediliyor. Çikolatada kullanılan pancar şekerinin tamamıysa yerli üreticiden... Çikolatanın lezzetini belirleyen en önemli etken olan süt tozuysa, Ülker fabrikalarında üretiliyor. ÜMRANİYE’DE DİVAN 1956 yılından beri pastane ve fırın ürünleri alanında faaliyet gösteren Divan, ilk kurulduğunda Sütlece’de hizmet veriyordu. 2003’teyse Ümraniye’ye taşındı. Buradaki fabrikada ekmek ve bisküviyle, tuzlu ve unlu ürünler üreten fabrikanın, 3 bin metrekareye yayılmış olan büyük bir tesisi var. Buradan her gün Migros içindeki bazı fırınlara, Divan pastanelerine ve kurumsal müşterilere, ürün gönderiliyor. Şu anda 2 bin 500’ün üzerinde ürün bulunan Divan’da, çeşitlilik her geçen gün artıyor. Üretimde 130 kişilik ekip çalışıyor. Üç kuşak Divan’da çalışan ustalarla beraber, ekibe genç yetenekler de ekleniyor. Yurt dışından gelen şefleri bünyesine katarak Avrupa ve dünyadaki trendleri takip eden Divan, üretiminin tamamını Ümraniye’deki tesisinde yapıyor. KURTULUŞ’TA MABEL Mabel, 1947’den bu yana Kurtuluş’ta üretim yapıyor. Karaköy ve Nişantaşı’ndaki mağazalarında 300 ürünle tüketiciye ulaşan firma, ilginç logosuyla İstanbulluların hafızasında özel bir yere sahip. ESENYURT’TA PELİT Pelit’in üretim tesisi Esenyurt’ta... 25 bin metrekare alana yayılmış tesisteki üretim, 15 gıda mühendisi eşliğinde gerçekleşiyor. Tüm ürünler laboratuvarlarda, hammaddeden mamule kadar kontrol ediliyor. Pelit’in Ar-Ge biriminde, her ay en az 30 yeni ürün geliştiriliyor ve başarılı olanlar satışa sunuluyor. 1957’de kurulan firma bugün, günlük 50 ton sıvı çikolata üretim kapasitesine sahip. BÜYÜKÇEKMECE’DE BAYLAN Kadıköy ve Bebek’teki şubeleriyle hizmet veren Baylan’ın, 87 yıllık geçmişiyle İstanbul’un kent dokusunda önemli bir yeri var. Pastanesi, nevi şahsına münhasır ve kendinden menkul bir İstanbul kuruluşudur diyebiliriz. Lezzetli pasta, turta ve çikolatalarıyla, kakao ve kremaya dayalı Batı kökenli tatlılarıyla Baylan’ın tarihi 1923’e kadar uzanıyor. Cumhuriyetle yaşıt olan Baylan, İstanbul’un ilk pastanesi değil ama ‘yaşayan’ en eski pastane. BEYKOZ’DA FIVE O’CLOCK Acarkent’teki Five O’Clock’un imalathanesi, pastanenin hemen yanında... İmalathane 16 kişiden oluşuyor. Burada çikolata yapılmıyor ancak çikolatalı cupcake’ler, çikolatalı pasta ve çileğin üzerini kaplayan çikolatalı tatlar üretiliyor. Ürünlerde Belçika çikolatası kullanılıyor. ETİLER’DE BUTTERFLY İmalathane ve ofis, Etiler Alkent Sitesi’nde yer alıyor. İki katlı villada 17 kişi çalışıyor. Son teknolojinin takip edildiği tesiste yıllık üretim, 20 ton. Belçika’daki dünyanın en iyi çikolata kuvertürü Barry-Callebaut’u kullanıyorlar. ESENYURT’TA BEYOĞLU ÇİKOLATASI 1950’li yıllardan bu yana İstiklal Caddesi’ndeki büfelerin vitrinlerini süsleyen bol fındıklı çikolataların üreticisi Zambo Gıda, Esenyurt’taki üretim tesisinde bir geleneği ayakta tutuyor. Haftada ortalama 15 koli (Her kolide 300 gramlık 30 tablet var) satışa sunulan Beyoğlu Çikolatası, sadece cumartesi günü üç koli tüketiliyor. Nadiren tablet olarak satılan çikolata 1’den 5’e kadar değişen dilimlerde alıcı buluyor. ÇİKOLATAYI EN ÇOK SEVEN BÖLGE MARMARA 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye genelinde çikolata tüketiminde Marmara Bölgesi birinci. Yüzde 42’yle ilk sırada yer alan Marmara’yı, yüzde 21’le İç Anadolu, yüzde 17’yle Ege, yüzde 11’le Akdeniz, yüzde 5’le Karadeniz ve yüzde 4‘le Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri izliyor. AVRUPA’DA DAHA ÇOK TÜKETİLİYOR Türkiye’deki kişi başı çikolata tüketimi Avrupa ülkelerinin gerisinde. Biz yıllık iki kilogram çikolata tüketirken, Yunanistan dört, Belçika sekiz, İsviçre 11 kilogram tüketiyor. NEŞE MESUTOĞLU/ Milliyet Cadde