İstanbul'un deprem ivmelerini ölçebilecek kapsamlı harita hazırlanıyor!
İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul'un deprem ivmelerini ölçebilecek kapsamlı haritanın hazırlandığını belirtti ve detayları paylaştı. İşte ayrıntılar...
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından, Marmara'da beklenen büyük deprem ile ilgili uyarılar peş peşe gelmeye başladı. Beklenen büyük Marmara depremi sebebiyle çalışmalar hızla devam ediyor.
İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara bölgesinin deprem risk haritasının güvenilirliği ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Deprem riskini tespit edecekseniz, senaryo depremin burada ne kadar ivme ürettiğine bakacaksınız. Bu binalar dayanır dayanmaz şu anda kullanılan haritalar doğru değil ve farklı yöne götürüyor bizi" ifadelerini kullandı.
FARKLI DEPREM SENARYOLARINA GÖRE YAPILIYOR
CNN Türk'te yer alan habere göre; Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul'da deprem ivmelerini ölçebilecek kapsamlı haritanın İstanbul Teknik Üniversitesi'nde de hazırlandığını belirtti.
Farklı deprem senaryolarında A, B, C gibi birçok model olduğunun altını çizen Yaltırak, bu haritaların modellerin her biri için yapıldığını belirtti. Yaltırak, "Haritalar olabilecek en büyük ivmeleri hesaplıyor, siz bunu kent planını üzerine koyarsanız o zaman göreceksiniz ki bazı yerler öncelikli değil bazı yerler öncelikli" şeklinde konuştu.
Depremden hangi semtteki hangi binanın ne kadar etkileneceğini de ortaya koyacak olan haritanın 1 sene içinde geliştirilmesi ve 100 metreye 100 metre aralıklarla hesaplama imkanı sunması bekleniyor.
HANGİ BİNALARIN HANGİ İVMEYLE KARŞILANACAĞI BELİRLENECEK
Prof. Dr. Yaltırak, "Köyün planına kadar gidiyorsunuz ama bizim ilerideki projemiz biz bunu 100 metreye indireceğiz. Böylelikle bu köyün içindeki tüm binaların hangi ivmelerle karşılaşma olasılığı var onu görebileceğiz" bilgilerini verdi.
Hazırlanan deprem haritasının büyük bir alanı kapsaması planlanıyor, böylece önceliklendirme de yapılabilecek ve hangi bölgede risk daha fazlaysa çalışmalar da bu yönde gerçekleştirilebilecek.
Yaltırak, söz konusu açıklamasını "Gerçek verilerden bir formül oluşturacağız ona göre artık mikro olacak yani bütün herkes için olacak. Yani bu Marmara bölgesinde Edremit Körfezi’nde yaşayan, Edremit Körfezi’nden, Eskişehir’den, Bilecik’ten Düzce’ye kadar olan alanı kapsıyor Trakya dahil" diyerek tamamladı.
5.1 büyüklüğündeki depreme 'Öncü' demişti, Prof. Dr. Ercan'dan yeni açıklama geldi!
TOKİ Çankırı projesi için beklenen tarih geldi! Elpan'a 99 yeni konut müjdesi!