27 / 04 / 2024

İstanbul'un dönüşümü için düğmeye basıldı: İlk etapta 70 bin konut dönüşecek!

İstanbul'un dönüşümü için düğmeye basıldı: İlk etapta 70 bin konut dönüşecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde İstanbul'daki kentsel dönüşüm planlarını açıkladı. Kentte 600 bini acil, dönüştürülmesi gereken 1.5 milyon konut bulunuyor. Bu kapsamda ilk etapta 70 bin konut dönüşecek. İşte detaylar...



İktidar sağlıksız yapı stokunu yenilemek için yüzyılın kentsel dönüşüm hamlesi için düğmeye bastı. Türkiye'de deprem riski altında 6 milyon konut bulunurken, her sene 1 milyon konutun dönüştürülmesi hedefleniyor.

İstanbul'da ise 1.5 milyon konut bulunuyor. Bu konutların 600 bininin ise acil dönüştürülmesi gerekiyor. Olası deprem riskine karşı dönüşümü hareketlendirmek için çalışmalar devam ediyor.

Sabah Gazetesinden Seda Tabak'ın haberine göre, riskli yapıların hızla yenilenmesi için önemli teşvikler sağlanıyor. Kamu tarafında binlerce konutluk birçok proje yürütülürken, vatandaş da çeşitli desteklerle kendi konutunu kendisi dönüştürebiliyor.

Evini dönüştürmek isteyen mülk sahiplerine devlet her türlü desteği sağlıyor.

İstanbul un dönüşümü için düğmeye basıldı: İlk etapta 70 bin konut dönüşecek!

YARISI BİZDEN KAMPANYASI İLE 350 BİN KONUT YENİLENECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni yol haritasını açıkladığı 'Yarısı Bizden' kampanyası ile 350 bin konut yenilenecek.

Rezerv alanlarda ise 400 bin konut inşa edilerek şehre 100 bin yeni sosyal konut kazandırılacak. İlk etapta yüzde 100 anlaşmanın sağlandığı 70 bin bağımsız bölümde çalışmalar başlayacak.

Kampanya doğrultusunda her bağımsız bölüm için toplamda 1.5 milyon TL'lik destek sağlanacak. Kampanyada, 100 bin TL'si kira desteği olmak üzere 800 bin TL hibe, 700 bin TL' ise kredi uygulaması olacak.

Kredilerin ödemesine konutlar tamamlandıktan sonra başlanacak, ilk yılı faizsiz tahsil edilecek. Kalan senelerde kredi maliyet oranı TÜFE'nin yarısı kadar olacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BAHÇELİEVLER İLK SIRADA

Sağlıksız yapı stoku ve bitişik nizam bina tipinin yoğun görüldüğü Bahçelievler, en fazla başvuru yapılan ilçe. 51 bin 934 bağımsız bölüm yer aldığı 27 bin 500 bina için dönüşümün ilk adımı atılmış durumda.

Toplam yapı stokunun yüzde 80'i 99 depreminden önce inşa edilmiş eski tip binalardan oluşan Güngören, Bağcılar, Üsküdar, Avcılar ve Fatih'te de talep yüksek. Güngören'de 21 bin, Üsküdar'da 19 bin, Bağcılar'da 26 bin 500, Fatih'te 16 bin, Avcılar'da 14 bin başvuru gerçekleşti.

Başakşehir'de 400, Çatalca'da 200, Adalar'da 87, Şile'de 150 başvuru var. Yüzde 100 anlaşmanın olduğu yer ise Bağcılar...

İstanbul un dönüşümü için düğmeye basıldı: İlk etapta 70 bin konut dönüşecek!

6 ADIMDA BAŞVURU REHBERİ

Mülk sahibi e-Devlet üzerinden başvuru gerçekleştirebilecek. Başvuruda gelir koşulu aranmayacak ve başvuru bedeli ödenmeyecek. Başvuru süreci, başvuru yapılan internet sitesi üzerinden takip edilecek, ilerlemeler kısa mesaj ve mail olarak maliklere gönderilecek.

Yeni dönemde vatandaş konutunu kendisi yenileyecek. Deprem bölgesindeki uygulamalarda olduğu gibi vatandaş özel sektörle anlaşarak süreci başlatacak.

Bakanlık uzmanları tarafından binanın ön incelemesi gerçekleştirilecek ve keşif raporu hazırlanacak.

Gönüllülük esasıyla anlaşma sağlanan bina için protokol hazırlanacak, proje aşamasına geçilecek.
Ruhsat alma süreci start alacak.

Mülk sahibi ruhsatı aldıktan sonra anlaştığı müteahhidi bildirecek, kamu inşaat seviyesine göre aşama aşama ödeme yapacak.

Dönüşüm için hak sahiplerinin yüzde 50+1 anlaşma oranına ulaşması yeterli olsa da hibe için yüzde 100 uzlaşı istenecek.

Binanın boşaltılmasıyla inşa süreci en geç 2 sene içinde tamamlanacak, bu süreçte taşınma kira yardımı yapılacak.

Kira fiyatları İstanbul'dan İstanbul'a göçü başlattı! Ocakta 2 bin TL olan kira şimdi 20 bin TL!

Borsada düşüşler ve yükselişler bitmez: Kazanan doğru hissede uzun vadeli yatırım yapanlar olur!


Geri Dön