29 / 04 / 2024

İstanbul'un dönüşümünde asbest riski: 2000'den önceki binalar bu şekilde dönüşmeli!

İstanbul'un dönüşümünde asbest riski: 2000'den önceki binalar bu şekilde dönüşmeli!

İstanbul’da kentsel dönüşümde asbest riski olduğu ve 2000'den önceki binaların önlem alınarak dönüştürülmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, mega kentte ortaya çıkacak inşaat atığının miktarı 110 milyon ton, değeri de 66 milyar TL olarak hesaplandı. İşte ayrıntılar...



Mega kent İstanbul’a ilişkin sürdürülmesi planlanan kentsel dönüşüm çalışmalarında oluşacak  inşaat atığının 110 milyon ton olduğuna dikkat çekildi. Bu miktarın UNDP tarafından 6 Şubat depremleri için yapılan moloz ve atıkların miktarına ilişkin öngörülerinin alt sınırına yakın olduğu görüldü. 

UNDP 6 Şubat depremlerinin atığının ve molozlarının toplamının 116 milyon ton ile 210 milyon ton arasında olabileceğini aktarmıştı. Marmara depreminin toplam atığının 13 milyon ton, 2011 Japonya tsunami sonrası oluşan atığın 31 milyon ton olduğu dikkate alındığında büyüklük daha da anlamlı oluyor. 

İstanbul un dönüşümünde asbest riski: 2000 den önceki binalar bu şekilde dönüşmeli!

Ekonomimcom'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre; Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, İstanbul’da hayata geçirilecek olan kentsel dönüşümde ortaya çıkacak atık miktarını 110 milyon ton, değerini ise 66 milyar TL şeklinde öngördüklerinin altını çizdi. 

İstanbul kentsel dönüşüm çalışmalarında oluşacak atığın değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çeken TAYED Başkanı Öner, bu çerçevedeki çalışmalarda 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alanda toplam 7,5 milyon bağımsız birimin söz konusu olduğunun altını çizdi. 

Öner, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projeksiyonlarında 600 bin birimin acil dönüşüm, bunların içinde de “Yarısı Bizden Kampanyası” çerçevesinde  ilk etapta 200 bin konutun dönüşümünün planlandığına vurgu yaptı. 

Öner, konuya ilişkin "Kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde binalardan çıkacak ahşap, beton, kiremit, seramik, cam, alçı panel, demir ve karışık atıkların ekonomiye kazandırılması gündeme gelebilir. Bunun için, atıkların depolama, ayrıştırma, kırma, yakma ve bertaraf aşamasının planlanması gerekiyor. İnşaat ve yıkıntı atıklarının kontrollü ayrıştırılmasıyla, temiz depolama sahalarına transferinin azalması, buna bağlı şekilde arazi kullanımının korunması, ikincil ham maddeler olarak atıkların değerlendirilmesi ile birincil hammaddelere olan ihtiyacın azaltılması, atık depolamayı ve yeni malzemelerin kullanımı düşürülerek hem yerel hem de küresel ölçekte geliştirilmiş çevre koruma sağlanır. Örneğin bina camları, panelleri sağlıklı bir şekilde sökülerek hızlı bir dönüşüme tabi tutulduktan sonra yeni ürüne dönüştürülebilir" açıklamasında bulundu ve bu şekilde hammadde ihtiyacının da yine binaların kendisinden karşılanmış olacağını belirtti. 

İstanbul un dönüşümünde asbest riski: 2000 den önceki binalar bu şekilde dönüşmeli!

TAYED Başkanı Ali Rıza Öner, 2000 yılı öncesi inşaatlarda kanserojen asbest malzemesinin kullanıldığına da dikkat çekti ve 1,2 milyon birimin asbest riski olduğunu, sürecin tedbir alınarak, uzmanlıkla yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Öner, açıklamasında "Uzman eller altında asbest riski kontrollü şekilde yok edilebilir. Çıkarılan asbestli malzeme özel kaplı ambalajlarda taşınarak, yine asbest için hazırlanmış hafriyat alanlarına dökülerek yayılımının önüne geçilebilir. Geriye kalan inşaat atığı da bu şekilde sağlıklı olarak ekonomiye kazandırılabilir" ifadelerine yer verdi. 

Son 11 senede yabancıların Türkiye’de aldığı konut sayısı 385 bine ayandı! Vatandaşlığı alan ülkesine dönüyor!

Emlakçılar Odası uyarıda bulundu! Arsa payı konut alırken dikkatli olun!

TOKİ başvurusu nasıl yapılıyor? TOKİ'den ev almak isteyenler dikkat:  TOKİ  başvuru ne zaman 2024? 


Geri Dön