İhale

İstanbul'un e-rehberi "sehirrehberi.ibb.gov.tr"

İstanbul'daki bütün bina ve işyerlerinin detaylı hava fotoğraflarından oluşan, yol ve harita bilgilerinin yanı sıra güncel olaylar, tarihi, kültürel eserler ve trafik durumunun sorgulanabileceği e-rehber yayında.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi personeli tarafından sıfır maliyetle hazırlanan, 1.5 milyon bina ve işyeri ile güncel olayların, tarihi, kültürel eserlerin ve trafik durumunun sorgulanabileceği elektronik rehber (İstanbul Şehir Rehberi) Başkan Kadir Topbaş tarafından kamuoyuna tanıtıldı. Sitemizdeki test yayınını başarıyla tamamlayıp normal yayına geçen sistemin Saraçhane Belediye Sarayı'nda düzenlenen tanıtım toplantısında Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Hakkı Tok, Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak, Bilgi İşlem Müdürü Çetin Çibuk ve Coğrafi Bilgi Sistemi Müdürü Hamdi Çinal da yer aldı.

"http://sehirrehberi.ibb.gov.tr" adresinden yayın yapan e-rehberde İstanbul'a ait yaklaşık 1,5 milyon bina, 80 bin sokak-cadde bilgisi yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı mühendislerinin altı aylık çalışmayla hazırladıkları İstanbul'un 5 bin 500 metrekarelik alanını kapsayan "İstanbul Şehir Rehberi", 1/5000 ölçekli ve yüksek çözünürlüklü 5 milyon adet hava fotoğrafından oluşuyor.

Adres sorgulaması ve canlı trafik yoğunluğu görüntüsü cepte...

İnternet ve cep telefonu üzerinde ulaşılabilen sistem üzerinde adres sorgulaması yapılabiliyor, trafik yoğunluğu, altyapı çalışmaları, yangın ve doğalgaz arızası gibi olaylar anında sisteme işlenerek görülebiliyor, İstanbul'un tarihi ve kültürel birikimi sanal aleme taşınıyor. Sitede anlık veri güncellemesi takip edilirken, vatandaşların da katılımı sağlanarak şikayetler harita üzerinde daha hızlı ve kolay bir şekilde veri tabanına işlenecek.

Site eş zamanlı çalışan "Mobil Nevigasyon" hizmeti de verecek. Yani her türlü yol bilgileri ve ulaşım araçları dikkate alınarak bir yerden bir yere nasıl gidilir, ne kadar sürede gidilir, hangi toplu ulaşım araçları kullanılabilir, maliyeti ne olur gibi bilgileri içerecek ilave bir uygulama yılsonuna kadar siteye eklenecek. Sisteme Cep telefonu üzerinden erişim imkanı verilerek vatandaşlara daha kolay hizmet verilmesi sağlanacak. Sitedeki hava fotoğrafları her 3 ayda bir yenilenerek İstanbul'un gelişimi haritaya yansıtılacak ve şehrin tarihler içindeki gelişimi 1946 yılından itibaren eski İstanbul hava fotoğraflarının sitede yayınlanmasıyla ortaya konacak.

Tarihi ve kültürel mekanlar da e-rehberde...

 

Site, 2010 Kültür Başkenti olan İstanbul için İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça ve Arapça olarak 5 ayrı dilde tarihi ve turistik bir rehber olarak da hizmet verecek. Uygulamanın 5 lisanla sunum işlemi yılsonuna kadar tamamlanacak. İstanbul'un önemli kültür, sanat ve spor merkezlerinin de belirtildiği sitedeki fotoğraflar e-mail yoluyla paylaşılabiliyor. Sürekli geliştirilen sistemde hava sıcaklığı, yağış bilgileri, meteorolojik harita, imar planları, zemin haritası ve İstanbul'un eski fotoğrafları da yer alacak. 1/1000'lik hava fotoğrafları kullanılarak sitenin Google Earth'ten yüzde 60 daha kaliteli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Başkan Topbaş; "Hedefimiz e-İstanbul..."

 

Basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, iletişim çağında en ileri teknolojiyi uygulayarak dünyadaki benzerlerinden çok daha gelişmiş bir e-rehber uygulaması başlattıklarını vurgulayarak, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak teknolojik gelişmelere büyük önem veriyoruz ve bu alanda öncü olmaya devam ediyoruz. Her alanda ve her anlamda kendimizi yeniliyoruz. Teknoloji uygulamalarımız, halkımıza büyük kolaylık sağlarken hizmetlerimizin verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Hedefimiz e-İstanbul" dedi.

Sistemin uluslararası benzerlerinden çok daha detaylı olduğuna ve daha hızlı çalıştığına dikkat çeken Kadir Topbaş, web sitemiz üzerinde yayında olan sistemle 1.5 milyon bina ve işyeri, güncel olaylar, tarihi ve kültürel eserler ile yol bilgisinin sorgulanabileceğini ve hava fotoğraflarının 10 farklı ölçekte görüntülenebileceğini kaydetti. Hazırlanan e-rehberin "Google Earth" gibi hizmet vereceğini anlatan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Rehberde trafik kazası, yangın, doğalgaz arızası, sel, kapalı yol, yol daraltılması gibi olayların takibi yapılabilecek. Ayrıca şehrin tarihi birikimini sanal aleme taşıdık. Uygulamadan sadece vatandaşlar değil belediye ve diğer kurum ve kuruluşlar da yararlanabilecek. Sistem Türkçe'nin yanı sıra 5 ayrı dilde daha yayın yapacak ve cep telefonuyla erişime açık olacak. Bu konuda bir GSM şirketi aylık 5 YTL karşılığı hizmeti vermeyi teklif etti. Diğer şirketlerin teklif ermesiyle bu fiyat sıfıra kadar düşebilir."

Şu anda İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün de bu sistemden yararlandığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İleriki aşamada bu sistemle bütün binaların yapı ruhsatı sorgulanabilecek. Yani vatandaş karşısında yapılan inşaatın ruhsatı olup olmadığını sisteme girerek görebilecek. Böylece yapılan yanlışları bize ihbar edebilecek. Bu uygulama dünyada bir ilk olacak" şeklinde konuştu. Toplantının sonunda sistemin yakında yayına girecek 3 boyutlu örneği 3 boyutlu gözlük takan Başkan Topbaş ve gazeteciler tarafından test edildi.