Sektörel

İstanbul’un en pahalı 4 köyü!

Nüfusu 15 milyona ulaşan İstanbul’da her geçen gün yeni yerleşim alanları doğuyor. Öyle ki düne kadar mesire alanı olarak bilinen birçok ilçede, bugün lüks villa ve siteler yükseliyor. İşte İstanbul’un en pahalı 4 köyü…

“İstanbul’un taşı toprağı altın” sözü gerçek oluyor. Nüfusu 15 milyona ulaşan şehir, gelişen yeni konut bölgeleriyle genişlemeye devam ediyor.  Kentsel dönüşüm, 2B, Mütekalibiyet yasalarının yanı sıra yapılan alt ve üst yapı çalışmalarıyla adeta her metrekaresi altın gibi değerlenen İstanbul’da düne kadar piknik alanı olarak bilinen birçok ilçede bugün ard arda lüks konut projeleri yükseliyor. Şehrin gürültüsünden uzak, doğa ile iç içe huzurlu bir yaşam isteyenlerin tercihi olan bu ilçelere,  ulaşım yatırımlarının artması ile birlikte talep her geçen gün artıyor. İstanbul’un en pahalı köyü diyebileceğimiz Arnavutköy, Zekeriyaköy, Çekmeköy ve Kurtköy mücizevi bir şekilde gelişme göstererek, yatırımcısına altından bile çok kazandırıyor. 


 


1. Konak ve villlar ile büyüyor

1990 yılların başında Koç Holding’e bağlı Garanti Koza’nın Zekeriyaköy Evleri adı altında 12 ayrı tipte 900’e yakın müstakil ev ve alışveriş merkezi inşa etmesiyle yapılaşmaya başlayan Zekeriyaköy, imar planlarının tamamlanmasının ardından kısa sürede villa ve siteler kentine dönüştü. Yine, 1999 depreminin ardından zemin formasyonu açısından İstanbul’un en güvenli bölgelerinden biri seçilmesi, Zekeriyaköy’ü bir anda en gözde lokasyonu yaptı. Tünel inşaatı sonrası tüm dikkatleri üzerine çeken bölge, geçtiğimiz aylarda hizmete açılan Sarıyer-Çayırbaşı tüneli ile de ulaşımda avantajlı bir konuma yükseldi. Zekeriyaköy bölgesinde konak tarzı, çok geniş kullanım alanlarına sahip konutlarla başlayan gelişim bugün yerini daha küçük konut tiplerine bırakmaya başladı. Müstakil villa tarzı evler ile bahçe dubleks ve çatı dubleks daire tarzı konutların son zamanlarda popüleritesi arttı. Şehrin gürültüsünden uzak, doğa ile iç içe bir yaşam isteyenlerin tercihi olan bölgede arazilerin metrekare fiyatları 350 ile 450 dolar arasında değişiyor. Tünel projesiyle ulaşım sorunu tamamen çözülecek olan bölgede önümüzdeki yıldan itibaren arazilerin metrekare fiyatlarının 700-800 dolara çıkabileceğini hatta bin dolar sınırını bile zorlayabileceği ifade ediliyor. 


 


2. Daire fiyatları 1 yılda yüzde 33 arttı

Daha önce Ümraniye ilçesine bağlıyken, 2009 yerel seçimleriyle ilçe statüsüne kavuşan Çekmeköy, bugün Anadolu Yakası’nın prim potansiyeli yüksek bölgeleri arasında yer alıyor. İlçe olmadan önce 75 bin 423 kişilik bir nüfusa sahip bölgenin nüfusu bugün 147 bin 352 kişiye ulaştı. 14 bin 800 hektar alan üzerine kululu olan ilçe, 17 mahalle ve 4 köyden oluşuyor. 1999 depreminden sonra cazibesini daha da artıran ilçe, çok sayıda piknik ve gezi alanlarını barındırması ve Şile, Ağva gibi alanlara yakınlığı ile dikkat çekiyor. İstanbul’un ormanlık alanı en çok olan ilçelerinden Çekmeköy’ün, ormanlık vasfını yitirmiş arazilerin satışına izin veren 2B Yasası ile daha da haraketlenmesi bekleniyor. Yasa ile birlikte özellikle Ömerli ve Nisantepe’nin birçok markalı projeye ev sahipliği yapması öngörülüyor. İlçedeki bir diğer önemli yatırım ise 2015’te tamamlanması planlanan 20 kilometre uzunluğundaki Üsküdar-Çekmeköy metro hattı. Projenin tamamlanmasının ardından Çekmeköylüler artık İstanbul’un her bölgesine entegre olacak. Marka değerini artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiği Çekmeköy, eğitimde alanında da gelişiyor. Oluşturulması planlanan Eğitim Vadisi kapsamında bölgede; devlet vatandaş işbirliği ile 9 anaokulu, 3 Anadolu Lisesi, TOKi’nin yaptırdığı 1 düz Lise, 3 ilköğretim okulu ve 1 İmam Hatip Orta Okulu, 1 İmam Hatip Anadolu Lisesi ve 1 İmam Hatip Lisesi yapıldı. 3 yıl içerisinde de Çekmeköy'de bir üniversite hizmet vermeye başlayacak.  Mucize gibi dönüşümle lüks ve ultra lüks sitelerde, yaşam kalitesi yüksek bir kent görünüme kavuaşn Çekmeköy’de, ortalama daire fiyatları 1 yıl içinde yüzde 33 artış kaydederek, 135 bin TL’den 180 bin TL’ye çıktı.


 


3. Kadıköy-Kartal-Pendik metro hattı ile zirveye oturdu

Sabiha Gökçen Havalimanı ile yıldızı parlayan Kurtköy, son dönemin en çok dikkat çeken bölgeleri arasında yerini alıyor. Konut projelerinin tüm hızıyla devam ettiği bölge, otel, AVM, hastane, eğitim, Teknopark, kongre ve sergi sarayı gibi yatırımlar ile gelişim potansiyelini daha da artırıyor. Sabiha Gökçen Havaalanı ve İstanbul Park’ı sınırları içine alan Pendik-Kurtköy, konutun yanı sıra birçok eğitim ve ticari projeye de ev sahipliği yapıyor. Teknopark, Havacılık Bakım Onarım Merkezi ve dünyaca ünlü yarışlara ev sahipliği yapan İstanbul Park Furmula 1 pisti bölgeyi zirveye taşıyan yatırımlar arasında öne çıkıyor.  Türkiye’nin ulaşım kolaylığı açısından en şanslı bölgesi olan Kurtköy, TEM, E-5 otoyolları ve sahil yonulan çok yakın bir konumda yer alıyor. Anadolu’da 5 koldan ulaşılabilir tek bölge olma özelliği taşıyan Kurtköy, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne 20 dakika uzaklıkta bulunuyor. Bölge, geçtiğimiz aylarda hizmete giren Kadıköy-Kartal-Pendik metro hattı ile ulaşımda daha da avantajlı hale geldi. Birçok markalı projeye ev sahipliği yapan Kurtköy’de konutların metrekare satış fiyatı ise 4 bin TL’yi buldu. 


 


4. Üçüncü havalimanı tüm köylerini değerlendirdi

Gaziosmanpaşa İlçesi'nden Boğazköy, Bolluca, Taşoluk, Haraççı ile Çatalca ilçesinden Durusu ve Hadımköy beldelerinin birleştirilmesi sonucu, 2008 yılında ilçe statüsüne kavuşan Arnavutköy, Kanal İstanbul projesi ile adını duyurmaya başladı.  Yine üçüncü havalimanının ilçe sınırlarında yer alan Tayakadın’da yapılacağının açıklanmasının ardından bölgedeki tüm köylerde arsa fiyatlarını uçurdu. Birkaç ay önceye kadar metrekaresi 25 TL olan arsa fiyatları, üçüncü köprünün açıklanmasının ardından 120 TL’leri buldu.  Arnavutköy’de ise imarlı arsaların metrekaresi ortalama 150 ile 500 TL, imarsız arsaların ise 30 ile 100 TL arasında değişiyor. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com