30 / 04 / 2024

İstanbul'un finans merkezi olması kararlı adımlara bağlı

İstanbul'un finans merkezi olması kararlı adımlara bağlı

Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Ömer Faruk Başaran, dernek olarak İstanbul'un finans merkezi olması için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi



İstanbul'un finans merkezi olması yönünde atılan adımlara iş dünyası da destek veriyor. Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Ömer Faruk Başaran, dernek olarak İstanbul'un finans merkezi olması için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. Bu adımın yabancı yatırımcıların da ilgisini artıracağını belirten Başaran, bu noktada güçlü ve kararlı adımların atılmasının zamanının geldiğini ifade etti. Türkiye'nin dünyada yaşanan krize rağmen bu süreci başarılı bir şekilde atlattığını kaydeden ASİAD Başkanı, "2010'da siyasi istikrarın iç dinamikleri tetiklemesiyle yüzde 7-8 oranında bir büyüme gerçekleşti. Bunun sonucunda Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi konumuna geldik. Üstelik başlangıçta hedeflenen büyümenin yüzde 3,5 olduğu dikkate alındığında Türkiye büyük bir başarı hikâyesi yazdı." dedi. Büyümenin beraberinde getirdiği enerji ihtiyacıyla birlikte cari açığın da hızla arttığına dikkat çeken Başaran, ancak Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hâsılasının (GSYH) 700 milyar dolara ulaşmasının dikkate alınması halinde bunun ürkütücü bir rakam olmadığını dile getirdi. Merkez Bankası'nın 2010 yılında izlediği para politikalarını da başarılı bulduklarını anlatan Başkan, "Merkez, krizin başlangıcında faizler konusunda biraz muhafazakâr kaldı, ancak 2009 yılından itibaren krizi iyi okuyarak faiz indirimlerinde iyi kararlar aldı. Bu sayede hedeflenen enflasyon rakamları da yakalandı." ifadelerini kullandı. Başaran ayrıca Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın 2011 yılına yönelik açıkladığı kararları da desteklediklerini dile getirdi. Başaran, özellikle seçim öncesi alınan bu kararların piyasalara rahat bir nefes aldıracağına dikkat çekti.

Başaran, ayrıca demokrasinin geliştiği ortamlarda ekonominin de güçlendiğine vurgu yaptı. Siyasete dışarıdan yapılan müdahalelere karşı olduklarını belirten işadamı, bunun hem ekonomiye hem de demokrasiye zarar verdiğine atıfta bulunarak, "Türkiye dış dünyada gıpta ile takip edilen bir ülke haline geldi." diye konuştu.
Zaman/Bayram Kaya
 


Geri Dön