Yeni Şirketler

İstanbul'un göbeğinde arsalar otopark oluyor

Emlak piyasasındaki durgunlukta, arsa sahipleri de kendince çözümü buldu: Satılmayan arsalar, özelikle şehir merkezlerindeyse otoparka dönüşüyor.

Emlak Pazarı dergisinde TEO Otoparkları Genel Müdürü Ercan Akdoğan ile yapılan bir söyleşiye yer verildi. Akdoğan, "Otoparkçılık, kolay ve havadan para kazanılan bir meslek gibi görünür fakat sorumlulukları çok büyük. Düşünsenize, değeri milyonlarca lirayı bulan bir araç filosunu her türlü tehlikeye karşı koruyorsunuz, bir nevi güvenlik ve sigortacılık görevi üstlenirsiniz" diyor. Akdoğan, şu ifadeleri kullanıyor: "Vatandaşın otoparkçılık deyince aklına ilk gelen mafya. 'Mafya', gayrimeşru iş yapan demek. Bunun bir diğer versiyonu da kabadayı. Malesef İstanbul'un bazı bölgelerinde 3-5 kişi bir araya geldiğinde mafyavari tavırlara giriyor. Otoparkçılığı kurumsal bir hizmet anlayışı ile yapıyorsanız hizmet sektöründe istihdam yaratan önemli bir iş kolu haline gelebilir. Personel seçimi, sorumluluk sahibi ve güvenilir insanların çalışması çok önemli. Otoparkçılık diye bir meslek aslında yok. Otoparklarda çalışanlar bir nevi güvenlik elemanı; onlara milyarlık araçlar teslim ediliyor."

Polisin gözü kulağıyız

"Aslında bu işi ufak çapta yapanlar eskiden kabadayı tabir edilen tavırda olup korumacı, güvenilir, yardımsever insanlardır. Her meslekte rastlandığı gibi bu iş kolunda da kötü niyetli olanlar yok değil. Kabadayıvari olanlar bölgeyi iyi tanıdığı için 24 saat boyunca bir anlamda bölgenin bir nevi bekçiliğini yani güvenliğini de üstlenir. Bu işi doğru yolda yapanlar polislere de yardımcı olur. Polisin gözü kulağı gibidirler."

Gelirin yüzde 50-60'ı kiraya ve diğer giderlere ayrılıyor

Otopark işletmecisi Ercan Akdoğan, ilk bakışta otopark ücretlerinin tamamının kâr gibi göründüğüne işaret ederek, "Aslında bunun içinde konuma göre yüzde 50-60 oranında kira payı, KDV, gelir vergisi, personel giderleri, SSK, sigorta ve tesis genel giderleri bulunur. Otoparkın çalışanı, işletmecisi ve fiyatı, bölgenin gerektirdiği arz ve talep paralelinde farklı olabilir" diyor.
İstanbul'un en güzel otoparkları iş merkezlerinin yoğun olduğu Taksim, Mecidiyeköy, Eminönü, Karaköy, Sirkeci, Şişli, Beşiktaş, Bostancı, Tepebaşı bölgelerinde yer alıyor. Ticaret ve eğlence sektörü bu bölgelerde sıkışıp kaldığı için halen ilave otoparklara çok ihtiyaç duyuluyor. Akdoğan ayrıca, mesleğin bir güçlüğüne işaret ederken, "Gaspa uğrayanlar, çantasını çaldıranlar, polisi göremedikleri zaman otoparklara koşarak gelir ve yardım umar. İçgüdüsel olarak vatandaşın aklına ilk gelen yerlerden biri. Polis gelene kadar otoparka sığınma eğilimi var. Bazen de küçük ihtiyaç hissedenler otoparkları bir ihtiyaç yeri gibi görüyor" ifadelerini kullandı.

Hürriyet Seri İlanlar/ Ali Öztürk