İstanbul'un göbeğinde arsalar otopark oluyor
Emlak piyasasındaki durgunlukta, arsa sahipleri de kendince çözümü buldu: Satılmayan arsalar, özelikle şehir merkezlerindeyse otoparka dönüşüyor.
Polisin gözü kulağıyız
"Aslında bu işi ufak çapta yapanlar eskiden kabadayı tabir edilen tavırda olup korumacı, güvenilir, yardımsever insanlardır. Her meslekte rastlandığı gibi bu iş kolunda da kötü niyetli olanlar yok değil. Kabadayıvari olanlar bölgeyi iyi tanıdığı için 24 saat boyunca bir anlamda bölgenin bir nevi bekçiliğini yani güvenliğini de üstlenir. Bu işi doğru yolda yapanlar polislere de yardımcı olur. Polisin gözü kulağı gibidirler."
Gelirin yüzde 50-60'ı kiraya ve diğer giderlere ayrılıyor
Otopark işletmecisi Ercan Akdoğan, ilk bakışta otopark ücretlerinin tamamının kâr gibi göründüğüne işaret ederek, "Aslında bunun içinde konuma göre yüzde 50-60 oranında kira payı, KDV, gelir vergisi, personel giderleri, SSK, sigorta ve tesis genel giderleri bulunur. Otoparkın çalışanı, işletmecisi ve fiyatı, bölgenin gerektirdiği arz ve talep paralelinde farklı olabilir" diyor.
İstanbul'un en güzel otoparkları iş merkezlerinin yoğun olduğu Taksim, Mecidiyeköy, Eminönü, Karaköy, Sirkeci, Şişli, Beşiktaş, Bostancı, Tepebaşı bölgelerinde yer alıyor. Ticaret ve eğlence sektörü bu bölgelerde sıkışıp kaldığı için halen ilave otoparklara çok ihtiyaç duyuluyor. Akdoğan ayrıca, mesleğin bir güçlüğüne işaret ederken, "Gaspa uğrayanlar, çantasını çaldıranlar, polisi göremedikleri zaman otoparklara koşarak gelir ve yardım umar. İçgüdüsel olarak vatandaşın aklına ilk gelen yerlerden biri. Polis gelene kadar otoparka sığınma eğilimi var. Bazen de küçük ihtiyaç hissedenler otoparkları bir ihtiyaç yeri gibi görüyor" ifadelerini kullandı.
Hürriyet Seri İlanlar/ Ali Öztürk