27 / 04 / 2024

İstanbul'un güçlendirilmesi için 104 yıla ve 465 milyar dolara ihtiyaç var!

İstanbul'un güçlendirilmesi için 104 yıla ve 465 milyar dolara ihtiyaç var!

İBB Meclisi İYİ Parti Grup Sözcüsü ve İBB Başkanı aday adayı Dr. Suat Sarı, İstanbul'da beklenen olası depreme değinerek, çarpıcı rakamlar paylaştı. Sarı, güçlendirme maliyetini ve süresini açıkladı. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi İYİ Parti Grup Sözcüsü ve İBB Başkanı aday adayı Dr. Suat Sarı, olası büyük İstanbul depremine ilişkin çarpıcı rakamlar paylaştı. Sarı, Dünya Bankası Türkiye Direktörü tarafından açıklanan verilere göre, şehirdeki bina güçlendirme çalışmaları için 465 milyar dolara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. 

Sözcü Gazetesi'nden Hakan Kaya'nın haberine göre; İBB 2024 bütçesinin sadece yüzde 4.5'inin dayanıklı yapıların güçlendirilmesi ve afet önlemleri için ayrılmasına eleştirilerde bulunan Dr. Suat Sarı, "Bu oran İstanbul için son derece yetersiz. Olası İstanbul depremi için yapılacak kentsel dönüşüm ve diğer alınacak tedbirlerin büyükşehir bütçeleri ile uygulanamayacağı da ayan beyan ortada" dedi ve burada ana sorumlunun İBB olamayacağını dile getirdi. 

İstanbul un güçlendirilmesi için 104 yıla ve 465 milyar dolara ihtiyaç var!

104 SENE GEREKLİ 

465 milyar doların İBB bütçesinin 66 katı olduğunun altını çizen Dr. Suat Sarı, "Yine Uzmanların tespitlerine göre kentsel dönüşümün bu hızla gitmesi durumunda İstanbul'un güçlendirilmesi için 104 seneye ihtiyaç olduğu belirtilmektedir" şeklinde konuştu. 

Sarı, açıklamasında "İstanbul depreminin koşa koşa geldiği bu süreçte, havadan 465 milyar dolar gelmesini mi bekleyeceğiz yoksa İstanbul'da 104 yıl boyunca deprem olmaması için dua mı edeceğiz?" sorusunu yöneltti. 

İstanbul un güçlendirilmesi için 104 yıla ve 465 milyar dolara ihtiyaç var!

Deprem sorunun ancak devlet bütçesi ile çözülebileceğine dikkat çeken Suat Sarı, tersini söyleyenlerin yalan söylediğini belirtti. 

Sarı, "Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 30'unun, vergi gelirlerinin yüzde 40'ının, tedarik zincirinin yüzde 50'sinin döndüğü İstanbul'a; Londra, Paris, New York, Berlin benzeri şehirler gibi afetler için merkezi bütçeden özel pay ayrılması gereklidir" ifadelerini kullandı. 

İstanbul un güçlendirilmesi için 104 yıla ve 465 milyar dolara ihtiyaç var!

Dr. Suat Sarı, olası depremde İstanbul'da 242 bin yapının hasar görmesinin beklendiğini anımsattı. Konuya ilişkin "Her binaya koruma, ilkyardım, söndürme ve kurtarma ekibinden oluşan 10 kişilik müdahale ekibi gerekiyor. 242 bin bina için AFAD bünyesinde sertifikalı ve bu eğitimleri almış 2 milyon 420 bin ilk müdahale ve kurtarma ekibi var mı?" sorusunu yönelten Sarı, bu ekiplerin İstanbul dışından nasıl ulaştırılacağını da merak ettiğini belirtti. 

Sarı, ekiplerin yetersiz olması halinde 6 Şubat tarihinde yaşanan kaosun benzerinin oluşacağına dikkat çekti ve "Türkiye'de 719 bin gönüllü mevcut. Eğitimli sayısı ise sadece 48 bin kişi" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Beyaz yakalılar 2020 itibarıyla arsa yatırımcısı olmaya başladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kira çıkışından sonra İstanbul Valisi'nden de ekmek çıkışı geldi: 9-10 liraya ekmek satılıyor!

Kocaeli'deki 4 adet arsa yüzde 20 indirim fırsatıyla satışa çıkıyor! 


Geri Dön