20 / 05 / 2024

İstanbul'un hafriyatı Marmara Denizi'ne mi dökülüyor?

İstanbul'un hafriyatı Marmara Denizi'ne mi dökülüyor?

CHP'Ii Çınarcık Belediyesi 'nin sahili 30 bin metrekare doldurma projesi kapsamında, Düzce Denizcilik Hafriyat firmasının İstanbul'daki hafriyat artıklarını Çınarcık sahiline döktüğü belirlendi. Projenin tehlike arz ettiği açıklandı.



Uzmanlar, denizlerin hafriyatla doldurulmasının deprem, ekosistem ve doğal görünüm açısından çok riskli olduğu görüşünde. Yalova'nın Çınarcık ilçesinde AKP'li Belediye tarafından başlatılan, fakat son yerel seçimlerde belediyeyi CHP'nin alması ile durdurulan proje yeni Başkan CHP'Ii Avni Kurt'un talimatıyla tekrar başladı. 



AKP VE CHP BELEDİYELERİ GÖZ YUMUYOR 

Düzce Denizcilik Hafriyat firması dolgu yapılacak alanı bariyerlerle kapattıktan sonra gemilerle Çınarcık sahiline gelerek dolgıı çalışmasına başladı. YİHÎTHAN gemisinin malzemesini çınarcık sahiline döktükten sonra. Maltepe İDO İskelesine geldiği ve burada depolanan inşaat hafriyatının vinçlerle gemiye yüklendiği görüldü. iskele çalışanları iskelenin bir kısmının Düzce Denizcilik tarafından kiralandığını, şirketin buraya inşaatlardan çıkan hafriyatı depoladığını ve gelen gemilere yüklediğini belirttiler. İDO çalışanları buradaki hafriyatın Çınarcık'm yanışını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin denizi doldurarak yaptırdığı Gürpınar Su Ürünleri Hali İnşaatına da gittiğini ifade ettiler. 


Düzce Denizcilik Hafriyat firması ortaklarından İsa Üçüncüoğlu Aydınlık'a yaptığı açıklamada İstanbul'dan elde ettikleri inşaat hafriyatını Çınarcık'a döktüklerini kabul ederek "Biz Çınarcıktaki, 30 bin metrekare dolgu alanını ücretsiz yapıyoruz, bir şekilde para kazanmamız lazım hafriyat işinden bu açığı kapatıyoruz" dedi. 



'EKOSİSTEME BÜYÜK ZARAR' 

TMMOB İstanbul Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu ise "'Denizlerin doldurulmasını zaten sakıncalı buluyoruz, hele hele hafriyat malzemesi ile doldurulması tam bir rezalettir. Yenikapı ve Maltepe sahillerinin doldurulmasına da karşı çıkmış ve konuyu mahkemelere taşımıştık. Deprem kuşağında olan bir yerde denizlerin doldurulması ve halkın kullanımına açılması çok tehlikelidir. Bir şehirden başka bir şehire hafriyat dökülmesi için iki şehir Belediyeleri arasında bir anlaşma olması gerekir. Demek ki burada Yalova ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri arasında bir anlaşma yapılmış. Veya firma kaçak çalışıyor" dedi Jeoloji Mühendisi Hakan Ortakoğlu da "Denizin doldurulması kıyısal ekosisteme büyük zarar verir. Çünkü milyonlarca yılda oluşan kıyının fiziki yapısı bozuluyor. Ayrıca kırsal alanlarda üreyen veya beslenen su canlılarının yaşam alanları yok oluyor. Kıyısal alanlar denizlerin en verimli ve hassas noktalarıdır. Kıyısal alanların tahribi biyolojik çeşitlilik için tehdittir" dedi. 



'ZORUNLULUK VARSA DOLDURULUR' 

Yalova'dan sorumlu TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Hakan Karademir de "99 depreminde neler yaşadığımızı gördük. Sahillerin doldurulması doğal hale zarar veriyor. Evet oraya konut yapılmayacak ama doldurulan alan halkın kullanımına açılacak, bu da özellikle deprem anında çok riskli" diye konuştu. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Sarı, "Dolum yapılırken bölgenin ekolojik, biyolojik yapısı, fay hattı ve deniz altı heyelanlarının incelenmesi gerekir. Bir de dökülen malzemenin özellikleri çok önemlidir. Sahiller ancak zorunluluk karşısında doldurulur. Hafriyat dökümünü de çok yanlış buluyorum" dedi. 


Aydınlık Gazetesi


Geri Dön