Kent Haberleri

İstanbul’un Haziran ayı enflasyonu açıklandı! Perakendede yıllık artış yüzde 55’i aştı!

İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı Haziran ayına ait enflasyon verilerine göre bir önceki aya göre fiyatlar yüzde 3,46 oranında yükseldi.  En büyük artış  ise kültür, eğitim ve eğlence kalemlerinde gerçekleşti. İTO verilerine göre, kentte perakende fiyat hareketlerinin göstergesi niteliğindeki “İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi” geçtiğimiz ay Nisan ayına oranla yüzde 3,46, “Toptan Eşya Fiyatları İndeksi” yüzde 4,32  oranında yükseldi

İstanbul Ticaret Odası (İTO), megakent İstanbul'un Haziran ayına ait enflasyon verilerini açıkladı.

İTO verilerine göre, kentte perakende fiyat hareketlerinin göstergesi niteliğindeki “İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi” geçtiğimiz ay Nisan ayına oranla yüzde 3,46, “Toptan Eşya Fiyatları İndeksi” yüzde 4,32  oranında yükseldi.

İTO’nun Haziran verilerinde en büyük artışın ise yaz tatili döneminin de başlamasıyla birlikte bu alandaki fiyatların en fazla yükseldiği görüldü. Fiyat artışlarında ulaşım harcamaları ise ikinci sıraya oturdu.

 

PERAKENDEDE YILLIK ARTIŞ YÜZDE 55’İ GEÇTİ

Yıllık bazda rakamlara bakıldığında değişim oranı perakende fiyatlarında yüzde 55,19 oranına, toptan fiyatlarda ise yüzde 64,27 oranına ulaştı. Mayıs ayın verilerinde ise aylık enflasyon yüzde 1,66 oranında olurken, yıllık enflasyon oranı yüzde 56,05 olarak gerçekleşmişti.

Perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, kentte Haziran ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 3,46 artarken, toptan fiyat hareketlerini gösteren Toptan Eşya Fiyatları indeksinde artış oranı yüzde 4,32 oldu.

EN ÇOK KÜLTÜR VE EĞLENCE VE ULAŞIMA ZAM GELDİ

İTO’nun Haziran 2023’e ait verilerinde sektörlere göre dağılıma bakıldığında ise Mayıs ayına kıyasla en çok fiyat artışı kültür eğitim ve eğlence harcamalarında  gerçekleşti ve yüzde 6,99 oldu.

İkinci sırada yüzde 5,11 artış oranı ile ulaştırma ve haberleşme harcamaları yer alırken, konut harcamaları kaleminde artış yüzde 3,75, ev eşyası harcamalarında artış yüzde 3,39, gıda harcamalarında yüzde 3,37, giyim harcamalarında fiyat artışı yüzde 3,20, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında artış yüzde 0,08  oldu.

Toptan fiyatlardaki artış oranları ise Haziran ayında Mayıs ayına kıyasla en çok çok yakacak ve enerji maddeleri grubunda gerçekleşti. Bu kalemde artı oranı yüzde 8,36 oldu.

Toptan fiyatlarda yüzde 5,71 ile inşaat malzemeleri grubu yer alırken, yüzde 4,21 oranı ile işlenmemiş maddeler grubu, yüzde 3,93 ile gıda maddeleri grubu, yüzde 3,30 ile mensucat grubu, yüzde 2,21 ile madenler grubu sıralamada yer aldı. Listede yer alan kimyevi maddeler grubunda ise yüzde -1,36 azalma gerçekleşti.

Kırmızı et zamlarından dönerciler de etkilendi!

Ev kadınları nasıl emekli olacak? 25 yıl evli kalanların emekli olacağı iddiası doğru mu?

Kasaplardan önemli uyarı! Kurban etini poşete koymak sakıncalı!