27 / 04 / 2024

İstanbul'un kaybedecek bir yılı bile yok: Hızlı dönüşüm için 16 öneri geldi! 

İstanbul'un kaybedecek bir yılı bile yok: Hızlı dönüşüm için 16 öneri geldi! 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, 'İstanbul'un kaybedecek 5 yılı yok' dedi ve kentsel dönüşüm için 16 önerisini açıkladı. İşte o öneriler...



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin konuk olduğu İTO Çalışma Toplantısı'nda kentsel dönüşüme hız kazandıracak önerilerini tek tek açıkladı. 

İstanbul'da 1999'dan önce yapılan bina stokunun kullanım ömrü ve sağlamlığı ile ilgili "hızlı gözden geçirme" yapılması gerektiğine dikkat çeken Avdagiç,  "İstanbul'un kaybedecek değil 5 yılı, bir yılı bile yok. Çünkü Türkiye'nin GSYH'sinin üçte biri bu şehirde üretiliyor. Türkiye'nin ihracatının, dış ticaretinin, istihdamının, üretiminin kesintiye uğramamasını istiyorsak, İstanbul'u çok hızlı depreme hazırlamalıyız" ifadelerini kullandı. 

İstanbul un kaybedecek bir yılı bile yok: Hızlı dönüşüm için 16 öneri geldi! 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul'u depreme hazırlama ve kentsel dönüşüm konularına ilişkin meslek komiteleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarından İTO'ya gelen talep ve beklentilerin olduğunun altını çizdi. 

Şekib Avdagiç, kentsel dönüşümü hızlandıracak talep ve beklentileri 16 maddede şu şekilde açıkladı: 

1- Kentsel dönüşüm sürecinde 'müktesep hakların korunması' talebi ilk sırada yer alıyor.

2- Otel, özel hastane, özel okul gibi yapıların tamamını kullanan işletmelerin, dönüşüm aşamasında imar hakkı açısından mevcut gabari ve inşaat alanlarını muhafaza edebilmeleri dönüşüm sürecinin hayata geçirilebilmesi için oldukça önemli. 

3- Küçük sanayi siteleri, iş merkezleri, sanayi yapıları ve fabrikalar için de konuta verilen dönüşüm desteklerinin benzeri bir paketin ivedilikle devreye alınması talebimiz bulunuyor. Bu durumda belirtilen yapıların çok hızlı ve kamudan kaynak talep etmeden dönüşmesinin önü açılmış olur. 

4- Kentsel dönüşümde "Rezerv Yapı Alanı" uygulamasının gözden geçirilmesi isteniyor.

5- Aynı şekilde kentsel dönüşüm süreçleri ve otopark mevzuatı konusunda ilçe belediyelerinin farklı süreçler uygulanmasının önüne geçilmesi talep ediliyor.

6- Bakanlığın “Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden” ve “İlk Evim, İlk İş Yerim” gibi çok olumlu olan proje uygulama süreçlerinin hızlandırılması da talepler arasında yer alıyor.

7- Afet riski olan bütün şehirlerde ‘Afet Atıkları Yönetim Planı' hazırlanmasını önemli buluyoruz. Burada bakanlık, yerel yönetimler, STK'lar ve akademisyenler ortak çalışma yapmalı. Çünkü gerek kentsel dönüşüm, gerekse olası afet sonrası yıkılan ya da yıkılacak binalardan çıkan atıklar, doğru bir şekilde değerlendirilmeli.

8- Yapı denetim firmaları UYDS sistemi üzerinden havuz yöntemi ile atanıyor. Yapılan son düzenleme ile beraber bölgeleme çalışması yapılmış olmasına rağmen sorun tam anlamı ile çözülememiş, denetim ile ilgili problemler sürüyor. Ek bütçe talepleri, firma değişikliği talebi durumundaki sürenin uzunluğu öne çıkan sorunlar arasında. 

İstanbul un kaybedecek bir yılı bile yok: Hızlı dönüşüm için 16 öneri geldi! 

9- Yapı denetim, beton ve laboratuvar firmalarının teknik ve mevzuata uygunluk yönünden denetlenmesi isteniyor. Aynı şekilde beton santralleri ile ilgili denetimlerin çoğalması, ürün kalitesinin korunması, taahhüt edilen betonun inşaat sahasına ulaşımının sağlanması oldukça önemli.

10- Kaçak yapı ile mücadele kapsamında, kaçak inşaatlara beton verilmesinin engellenmesi, verenlere müeyyide uygulanması talep ediliyor. 

11- Özellikle binalardaki taşıyıcı elemanların, dış etkenlerden ve yeraltı sularından kaynaklı olarak tahribata uğramaması amacıyla bina izolasyonlarının sıkı izlenmesi isteniyor. 

12- İstanbul'da hafriyat ciddi bir problem. Çünkü mevcut döküm sahaları yetersiz, çalışma saatleri kısıtlı ve evrak süreçleri uzun. Bu üç neden ciddi sorunlara neden oluyor ve bu konuda çözüm bekleniyor.

13- Kentin ihtiyacı olan 'agrega'nın yakın kaynaklardan temini, beton ve inşaat maliyetlerine olumlu katkıda bulunacaktır. Bu konuda agrega üretim alanlarının daraltılması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaşanan problemlerin çözümü konusunda Bakanlığınızın desteği isteniyor.

14- İmar hakkı transferinin, 3194 sayılı İmar Kanunu'na ilave edilerek yasal güvence altına alınması bekleniyor.

15- Güçlendirmeye ilişkin cari yönetmelik halihazırda ihtiyacı karşılamıyor. Şubat 2023 depreminden sonra yeni düzenleme ihtiyacı oluştu.

16- İnşaat ruhsat süreçleri uzun sürüyor, 6-9 ay arasını buluyor. İlçe belediyeleri bu süreçlerde farklı uygulamalar ve farklı harç ve vergi tahakkuk ettirmektedir. Belli konularda farklılık olması makul olsa bile bazı kalemlerde (örneğin teknik eleman harcı gibi) uygulama birliği yapılabilmelidir.

Bakır ve demir hurda fiyatlarına zam geldi! Hurda fiyatları ne kadar oldu? 15 Şubat 2024 hurda fiyatları 

Binalarda her katta büyüyen balkon yapılır mı? İşte örneği! 

Borsa İstanbul'da ocakta yabancıların en çok alım satım yaptığı hisseler


Geri Dön