17 / 05 / 2024

İstanbulun kent bahçecileri ağustos hasadını topladı!

İstanbulun kent bahçecileri ağustos hasadını topladı!

İstanbul da yaşayan kentli  bahçıvanların sabah kahvaltılarını dalından elleriyle topladıkları domatesleri, salatalıkları ve biberleri süslüyor...



Yeryüzü Derneğinin girişimi ile başlayan Kent Bahçeleri projesinde bahçelere ekilen fideler meyvelerini verdi. İstanbul da yaşayan kentli  bahçıvanların sabah kahvaltılarını dalından elleriyle topladıkları domatesleri, salatalıkları ve biberleri süslüyor.

Yeryüzü Derneği Basın Sözcüsü Ceyda Saygıner Falay projenin ilerleme süreci hakkındaki detayları şu şekilde  aktardı:
Uzun yıllar apartmanların arasında yaşamak ister istemez toprakla bağımızın kopmasına yol açıyor. Toprak bizim gerçekliğimiz ve hepimizin içinde tohum ekme ve yetiştirmenin doğal olarak bulunduğuna inanıyorum. Bazı süreçler ve yaşam koşulları bizi doğal yapımızdan uzaklaştırmış olabilir fakat arzu ve uygulama imkanı birleştiğinde sonuca kolaylıkla ulaşılıyor.

Kent Bahçecileri, bahçe ve teraslarına fidelerini ektikten sonra yetiştirme aşamasında yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak, tecrübelerini paylaşmak için aralarında yazışma grubu kurdular. Fidelerimizin yaşama şansını azaltan zararlı böceklerle doğal mücadele yollarını hep birlikte yaşayarak ve paylaşarak öğrendik. En etkin sulama yöntemleri, uygun gübre kullanımı konularında bilgimiz arttıkça arttı. Nihayetinde fidelerimiz çiçeklerini çiçeklerimizde meyvelerini verdi. Başlangıçta gözümüzde dağ gibi büyüyen engeller paylaştıkça ortadan kalkmıştı ve biz İstanbullu kent bahçecileri olarak domates, biber, patlıcan, hıyar, fasulye ve kabaklarımızla bu yaz sebze türlümüzü ve salatamızı kendi bahçemizden topladığımız sebzelerimizle pişirdik. Hayalimiz gerçek oldu.

Aktif ve yoğun bir çalışma hayatları olan kent bahçecilerinden Elif ve Ercüment Yıldırım çifti deneyimlerini paylaştılar;
Yeryüzü Derneği'nin "Kent Bahçeleri Projesi"nde yer almak bizim için çok güzel bir deneyim oldu. Tarımsal üretim sürecini tanıdık. Her şeyin yapay olduğu dünyada "doğal" ürünler elde ettik. Tüketimin çıldırdığı bir dönemde üretmenin önemini anladık. Artık mutfağımıza neredeyse pazardan bile bir şey girmiyor. Meyvesiyle, sebzesiyle kendi ürettiklerimizi kendimiz yiyoruz. Düşünün; mutfak masrafınız neredeyse sıfır! Üstelik tükettiğiniz her şey doğal! Tüm bunları sağlayan 50 metrekare bir bahçe ve biraz zaman!  Ne demişler "Kent Bahçesi olan yerde açlık çekilmez"

Şimdi Yeni Bir Hayal Kurma Zamanı !!!
Hep Birlikte Kış Bahçeleri, Terasları Yaratabilir miyiz


Geri Dön