24 / 12 / 2024

İstanbul'un konut ihtiyacı azalmıyor!

İstanbul'un konut ihtiyacı azalmıyor!

Bank Asya'nın konut raporuna göre orta ve uzun vadede İstanbul'da konut fiyatlan artan taleple tekrar yükselecek. Özellikle 1999 depreminden sonra, İstanbul konut piyasasında şehir merkezlerinden ziyade, çevre ilçelere olan talep hızlı bir şekilde arttı



Özellikle, şehir merkezlerindeki eski yapılaşmaların yerini çevre ilçelerdeki yeni yapılaşmaların alması ve şehir merkezlerindeki evlere göre daha düşük maliyetli olması, bununla beraber altyapı ve üst yapılaşmanın çevre ilçelerde yenilenmesi, bu ilçelerdeki konut talebini önemli ölçüde artırdı. Fakat son yıllarda ise İstanbul'da, özellikle sosyal yaşamın daha çok içinde bulunma, şehir merkezlerinde ulaşım imkânlarının çok daha fazla artması gibi etmenlerle kent merkezlerine dönüş eğilimi göze çarpıyor.

Bu bölgelere yönelik talebin daha çok üst ve üstorta sınıf tüketici grubundan gelmesi bekleniyor. Bu anlamda öne çıkan bölgeler arasında Avrupa yakasında Zeytinburnu, Kağıthane, Basın Ekspres Yolu çevresi, Ayazağa, Fatih, Bayrampaşa ve Eyüp bölgeleri; Anadolu yakasında ise Fikirtepe, Kadıköy ve Üsküdar yer alıyor. Merkez ilçelere dönüş başlamakla birlikte çevre ilçelere olan talep de özellikle alt-orta ve orta sınıftaki tüketici talebiyle canlılığını koruyacak. Bu bağlamda öne çıkan bölgeler arasında ise Avrupa yakasında Halkalı, Başakşehir Ispartakule, Kayaşehir; Anadolu yakasında ise Kartal, Sancaktepe, Çekmeköy, Maltepe yer alıyor.

Son üç yıl itibariyle İstanbul yıllık ortalama 56 bin kişilik net göç aldı. Bu rakam 2010 yılında 102 bin kişi seviyesinde. İstanbul'un aldığı net göç, nüfus artışı içerisinde önemli bir yeı sahip. 2008-2010 yıllan arasında göçün nüfus artışı içindeki payı yü; de 23.2010 yılında ise net göçün pa yüzde 30'a yükseldi. İstanbul'a gele net göçün nüfus artışı içinde önem bir paya sahip olması, İstanbul'da konut talebi üzerinde etkili oluyor. Özellikle geçe sene 102 bin net göç alan İstanbul'da, göç ile gele kişilerin yaklaşık 25 bin adet konut talebi doğurdu gu düşünülüyor. Önümüzdeki dönemde ise önem finansal kuruluşlann İstanbul'a taşınacak olması ile birlikte İstanbul'da göçe bağlı konut talebinin artmaya devam etmesi bekleniyor.

Bu arada Türkiye'de hazır beton fiyatlan 2011 yılında geçen seneye göre yüzde 12 artış gösterirkeı demir-çelik fiyatlan ise yüzde 16 artış gösterdi.
Zaman Emlak


Geri Dön