Sektörel

İstanbul'un kültür röntgeni bu toplantıda çekiliyor

İstanbul, 2010'a doğru geriye sayarken kültür sanat mekanlarına dair büyük sorunlarla başetmeye çalışıyor.

AKM'nin renovasyonu başlarken, Maslak'taki Konser Salonu, Sütlüce Kongre Merkezi, Harbiye Kongre Merkezi gibi dev yatırımlar İstanbul'u 2010'a dek devasa bir kültür yatırımları şantiyesine dönüştürmeye başladı. Öte yandan özel ve kamuya ait kültür kurumlarının ekonomik ve mekansal sorunları da çözülmeyi bekleyen bir diğer önemli husus olarak bekliyor. Atıl durumda bekleyen Haliç Tersaneleri, Hasanpaşa Gazhanesi gibi cazip mekanların akıbeti ve yeterince verimli kullanılamayan mevcut kültür mekanları ve müzeler ise madalyonun bir diğer yüzünü oluşturuyor.

2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilen İstanbul'un kültür, sanat mekanları ve kültür kurumlarının sorunu, "Kentsel Kalite için Diyalog" teması altında düzenlenen ArkiPARC 2008 buluşmalarında masaya yatırılıyor. Masanın çevresinde ise bu konuda İstanbul'da söz sahibi olan en yetkin isimler var. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu'nun yanısıra, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı Serhan Ada, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner ve AKM Yenileme Projesini yürüten Tabanlıoğlu Mimarlık'tan Mimar Melkan Gürsel Tabanlıoğlu bu oturumda İstanbul'un kültür röntgenini çekmeye hazırlanıyor.

Yapımı hala tamamlanamayan Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi ve Maslak Konser Salonu, verimsiz kullanımı nedeni ile eleştirilen Feshane, Anadolu yakasında Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak açılan semt kültür merkezlerinin son durumları ve Atatürk Kültür Merkezi gibi pek çok güncel konunun yanısıra İstanbul2010 projesinin kente getireceği yeniliklerin de tartışılacağı panel ArkiPARC 2008'in en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor.

ArkiPARC 2008'deki bir diğer önemli etkinlik ise "Yaratıcı Kent Mekanizmaları" paneli. The University of Manchester'dan katılan İsmail Ertürk yönetimindeki panelde Londra Geliştirme Ajansı ve Londra Belediyesi için çalışan "Design for London" grubu direktörü Peter Bishop, Avusturalyalı Brecknock Consulting'den Kültürel ve Kentsel Stratejist olan Richard Brecknock ve Brandassist'ten Marka Uzmanı Muhterem İlgüner konuşmacı olarak katılacak.  Bu panelde başta belediyeler olmak üzere yerel yönetimler ve merkezi yönetimlerin kent yönetiminde dünya çapında geliştirdikleri yaratıcı çözümler üzerinden örnekler verilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere pek çok yerel yönetime ışık tutabilecek "Yaratıcı Kent Mekanizmaları" paneli de ArkiPARC 2008'in önemli etkinliklerinden bir diğeri.

17 Ekim günü ArkiPARC 2008 kapsamında Harbiye Askeri Müzesinde gerçekleştirilecek her iki panele de katılmak için ArkiPARC 2008'e kayıt olmak gerekiyor.