Eğitim

İstanbul'un nüfusu 3. köprüyle patlayacak!

İstanbul'da üçüncü köprüden sonra kentteki araç sayısı 2 misli artarak 4 milyona çıkacak, nüfus da yüzde 33 artışla 20 milyon olacak

10. Ulaştırma Şurası'na davet edilmeyen meslek odalarından biri olan, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin düzenlediği, 8.Ulaştırma Kongresi başladı. Ulaştırmanın dünü ve bugününü etkileyen temel politikaların konuşulduğu kongreye, 3.köprü ve Başbakan Erdoğan'ın 10.Ulaştırma Şurası'nda yaptığı açılış konuşması damgasını vurdu. Kongrenin açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, Erdoğan'ın ideolojik davranmasının rastlantısal olmadığını kaydederek şunları söyledi: "Başbakan Erdoğan, köprüye karşı olanlar utanmadan geçtiler diyor. Eğer ortada yakışıksız bir durum varsa, o da Belediye başkanıyken köprünün çözüm olmadığını söyleyip, bu bir rant projesidir diyerek karşı çıkarken, bugün İstanbul'u ulusal ve uluslararası pazarlara açma anlayışıdır. Başbakan Erdoğan, belediye başkanıyken 'İstanbul'a köprü yapmak ihanettir'derken, ne kadar ideolojik davrandıysa, biz de o kadar ideolojik davranıyoruz."

Araç da nüfus da artacak

"İstanbul'da ulaştırmanın ana omurgası, yüzde 92 karayolu, yüzde 2.2 deniz ulaşımı, yüzde 6 da raylı ulaşmımla gerçekleşmektedir. 8 bin 500 yıllık tarihi bir kentin 18 kilometre kadar bir metroya sahip olması ayıplı bir durumdur. 15 yılda, her yıl 15 kilometre metro yapılsaydı, şimdi 225 kilometre metro hattına sahip olacaktık. Araç sayısı da bu şekilde azalacaktı. Şu anda İstanbul'da '34'plakalı araçların sayısı 2 milyon 330 bin.

Ancak bu şehrin kaldırabileceği araç sayısı 1 milyon 315 bin. Nüfusumuz yaklaşık 15 milyon ancak 3.köprü yapılırsa, nüfusumuz 20 milyon olacak. Araç sayımız da inanılmaz şekilde artacak ve 4 milyon olacak. Şehirde tam bir trafik kaosu başlayacak. 1985 yılında, 2.Köprü yapılmadan önce İstanbul'da araç sayısı 297 bin 700'dü. 1986 yılında 2.Köprü yapıldı ve bir yıl sonra araç sayısı 357 bin 200'e çıktı. Bu artışın çoğu köprüden dolayı oldu. Bu nedenle köprü çözüm olamaz. Köprüler insanları değil araçları taşıyor. Köprüler üzerinden geçen araçların yüzde 90'ı, yolcuların yaklaşık yüzde 37'sini taşıyor. Yüzde 10 oranında olan toplu taşıma araçları da, yolcuların yüzde 63'ünü taşıyor. Çözüm metro hatlarının genişletilmesi, tercihli otobüs yolu, metrobüs, denizyolu ve demiryolu arasında doğru bir entegrasyonun kurulmasıdır. "

ÇED raporu bile yok

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Evren ise, 3.Köprü için bir ÇED raporu alınmadğına dikkat çekti: "3.Köprü için mutlaka Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) alınmalı. Bu kapsamda bir projenin buna mutlaka ihtiyacı var. Proje yapılıyor ama kamuya açık değil. 5 milyar dolarlık bir yatırım ama tamamen gereksiz. İstanbul'un doğal yapısını alt üst edecek bu köprü. Transit geçişler için yapılıyor deniliyor. Ancak zaten tır ve kamyon gibi transit geçiş yapan araçların oranı yüzde 3. Bunun için mi İstanbul'un trafiği de, doğası da katlediliyor?"

Rant savaşını başlattı

İNŞAAT Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp da, 3.köprüyle rant pazarının açılacağına dikkat çekti: "3.köprü nedeniyle rant ve rüşvet şimdiden başladı. AKP'li Beşiktaş Belediye Başkan adayının rüşvet pazarlığı buna örnek olarak gösterilebilir. Köprü kendi talebini de yaratacak. Köprü yüzünden İstanbul, sürekli göç almaya başlayacak. Ruhsatsız yapılar çoğalacak. İstanbul'un sorununu da köprü çözemez. Yer altı ulaşımına daha fazla önem verilmeli. Bu şehirde araç debisinin arttırılmasının hiçbir anlamı yok."

Politikacılar karar vermesin

KONGREYE katılan Avustralya Monash Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Rahmi Akçelik ise bilim adamlarına danışılmamasının doğru olmadığını kaydetti: "3.Köprü politikacıların direk karar verebileceği bir şey değil. Önce bilim adamları tarafından tartışılmalı, karar çıkacaksa eğer, plan ve projeler yapılmalı.

Avustralya Melbourne'de, Citylink köprüsü yapıldığında da politikacılarla beraber bilim adamları karar verdi. Daha sonra ayrı bir konsorsiyum köprüyü yaptı ancak burada herşey gizlilik içinde yürüyor."

KÖPRÜ SAYISI ARTTIKÇA RAKAMLAR DA BÜYÜYOR

* 1986 2. Köprü öncesi araç sayısı: 297.700

* 2.Köprü sonrası araç sayısı: 357.200

* Şu anki araç sayısı: 2 milyon 330 bin

* 3. köprü yapılırsa araç sayısı: 4 milyon
Vatan