Ekonomi

İstanbul’un nüfusunu 4-5 milyon azaltacak öneri

Linkedin'den kaleme aldığı "Uzaktan çalışma modeli fırsat olabilir mi?" başlıklı yazısında Ali Haydar Bozkurt, bu uygulamanın İstanbul'u her anlamda rahatlatacağını savundu. Şirketlerin çalışanlarının başka şehirlerden çalışması için teşvik paketleri çıkarması gerektiğini de dile getiren Bozkurt, yaSağlıklı bir eko-coğrafya için, Anadolu’da en az beş altı adet “İstanbul” yaratılmasına ihtiyaç olduğu görülüyor

"Türkiye’nin temel sorunlarından bir tanesi olan, ekonomik yoğunluğun ağırlıklı olarak İstanbul’da toplanması nedeniyle, yaklaşık 20 milyona dayanan nüfusu ile artık İstanbul’un bu sorunu kaldıramadığı ortadadır. Sağlıklı bir eko-coğrafya için, Anadolu’da en az beş altı adet “İstanbul” yaratılmasına ihtiyaç olduğu görülüyor. Acaba, birçok firmada başlatılan uzaktan çalışma sistemi bu anlamda bir katkı sağlar mı?

Tamamen uzaktan çalışma ile yönetilebilecek konumlarda çalışanların, Anadolu’nun farklı şehirlerinden çalışabilmesi teşvik edilse, İstanbul’un keşmekeşinden ayrılmayı hayal edenlere bir çözüm olur mu? Örneğin;

Zaman içerisinde ortalama 1 milyon beyaz yakalı bu modele geçse ve yaşamak istedikleri başka şehirlere taşınsa, aileleriyle birlikte ortalama 3-4 milyon kişilik bir nüfus eksilmesi söz konusu olabilecektir. Bu durumun bir yandan İstanbul’u her konuda rahatlatacağını, yandan bu kişilerin İstanbul’da elde ettikleri gelirle Anadolu’da nispeten refah seviyelerinin yükseleceğini, aynı zamanda yerleştikleri şehirlerin ekonomisine de bir katkı yaratacaklarını, daha sakin şehirlerde yaşamanın birçok farklı avantajını da düşünecek olursak bu fikir, üzerinde kafa patlatmaya değer görünmekte.

Ancak bunun olabilmesi için, uygun ortamın ve düzenlemelerin de hazırlanması gerekmektedir. Devletin, bu programın arkasında durması, iş kanununda gerekli düzenlemeleri yapması,  bu programa katılanların olanların vergi ve SGK yükünü düşürerek (örneğin, ilk 5 yıl olabilir), hem kişileri hem şirketleri buna teşvik etmesi, bu programı cazip hale getirmesi düşünülebilir. Bu sayede, “Şansım olsa İstanbul’dan giderim” diyen birçok kişiye de cazip gelecek bir program oluşturulabilir belki de.

Elbetteki firmaların da bu konuda içten ve adil davranması bir başka gerekli ve de önemli husus olarak akla gelmekte; başka şehirlere yerleşen çalışanların ücretlerinde ve yan haklarında, bu durumu fırsat bilerek/gerekçe sunarak, pozisyonun ücret ve yan haklar paketlerinde en küçük bir azalma olmamasına da özen gösterilmelidir.

Acaba farklı çalışma modellerinin uygulanmaya başlandığı böylesi bir dönem, bu gibi projeleri tartışmak için doğru zaman olabilir mi?"