26 / 05 / 2024

İstanbul'un rezidanslarına yabancı akını!

İstanbul'un rezidanslarına yabancı akını!

Komşularla politik açılım ve finans merkezi projesi, İstanbul'u Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu'nun yeni yıldızı yaptı



Yaşam şartları, finans merkezi projesi olma özelliği, komşularla sıfır sorun politikası ve coğrafi konumu nedeniyle bölgenin yeni yıldızı haline gelen İstanbul, yabancı işadamlarının ikamet adresi oluyor. Uluslararası dev şirketlerin patron ve yöneticileri İstanbul'dan rezidans alımına son yıllarda hız vermeye başladı. İşadamları sadece ekonomik açıdan değil, aileleriyle yaşamak için de İstanbul'u tercih ediyor. Bu ilgi son yıllarda İstanbul'da hızla artan büyük rezidans alımlarını artırıyor. Metrekaresi 8 ila 10 bin dolar arasında değişen rezidanslar yabancı işadamları tarafından tercih ediliyor.

YENİ PROJELER YOLDA

Yüksek talep ve geleceğe dönük potansiyel bu alandaki yatırımları da büyütüyor. Özellikle uluslararası fonların, yabancı işadamlarının da oturabileceği yeni projeler üretmek için Türk ortak aramalarına yol açıyor. Şişli ve Levent bölgesi başta olmak üzere, Ataşehir, Maslak ve Mecidiyeköy'de yoğunlaşan rezidanslar bu bölgeleri çekim merkezi yaparken, yeni projeler de ardı ardına gelmeye başladı. Yapılan projeler daha ön talep aşamasında bile hem yerli hem de yabancı alıcılardan yoğun ilgi görüyor.

MÜTEAHHİTLER İLGİDEN MEMNUN

İstanbul'un önde gelen projelerinin patronları ise yabancı alıcıların ilgisinden memnun. Yabancı alıcıların “İstanbul'un son 7 yıldır dünyanın en önemli merkezlerinden biri olma yolunda hızlı adımlar attığını” belirttiklerini vurgulayan konut yatırımcıları, bu nedenle de yabancıların İstanbul'dan konut almak için harekete geçtiklerini belirtiyor. Yatırımcılar, genellikle ABD ile Avrupa ülkelerinden yapılan alımların, Türkiye'nin konut alımında karşılıklık ilkesini kaldırması durumunda Azerbaycan, Kazakistan, Körfez ülkelerine doğru yayılmaya hazır olduğunu vurguluyor.

Sinpaş'a Azeri ilgisi büyük

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Bosphorus ve İstanbul Sarayları projelerinin yabancılar tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Çelik “Ayrıca yoğun olarak yatırımcı gruplar gelip ortak proje üretmek istiyorlar. Bunun dışında ABD'liler, İngilizler ve Avrupalı yatırımcı bizim projelerimizden ev alıyor. Azeri alıcıların da ilgisi yüksek. Bir Azeri yatırımcı 20 daire birden aldı. Ancak Azeriler'e Türkiye'de karşılıklılık ilkesi gereği tapu verilmediğinden sadece bu evler için bir şirket kuracaklar” dedi.

Dumankaya Ataşehir'e İngiliz alıcıları getirdi

Dumankaya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, özellikle Ataşehir'de projelerine başta İngilizler olmak üzere yoğun bir yabancı ilgisinin olduğunu belirterek “Yabancılar bizim projelerimizi hem finans merkezine yakın olması hem de yurt dışında tanındığımız için tercih ediyor. Bu ilginin önümüzdeki günlerde dünyadaki krizin de etkisini kaybetmesiyle artacağını düşünüyoruz. Dumankaya Consept ve Ikon projelerimiz özellikle ilgi görüyor” diye konuştu.

Rixos Residences Bomonty'ye talep yoğun

Rixos Grubu'nun, Bomonti'de Ayaydın Grup ve İpek-Çakırkaya Ortak Girişim Grubu ile 12 dönümlük arsa üzerinde inşa edeceği Rixos Residences Bomonty projesi yerli alıcılar kadar yabancıların da ilgisini çekiyor. Metrekaresi 4 bin 500 ila 7 bin dolar arasında değişen projeyi yapan Ortak Girişim Grubu'nun Sözcüsü Yakup Eyüpoğlu, projeden 2 yabancı alıcıya daire verildiğini ancak 10-15 alıcının opsiyonel anlaşma yaptığını söyledi.

Ağaoğlu'na finansçılar geliyor

Finans merkezi adayı Ataşehir'deki projelerle adından söz ettiren Ağaoğlu Grubu da özellikle finans alanında Türkiye'de çalışmak isteyen yabancı danışmanların ilgisini çekiyor. Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, daha finans merkezinin kağıt üzerinde olduğu dönemde bile yabancı profesyonellerin home-ofis olarak kullanmak üzere daire aldıklarını söyledi.

Sapphire'in yüzde 15'i yabancılara satıldı

261 metrelik yüksekliği ile Avrupa'nın en yüksek binası olan Sapphire projesinin yüzde 15'i yabancılara satıldı. Sapphire'in yatırımcısı Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, metrekaresi 12 bin dolar olan projeye özellikle büyük yabancı yatırımcıların talip olduğunu söyledi. Kiler, Sapphire'de ev sahibi olmanın yerli ve yabancı patronlar açısından bir prestij algısı olarak görüldüğünü kaydetti.

Libyalılar Dragos Royal'i blok olarak almak istedi

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Kartal'daki Dragos Royal projelerinin Avrupa, Körfez bölgesi ve Afrika'dan büyük ilgi çektiğini belirterek, Libya Başkanı Kaddafi hükümetinden önemli isimlerin kendileriyle irtibata geçtiğini söyledi. Yılmaz, “Libyalı yöneticiler Dragos Royal projesinin tamamını almak istedi. Ancak biz görüşme esnasında projenin yüzde 85'ini satmıştık. Bu nedenle yeni projelerimizle ilgileniyorlar. Çağlayan'daki iş merkezine daha başlamadan talip oldular. Şu ana kadar Dragos Royal'den 30'a yakın yabancı alıcıya rezidans satıldı” dedi.

Teknik Yapı Uphill'e İngiliz ilgisi

Türkiye'nin önde gelen inşaat firmalarından Teknik Yapı'nın Ataşehir'deki projeleri yabancıların ilgisini çekiyor. Özellikle Avrupalı profesyonel yöneticiler Türkiye'de görev yapmak için geldiklerinde rezidans tercih ediyor. Bunun da en önemli örneklerinden biri Teknik Yapı'nın Ataşehir'deki projesi Uphill'de görüldü. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Umut Durbakayım, Ataşehir'deki projelerinde şirket sahibi ya da profesyonel yönetici olan yabancıların rezidans aldıklarını söyledi. Durbakayım, “Özellikle Ataşehir ilgilerini çekiyor. Son dönemde bir hareketlilik gözlemliyoruz. Yabancı alımlarında güvenlik soruşturması olduğu için satış işleri hızlı yürümese de şu ana kadar 3 İngiliz rezidans aldı. 10-15 de ön anlaşma aşamasında talep var. Kartal'daki projelerimize de yabancıların ilgisi görülüyor” dedi.

Yabancılar 5 yılda 12.5 milyar dolarlık gayrimenkul aldı

Yıllar Milyar $

2005 1.841

2006 2.922

2007 2.926

2008 2.937

2009 1.820

2009* 210

2010* 220

Toplam 12.666

(*) İlk 2 ay
İbrahim Acar / Star


Geri Dön