İhale

İstanbul'un yüzü değişecek!

Şile, Çekmeköy, Kartal, Pendik, Kurtköy tarafında oluşacak yerleşim birimlerinin, İstanbul'a yeni bir açılım getireceğini söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “3 milyon hane evin yüzde 70'inin yenilenmesi lazım” dedi.



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, 2. İstanbul Konut, İşyeri, Gayrimenkul ve Kredilendirme Hizmetleri Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, 58 ve 59'uncu hükümetlerin planlı kentleşme ve konut üretim seferberliği kapsamında, TOKİ'nin yeniden organize olarak bir dizi yasal değişiklikle yeni bir açılım başladığını anlattı. Bundan böyle şehirleri saran gecekonduları söküp atmak noktasında ciddi adımlar atacaklarını belirten Bayraktar, “Başta İstanbul olmak üzere şehirlerimizde ne kadar salaş yapı, kaçak yapı varsa, söküp atacağız. Bu konuda çok ciddiyiz, çok azimliyiz, çok kararlıyız” dedi. Alt gelir grupları ve yoksullara yönelik olarak konut üretmeye ağırlık vereceklerini de kaydeden Bayraktar şöyle devam etti: “Başta İstanbul olmak üzere Bursa, Adana, Diyarbakır, Batman, Van, Erzurum gibi metropol olma yolundaki büyük şehirlerde çok ciddi kaçak yapılaşma ve gecekondulaşma problemi var. Bu şehirlerde konut bakımından yenileşmeye ihtiyaç bulunuyor. Özellikle İstanbul'u çok ciddi açılımlar bekliyor. Şile, Çekmeköy, Kartal, Pendik, Kurtköy tarafında oluşacak yerleşim birimleri, İstanbul'a yeni bir açılım getirecektir. Avrupa yakasında da Hadımköy'ün ilerisinde Silivri'ye, Çatalca'ya doğru ciddi manada yeni yerleşim birimlerinin oluşması kaçınılmazdır.” İstanbul'da yaklaşık 3 milyon hane bulunduğuna işaret eden Bayraktar, bu evlerin yarısına yakınının bugünkü teknik şartlara, mimari ve mühendislik şartlarına tam uymadığını, evlerin yüzde 70'inin zaman içerisinde mutlaka değişmesi gerektiği söyledi. göz önünde bulundurulduğunda, konut yapımı ve müteahhitliğin önümüzdeki dönemde ne kadar büyük fırsatlar yaratacağının görüleceğini kaydetti. Bayraktar, ayrıca birinci derece deprem bölgelerinde, depremden zarar görmüş konutların yenilenmesi konusunda, yasal düzenleme ile insanlarla deprem antlaşması yapacaklarını vurguladı.


FAİZLER DÜŞMEDEN MORTGAGE İŞLEMEZ


Türkiye'de gayrimenkul sektörüne, konut ve işyeri satış ve alımlarına olan talebin artacağını ifade eden Bayraktar, Türkiye'deki mortgage sisteminin faizlerin yüzde 1'in altına düşmeden hayat bulmasının çok zor olduğunu ifade etti. 2. İstanbul Konut, İşyeri, Gayrimenkul ve Kredilendirme Hizmetleri Fuarı, yarın akşama kadar açık kalacak.