Ekonomi

İşte 10 Nisan haftasının piyasa gündemi! Borsa, dolar ve altın fiyatları yeni haftada nasıl seyredecek?

Küresel piyasalar, geçen hafta ABD ve Avrupa’dan gelen makro ekonomiye ilişkin veriler ile karışık bir seyir izledi. Yeni haftada ise piyasaları yurt içi ve yurt dışında açıklanacak yoğun bir veri takvimi bekliyor. Pay piyasaları, dolar ve altın haber akışına göre yönünü tayin edecek.Geçen hafta OPEC’in petrol arzında kesintiye gideceğine yönelik kararı da piyasalardaki fiyatlamaları zorlaştırdı

Küresel piyasalar Amerika ekonomisinde artan resesyon endişeler ve para politikalarına ilişkin belirsizlik nedeniyle geçen hafta karışık bir seyir izledi. Geçen hafta OPEC’in petrol arzında kesintiye gideceğine yönelik kararı da piyasalardaki fiyatlamaları zorlaştırdı.

ABD’de geçen hafta içerisinde açıklanan iş gücü piyasası verileri varlık fiyatları üzerinde etkili oldu. Dün tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Buna göre, mart ayında işsizlik oranı yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’a düşerken, tarım dışı istihdam ise 236 bin ile beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Diğer yandan ABD’de ilk defa işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı beklentileri aşarak 228 bine ulaştı. Ülkede resesyon ve enflasyon endişeleri nedeniyle yatırımcıların tahvile olan talebi artarken, 10 yıllık tahvil faizi haftalık bazda 7 baz puan gerileyerek yüzde 3,41'e düştü.

ALTIN FİYATLARI TIRMANDI

Uzmanlar, Amerika’da açıklanan makro ekonomiye ilişkin verilerin enflasyonun sınırlı bir şekilde geri çekildiğini gösterdiğini belirtirken işgücü piyasalarından alınan sinyallerin henüz yeterince net olmadığını, enflasyondaki gidişata göre varlık fiyatlarında oynaklığın artabileceğine dikkat çekti. Bütün bu belirsizlikler nedeniyle yatırımcılar yeniden ‘güvenli liman’ olarak altına yönelirken, ons altın fiyatı 2 bin 32 dolara kadar yükselerek son bir yılın en yüksek seviyelerini test etti. Haftayı ise yüzde 1,93 oranında yükseliş ile 2 bin 7 dolardan kapattı.

BORSALARDA KARIŞIK SEYİR

Makro ekonomideki belirsizlikler nedeniyle pay piyasalarında karışık bir seyir gözlendi. Geçen hafta New York borsasında, S&P 500 yüzde 0,1 gerilerken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,9 oranında değer kaybetti. Dow Jones endeksi ise yüzde 0,63 oranında yükseldi.

Uzmanlar, gelecek hafta 12 Nisan Çarşamba günü enflasyon verilerinin ve Fed tutanaklarından alınacak sinyallerin yatırımcıların odağında olacağını belirtiyor.

Öte yandan geçen hafta Avrupa borsaları da karışık bir seyir izlerken, analistler bölgede açıklanan makroekonomik verilerin ekonomik aktivitenin beklentilere göre güçlü kaldığını gösterdiğini ifade ediyor. Ekonomik aktivitenin güçlenmesi nedeniyle ECB’nin gelecek ay yapacağı toplantıda 25 baz puanlık faiz artışı yapacağına ilişkin beklentiler de kuvvetlendi.

HANGİ VERİLER AÇIKLANACAK?

10 Nisan ile başlayan hafta piyasaları yoğun bir veri gündemi bekliyor. 12 Nisan Salı günü Euro Bölgesi’nde perakende satışlar ve yatırımcı güven endeksi verileri açıklanacak. 14 Nisan Perşembe günü Almanya'da enflasyon, İngiltere'de sanayi üretimi ve büyüme verileri piyasaların odağında olacak.

ÜÇ HAFTALIK DÜŞÜŞ SONA ERDİ

Borsa İstanbul’da geçen hafta küresel piyasalara kıyasla daha pozitif bir hava gözlendi. Üç haftadır sürekli düşüş eğiliminde olan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yeniden gelen alım emirleriyle yükselişe geçti. Endeks, yüze 2,3 oranında artış kaydederek haftayı 4 bin 924 puandan kapattı. Uzmanlar, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde teknik açıdan 4 bin 900 ve 4 bin 850 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirtirken, 5 bin ve 5 bin 100 puanın ise direnç olarak öne çıkacağını belirtiyor.