Ekonomi

İşte 17 Nisan haftasının piyasa gündemi! Borsa ve altın fiyatları nasıl bir seyir izleyecek?

Küresel pay piyasaları, geçen haftayı pozitif kapatırken, şimdi gözler gelecek haftaya çevrildi. Gelecek hafta Avrupa’da enflasyon verileri piyasaların yakın takibinde olacak. Amerika’da ise Fed’in ‘Bej Kitap’ raporu bekleniyor.17 Nisan haftası Avrupa’da enflasyon verileri açıklanacak

Küresel piyasalar geçen hafta merkez bankalarının faiz artırımlarını yakında sonlandıracağına ilişkin beklentilerin kuvvetlenmesiyle pozitif kapanış yaparken, gelecek hafta ise gözler yine makro ekonomik verilerde olacak. 17 Nisan haftası Avrupa’da enflasyon verileri açıklanacak. ABD’de ise Fed’in Bej Kitap raporu yatırımcıların odağında olacak.

 

ABD’de açıklanan enflasyon verileri piyasaları rahatlatsa da haftanın son işlem gününde ABD Merkez Bankası Fed’in bazı üyelerinden gelen açıklamalar kafaları karıştırdı ve piyasalarda volatilite arttı. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) artış yıllık bazda yüzde 6'dan yüzde 5 seviyesine gerilerken, çekirdek TÜFE endeksindeki artış ise kafalarda soru işaretlerine yol açtı. Çekirdek TÜFE’deki artış oranı yüzde 5,5'ten 5,6'ya yükselirken, Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (ÜFE) yıllık yükseliş hızı yüzde 2,7'ye inerek beklentilerin oldukça altında bir artış kaydetti. Bütün bu veriler enflasyondaki yavaşlamaya işaret etse de cuma günü bazı Fed üyelerinin belirsizliklerin hala devam ettiğine ilişkin açıklamaları varlık fiyatlarında dalgalanmalara yol açtı.

Bütün bu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, geçen hafta yaklaşık 11,5 baz puan artarak haftayı yüzde 3,52'den kapattı.

ONS ALTIN ZİRVEDE

ABD ekonomisinden gelen haberlerin ardından altın fiyatlarındaki yükselişin de devam ettiği gözlendi. Hafta içinde 2 bin 48 dolara kadar çıkarak 9 Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşan altın, daha sonra gelen sert satışlarla geriledi. Ons altın satışlar ile haftayı 2 bin 4 dolardan kapatırken, kripto para birimleri de yeniden zirveye oturdu. Bitcoin'in fiyatı 10 ay aradan sonra yeniden 30 bin doların üzerine tırmandı. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 1,7 oranında artış kaydederek haftayı 86,1 dolardan kapattı.

Gelecek haftanın veri takviminde; 17 Nisan Pazartesi günü New York Fed imalat endeksi, 18 Nisan Salı günü inşaat izinleri ve konut başlangıçlarına ilişkin veriler yer alıyor. 19 Nisan Çarşamba günü ise Fed’in ‘Bej Kitap’ raporu piyasaların yakın takibinde olacak. Perşembe günü Philadelphia Fed İmalat Endeksi, mevcut ev satışları ve haftalık işsizlik başvurularının açıklanması beklenirken, cuma günü de öncü PMI verilerinin takip edileceği belirtildi.

AVRUPA’DA GÖZLER ENLASYONDA

ABD’nin yanı sıra Avrupa ülkelerinde de enflasyonun farklı hızlarda da olsa gerilediğine ilişkin veri akışı devam ediyor. Bu nedenle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırımlarına devam edeceğine ilişkin beklentiler zayıflarken, 19 Nisan Çarşamba günü bölgede açıklanacak enflasyon verileri bu açıdan büyük önem taşıyor.

18 Nisan Salı günü İngiltere'de işsizlik verilerinin yanı sıra Euro Bölgesi ve Almanya'da ZEW endeksleri açıklanacak. 19 Nisan Çarşamba günü İngiltere ve Euro Bölgesi'nde TÜFE ve ÜFE verileri piyasaların odağında olacak. 20 Nisan Perşembe günü ise Almanya'da ÜFE, Euro Bölgesi'nde dış ticaret açığı ve ekonomik güven endeksi verileri yakından izlenirken, cuma günü İngiltere'de perakende satışlar ve Avrupa genelinde öncü PMI verilerinin yatırımcıların odağında olacağı belirtiliyor.

BAYRAM ÖNCESİ GÜNDEM YOĞUN

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, geçen hafta haftalık bazda yüzde 3,42 oranında yükseliş kaydederek 5 bin 92 puana ulaştı.

Gelecek haftanın veri gündeminde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi ve tüketici güven endeksi verileri yer alıyor.

Dolar TL kuru geçen hafta yüzde 0,6 üzerinde değer kazanarak 19,3626 liraya ulaştı. Uzmanlar, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde teknik açıdan 5 bin ve 4 bin 900 seviyelerinin destek konumunda olduğunu, 5 bin 150 ve 5 bin 200 puanın ise direnç olarak öne çıkabileceğini belirtiyor.

17 Nisan haftasında; pazartesi günü yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu ve merkezi yönetim bütçe dengesi, salı günü konut fiyat endeksi verileri açıklanacak. 19 Nisan Çarşamba günü uluslararası rezervler ve döviz likiditesi, TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi ve tüketici güven endeksi verileri yakından izlenirken, 20 Nisan Perşembe günü haftalık para ve banka istatistiklerinin yanı sıra yurt dışı ÜFE verileri yatırımcıların odağında olacak.