Ekonomi

İşte 20 Mart 2023 piyasa gündemi! Borsa, dolar, faiz ve altın fiyatları ne olur?

Para piyasaları küresel piyasalardan gelen haber akışlarıyla şekillenirken, gelecek hafta en kritik konu ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına ilişkin alacağı kararlar olacak. Yurt içinde ise TCMB’nin kararları yakından takip edilecek.Dünya genelinde yükselen faiz oranları ABD ve Avrupa'da bankacılık sistemini olumsuz etkilerken, hafta boyunca küresel piyasalardan gelen haberler pay piyasalarında sert hareketlerin yaşanmasına neden oldu

Küresel piyasalardaki riskler devam ediyor. Dünya genelinde yükselen faiz oranları ABD ve Avrupa'da bankacılık sistemini olumsuz etkilerken, hafta boyunca küresel piyasalardan gelen haberler pay piyasalarında sert hareketlerin yaşanmasına neden oldu.

ABD'de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflasıyla başlayan bankacılık sektöründeki sıkıntılar, Avrupa'da İsviçre merkezli Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacağını duyurmasıyla daha da alevlendi. Haberler üzerine Credit Suisse'in hisse fiyatında yüzde 30'a varan oranlarda gerilerken, İsviçre Merkez Bankası, krizin önüne geçmek amacıyla 54 milyar dolarlık yardım paketi açıkladı.

ABD ise ABD Hazine Bakanlığı, ABD Merkez Bankası (Fed) ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), bankacılık krizinde adı geçen bankalardan olan First Republic Bank'ın 11 büyük bankadan 30 milyar dolarlık mevduat aldığını bildirdi. Bu açıklamalar kısa bir süreliğine piyasaları yatıştırsa da pay piyasalarındaki satış baskısı devam etti.

BEKLENTİLER DE DEĞİŞTİ

Para politikalarına ilişkin belirsizlikler geçen hafta önemli oranda artarken beklentilerde de ciddi oynaklıklar yaşandı. ABD Merkez Bankası Fed'in gelecek hafta alacağı para politikası kararlarına ilişkin fiyatlamalarda yüzde 62 olasılıkla 25 baz puanlık faiz artışına gidileceği tahmin edilirken, yüzde 38 olasılıkla da Fed’in faiz artırmayacağı konuşuluyor.

Öte yandan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 55 baz puan gerileme ile yüzde 4,40'a düştü. Brent petrolün varili geçen hafta yüzde 12 değer kaybederken, küresel riskler nedeniyle altına olan talebin artması sonucu ons fiyatı haftalık bazda yüzde 6,5 oranında prim yaparak 1.988 dolara ulaştı.

HAFTAYA NELER OLACAK?

Fed'in 22 Mart Çarşamba günü alacağı kararlar Fed Başkanı Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar dünya genelinde yakından takip edilecek. ABD’de açıklanan TÜFE ve ÜFE verileri enflasyondaki düşüş eğilimine işaret etse de enflasyon baskısının bir süre daha devam edeceği görülüyor.

ABD'de konut başlangıçları, şubat ayında yüzde 9,8 artışla 1 milyon 450 bine yükselerek beklentileri aştı. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvuruları, 11 Mart ile biten haftada 192 bine gerileyerek öngörülerin altında gerçekleşti.

20 Mart ile başlayan haftanın veri takviminde, 21 Mart Salı günü ikinci el konut satışları açıklanacak. 23 Mart Perşembe günü Chicago ulusal aktivite endeksi ve yeni konut satışları yakından takip edilecek. 24 Mart Cuma günü ise dayanıklı mal siparişleri ile imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri piyasaların odağında olacak.

ECB FAİZ ARTIRDI

Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasalardaki karışıklıklara rağmen üç temel politika faizini 50'şer baz puan artırdığını açıkladı. Avrupa'da ECB Başkanı Christine Lagarde'ın salı ve çarşamba günü yapacağı açıklamalar yatırımcılar tarafından takip edilecek. Toplantı sonrası konuşan Lagarde, bankacılık krizi konusunda finansal istikrarı korumak için ellerinde önemli araçlar bulunduğu ve gerekmesi halinde bunları kullanmaktan çekinmeyeceklerini söyledi.

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NDA

Yurt içinde ise gelecek hafta gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 4,61 düşüşle 5.136,44 puandan kapandı. Türkiye'nin cari işlemler hesabı, ocakta 9 milyar 849 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 2 milyar 602 milyon dolar fazla oluştuğu belirtildi.

Dolar TL kuru ise haftayı bir önceki haftalık kapanışa göre yüzde 0,3 primle 19,0186'dan kapattı. Diğer yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" ve not görünümünü "negatif" olarak teyit ettiğini açıklarken, gelecek hafta 23 Mart Perşembe günü açıklanacak tüketici güven endeksi verileri de piyasaların yakın takibinde olacak.