Ulaşım

İşte 2016'da ihale edilecek ulaşım projeleri!

Karayolunda Türkiye’de 23 ana aksta, toplam 2 bin 50 km’lik kesim ihale edilecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarından Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı-Odayeri Kesimi ile Kurtköy-Akyazı Kesimi’nin ihalesi 4 Mayıs’ta yapılacak.

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, son 13 yılda gerçekleştirdiği 253 milyar TL’nin üzerinde yatırımla aralarında Marmaray, Ankara-lstanbul Yüksek Hızlı Tren’in de bulunduğu büyük projelere imza attı. İstanbul’a üçüncü havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu, Kars-Bakü-Tiflis demiryolu hattı, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin yapımına başlandı. Asrın dev projeleri hayata geçerken, karayolunda Türkiye’nin kuzeyini güneyine, doğusunu batısına bağlayan ana aksların tamamlanması, otoyol ağının geliştirilmesi de 2023 hedefleri araşma alındı.


Önümüzdeki günlerde kuzey-güney karayolu koridoru projeleri çerçevesinde bin 229 km, doğu-batı karayolu koridoru projeleri çerçevesinde 815 km’lik yol için ihaleye çıkılması planlanıyor. 2023’e kadar toplam uzunluğu 5 bin 892 km otoyolun tamamlanarak trafiğe açılmasını hedefleniyor. Doğu Anadolu’yu Karadeniz Bölgesi’ne bağlayan Ovit, Cankurtaran ve Salmankaş Tünelleri, Orta Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Ilgaz Tüneli, Cizre ile Şırnak’ı birbirine bağlayan Cudi Tüneli, Akdeniz sahilini geçilebilir kılan Mersin-Antalya arasındaki 27 tünel başta olmak üzere çok sayıda tünelin tamamlanması öngörülüyor.


TOPLUMSAL GELİŞMENİN TEMELİ


İş dünyasına göre güçlü bir ekonominin en önemli sacayağını oluşturan karayolu ulaşımı, ülkelerin ekonomik ve toplumsal gelişmesinin de temelini oluşturuyor. Karayolunun gelişmesi hava, deniz ve demiryolu trafiğine de olumlu etkiliyor. Yurtdışı ticaret ağı gelişirken, bağlantılı olarak liman, deniz ve hava yollan da güçleniyor.





Ege Genç işadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya’ya göre, karayolu ulaşımı, üretim ve istihdamın yanı sıra tüm sektörlerde verimliliğin ve üretimin artmasını, maliyetin düşmesini, iş ve sosyal amaçlı taşımacılık ile seyahat taleplerinin karşılanmasını gelirin ülke genelinde dengeli dağılmasını sağlıyor. Arazi kullanımı ve bölgesel gelişime kazandırdıkları ve alınan vergiler yoluyla karayolu ulaşımının ülke ekonomisine katkıları büyük. Bu kapsamda kuzey-güney ya da doğu-batı aksının birbirine bağlanması gerek farklı bölgelerdeki ekonomilerin kucaklaşması, kaynaşması gerekse kültürlerin buluşması için en önemli kazanımlardan biri olacak.


Seda KAYA / Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı

“Ticaret hacmi en az iki kat artar”


Türkiye özel konumu nedeniyle transit ticaretin gelişmesine elverişli bir ülke. Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan en kısa, en ekonomik karayolu ülkemizden geçiyor. Transit taşımacılıkta, mal yüklü kara taşıtları yükleme-boşaltma yapmadan ülke topraklarından geçtiği için i hizmet giderleri karşılığında gelir sağlanıyor. Günümüzde Anadolu’dan her yıl 35-40 bin tır geçiş yapıyor. Karayolu taşımacılığının en önemli avantajı, düşük miktardaki ürünlerin kısa ve orta mesafelerde esnek ve hızlı bir biçimde taşınmasına yani, "just in time” teslimat yapılmasına imkan sağlaması. İzmir, İstanbul arasındaki karayolu ulaşımının kısaltılarak sürenin 3.5 saate düşürülmesi planlanıyor. 2017’de devreye girmesi planlanan yeni yol özellikle iki kent arasındaki ticaret hacmini en az iki kat artıracak. Gebze, Orhangazi ve İzmir projesi olarak geçen projenin şu anda yüzde 50’sinden fazla kısmının tamamlandığını biliyoruz. İzmir ve İstanbul bu proje sayesinde yakınlaşırken, İzmir Avrupa ülkeleri ile daha rahat bir ulaşım ağına kavuşacak.




ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR


Karayolunda Türkiye’nin kuzeyini güneyine, doğusunu batısına bağlayan ana aksların tamamlanması, otoyol ağının geliştirilmesi planlanıyor. Bu çerçevede Türkiye’nin kuzeyi ile güneyini birbirine bağlamak amacıyla belirlenen 18 aksın toplam uzunluğu 12 bin 146 km olacak. Projeler tamamlandığında kuzey güney yönünde 10 bin 781 km uzunluğunda duble yolun (bölünmüş yol), bin 365 km tek yolun hizmete girmesi öngörülüyor.


Türkiye’nin doğusu ile batısını birbirine bağlamak amacıyla belirlenen 8 bin 126 km uzunluğundaki beş aksta da çalışmalara devam ediliyor. Projeler tamamlandığında doğu batı yönünde 7 bin 798 km duble yolun, 328 km tek yolun hizmete sunulması planlanıyor.


2 BİN KM KARAYOLU İHALESİ


Karayolları Genel Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, toplam uzunluğu 12 bin 146 km olan 18 adet kuzey-güney karayolu koridorlarının 9 bin 726 km’sinin fiziki ve geometrik iyileştirmesi tamamlandı. Bin 191 km’de çalışmalar devam ediyor. Bin 229 km’nin ise ihale edilmesi planlanıyor. Bu zamana kadar tamamlanan kesimlerin 9 bin 86 km’sini, ihaleye çıkılacak kesimlerin ise 722 km’sini duble yollar oluşturuyor.


Doğu-batı karayolu koridorlarındaki toplam uzunluğu 8 bin 126 km olan beş ana aksta bu zamana kadar 7 bin 222 km karayolu tamamlanarak trafiğe açıldı. 89 km’sinde çalışmalara devam ediliyor. Kalan 815 km’lik yolun ise ihale edilmesi ile ilgili hazırlıklar sürdürülüyor. Tamamlanan karayollarından 7 bin 70 km’sini, devam edenlerden 85 km’sini, ihale edileceklerden ise 643 km’sini duble yollar oluşturuyor. Böylece, karayolunda Türkiye’nin kuzeyini güneyine, doğusunu batısına bağlayan 23 ana aksta, toplam 2 bin 50 km uzunluğundaki kesimin ihale edilmesine yönelik hazırlıklar sürdürülüyor.


140 YILLIK HAYAL GERÇEKLEŞİYOR


Karayolunda, Kuzeyi güneye bağlayan akslar içinde “140 yıllık hayali” gerçeğe dönüştürecek “Karadeniz-Akdeniz Yolu” da bulunuyor. 2017 yılında hizmete girecek olan Karadeniz-Akdeniz Yolu ilk kez Sultan Abdülaziz döneminde dile getirilmişti. İkinci Abdülhamid zamanında projesi çizdirilmiş olan 600 km’lik Karadeniz Akdeniz Yolu, Ordu-Mesudiye üzerinden Koyulhisar’a, oradan da Sivas’a iniyor. Buradan da Osmaniye’ye uzanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kuzey-güney akslarında ise Karadeniz-Akdeniz Yolu, İskenderun’a, hatta sınıra kadar uzatılıyor.





Karadenizli İş Adamları Derneği (KAİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Camadan, projenin dünya ticaretine yeni bir soluk getireceğini, Türkiye’nin gücüne güç katacağını söylüyor. “140 yıllık hayalin gerçekleşmesine çok az kaldı” diyen Camadan, toplam 28 tünelin yer alacağı projenin üç etaptan oluştuğunu vurguluyor. Proje’nin birinci etabı olan 88 kilometrelik Ordu bölümü bu sene içinde, diğer etaplarında 2017 sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılmasını beklediklerini söyleyen Camadan, projenin Karadeniz’i, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz’in ticaret limanı yapacağını kaydediyor. Bakanlığın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve bir taraftan da inşaatına devam ettiği Karadeniz ile Akdeniz’i birleştirecek 18 ana karayolu koridorunun geçeceği güzergahların belirlenmesinin memnuniyet verici olduğunu söyleyen Camadan, “İlk projede 12 olarak belirlenen güzergah sayısı 18’e çıkarıldı. Bu yolların tamamlanmasıyla, iller arasındaki ticaretin çok gelişmesi bekleniyor” diyor.


Murat CAMADAN / Karadenizli İş Adamları Derneği (KAİAD) Yönetim Kurulu Başkanı

Asrın projesi hayata geçiyor


Karadeniz-Akdeniz Yolu, asrın projelerinden birisi olacak. Karadeniz-Akdeniz Yolu açıldığında, etkilenecek 40 ilin ekonomisinin daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Bu yol GAP’ı Karadeniz’e bağlayarak, sadece Karadeniz’in değil tüm Türkiye’nin ticaretini canlandıracak. Örneğin Akdeniz’den Ukrayna ve komşu ülkelere ihraç edilecek narenciye sevkiyatı daha ucuz ve kolay olacak. Bu sayede son günlerde Rusya ile yaşanan krizin ticari sonuçları fazlası ile telafi edilebilecek. Bu proje sayesinde Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere ihracat artacak.




5 BİN 892 KM OTOYOL YAPILACAK


2019 Eylem Planı ve 2023 hedefleri kapsamında YİD modeli çerçevesinde yapılacak otoyol projeleri de belirlenmiş durumda. Karayolları Genel Müdürlüğü, 2023’e kadar toplam uzunluğu 5 bin 892 km otoyolun tamamlanarak trafiğe açılmasını hedefliyor. Böylece şu anda yaklaşık 2 bin 300 km olan otoyol ağının 2023 hedefi çerçevesinde 8 bin 200 km’ye ulaşması bekleniyor. Bu çerçevede “Marmara Otoyol Ringi” kapsamında 433 km uzunluğundaki İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi ve 95 km uzunluğundaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil Kuzey Marmara Otoyolu Odayeri-Paşaköy Kesimi Projesi çerçevesinde toplam 528 km otoyol yapım çalışmaları devam ediyor.


OTOYOL İHALELERİ YİNE ERTELENDİ


Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarından 88 km uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı-Odayeri Kesimi ile 169 km uzunluğundaki Kuzey  Marmara Otoyolu, Kurtköy-Akyazı Kesiminin mart ayında yapılması planlanan ihaleleri yine ertelendi. Hatırlanacağı üzere YİD modeliyle Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Kurtköy-Akyazı kesimi işine ait ihale için önce 30 Haziran 2015 olarak belirlenen tarih, sonra 31 Ağustos 2015’e, devamında ise 1 Mart 2016’ya ertelenmişti. Projenin ilk önce Temmuz 2015 olarak açıklanan Kınalı-Odayeri kesimi işine ait ihalesine ilişkin tarih ise önce 7 Temmuz, ardından 7 Eylül 2015, daha sonra da 8 Mart 2016 olarak değiştirilmişti. Ancak Şubat ajanda ihaleler yeniden ertelenerek, yeni tarih 4 Mayıs olarak belirlendi. Üçüncü köprünün bu yıl hizmete girmesi hedeflenirken, bağlantı yollarının ise 2018 sonunda tamamlanması öngörülüyor.





“PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ”


Türkiye inşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (INTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin hem İstanbul hem de Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu projenin tamamlanmasının İstanbul’da yaşanan transit trafik yükünü önemli ölçüde hafifleteceğini ifade ediyor. Bu proje sayesinde ağır tonajlı vasıtaların Akyazı’dan Adapazarı Otoyoluna girip Marmara’da Kınalı’dan çıkarak şehir içi trafiğe girmeden kontrollü bir şekilde yurtdışına erişiminin sağlanacağına dikkat çeken Koloğlu, “Proje sayesinde Avrupa-Asya arasında kısa süre içinde geçiş imkanı sağlanacak ve İstanbul şehir içi trafiğinde yaşanan yoğunluğun da azalması imkanı doğacak” diyor.


2016’DA İHALE EDİLECEKLER


Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılında ihalesini yapmayı planladığı otoyol projeleri arasında 352 km uzunluğundaki Boğaz Köprüsü Geçiş Dahil Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu Projesi, 119 km uzunluğundaki Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu Projesi, 330 km uzunluğunda Kırşehir bağlantı yolu dahil Ankara-Niğde Otoyolu Projesi, YPK kararı beklenen 76 km uzunluğundaki Çiğli-Aliağa-Çandarlı Otoyolu Projesi, 165 km uzunluğundaki Aydın-Denizli-Burdur Otoyolu (Aydın-Denizli Kesimi) Projesi ihaleleri bulunuyor. 2016’de ihale edilecek öncelikli projeler arasında Mersin-Erdemli-Taşucu Otoyolu Projesi ve Afyonkarahisar-Antalya-Alanya Otoyolu (Antalya-Alanya Kesimi, 31 km bağlantı yolu dahil) projesi de yer alıyor.


RİZE’DEN HABURA


Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılına kadar trafiğe açılmasını planladığı, öncelik açısından ikinci grupta yer alan diğer YİD projeleri arasında Ankara-İzmir Otoyolu, Aydın-Denizli-Burdur Otoyolu (Denizli-Burdur kesimi), Sivrihisar-Bursa Otoyolu, Afyonkarahi-sar-Antalya-Alanya Otoyolu (Afyon-Antalya kesimi), Delice Samsun Otoyolu, Gerede-Merzifon-Gürbulak Otoyolu da bulunuyor. İkinci öncelikli otoyolları projeleri araşma 460 km uzunluğundaki Rize-Erzurum-Diyarbakır-Habur Otoyolu da eklenmiş bulunuyor.




TÜNELLERLE YOLLAR KISALACAK


Hükümet Programı’nda Doğu Anadolu’yu Karadeniz Bölgesi’ne bağlayan Ovit, Cankurtaran ve Salmankaş Tünelleri, Orta Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Ilgaz Tüneli, Cizre ile Şırnak’ı birbirine bağlayan Cudi Tüneli, Akdeniz sahilini geçilebilir kılan Mersin-Antalya arasındaki 27 tünel başta olmak üzere çok sayıda tünelin tamamlanması öngörülüyor.


Mersin-Antalya Sahil Yolu kapsamında 28.3 km uzunluğunda 23 adet çift tüp ve dört adet tek tüp tünel ile 5 bin 340 m uzunluğunda 15 adet viyadük bulunuyor. Mevcut uzunluğu 489 km olan Akdeniz Sahil Yolu, 2019'da tamamlanması planlanan yeni projelerle 26 km kısalarak 463 km’ye düşecek. 2015 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 42 tünel projesi tamamlanırken, 2016 yılında ise 32 tünel projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor.


ILGAZ TÜNELİ’NDE IŞIK GÖRÜNDÜ


Karayolları Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Kastamonu-Çankırı arasındaki 26.7 km’lik Diphan-Ilgazdağı Projesi’nde 15.3 km bölünmüş yol tamamlandı. Kastamonu-Çankırı (Ilgaz Tüneli dâhil) yolu yapım çalışmalarının bu yıl tamamlanması hedefleniyor. Proje, İnebolu Limanı’nın Ankara’ya ve Akdeniz’e bağlanması için büyük önem taşıyor. Ilgaz Tüneli ve bağlantı yollarının yapılması ile mevcut güzergah 5.4 km kısalacak.


2016 yılında trafiğe açılması planlanan tünellerden bir diğeri de Cankurtaran Tüneli ve bağlantı yolları. Tünel tamamlandığında yol 12 km kısalacak. Toplam uzunluğu 6.7 km olan Salmankaş Tüneli ve bağlantı yolları projesi kapsamında ise 4 bin 120 metre çift tüp tünel ve bağlantı yolları bulunuyor. Tünel tamamlandığında yol 16 km kısalacak.



GÜVENLİK AÇISINDAN DA ÖNEMLİ


Cizre-Şırnak Yolu, Şırnak, Siirt, Hakkari ve Van illerini dış ticarette önemli rol oynayan ve bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayan Güney Tetek yoluna (Habur Sınır Kapısı) bağlayan tek ana arter konumunda. Kuzey Irak sınır boyuna askeri mühimmat sevkiyatı yapıldığı alternatif yol konumunda olmasından dolayı güvenlik açısından da büyük önem taşıyor.


Cudi 1-2 Tünelleri (Cizre Şırnak Yolu), 36 km uzunluğunda proje bünyesinde iki adet çift tüp tünel bulunuyor. Cudi-1, Cudi-2 tünelleri toplamı 2 bin 931 metreden oluşuyor. Tünellerin tamamlanması ile yol yaklaşık 8 km kısalacak. Cudi Tünelleri ile birlikte güzergahın bu yıl bitirilerek trafiğe açılması planlanıyor.


OVİT TÜNELİ 2017’DE AÇILACAK


Ovit Tüneli ve Bağlantı Yolları Projesi’nin tamamlanması ile mevcut yol 3.8 km kısalacak. 21 Mart 2016 itibarıyla toplamda 22 bin 279 m ilerleme sağlandı. 14 bin 779 m’de beton kaplama imalatı yapılan ve fiziki gerçekleşme oram yüzde 95 olan Ovit Tünelinin 2017’de trafiğe açılması planlanıyor.


Kırık Tüneli ve Bağlantı Yolları Projesi sayesinde ise mevcut yol güzergahı yaklaşık 33 km kısalacak, ayrıca 345 metre kot kazanımı sağlanacak. Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 21 olan Kırık Tünelinin 2017 yılında trafiğe açılması planlanıyor.





Bu yıl ek ödenek ihtiyacı olmayacak


Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılında ödenek sıkıntısı yaşaması beklenmiyor. 2015’te Yatırım Programı’nda kamulaştırmalar hariç 3.95 milyar TL yatırım ödeneği ayrılan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, bu yıl 8.5 milyar TL ödenek tahsis edildi. Ulaştırma Bakanlığı’nın, 2016 yılına borç bırakmamak için geçen yıl yüklenici alacakları, kamulaştırma ve son üç yılda ödenemeyen kamulaştırması el atmayla ilgili ilama dayalı borçlar dahil toplam 7.85 milyar TL tutarındaki borçları ödeme kararı almasıyla, söz konusu ödeneklerin bu yıl yeteceği ifade ediliyor. Kalkınma Bakanlığı Yatırım Programlama ve izleme Genel Müdürü Yılmaz Ilgın, başlangıç ödenekler, itibarıyla toplam kamu yatırım tutarının 2015 te 88. milyar TL olarak belirlendiğine dikkat çekerek, ek ödeneklerle birlikte gerçekleşmenin 93.6 milyar TL olmasının beklendiğini ifade ediyor. Bunun en önemli sebebinin başta Karayolları olmak üzere bazı kurumlara yapılan ek ödenek tahsisleri olduğunu dile getiren Ilgın, 2015’te 18 milyar TL’lik ek ödenek tahsisinin 15 milyar TL’sinin karayollarına yapıldığını vurguluyor. Karayollarına geçmiş yıllarına aksine bu yıl başlangıçta daha fazla ödenek öngörüldüğünü belirten llgın “2015’te kamulaştırmalar hariç 3.95 milyar TL yatırım ödeneği tahsis edilmişti. Bu yıl 8.5 milyar TL ödenek ayrıldı. Bu sene borç devretmediği, ihtiyaçlar karşılandığı için geçmiş yıllardaki gibi ek ödenek ihtiyacı olmayabilir ya da asgari düzeyde yaşanabilir diyor.


117 milyar TL’lik ulaştırma projesi üzerinde çalışılıyor


Son 13 yılda parasal tutarı 253.5 milyar TL’ye ulaşan 3 bin 705 projeyi gündemine alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bu projelerin 135 milyar TL’lik kısmını tamamladı. 117 milyar TL’lik kısmıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık, 2015 itibarıyla 24 bin 280 kilometreye ulaşan bölünmüş yol ağını, 2019’da 30 bin km’ye, 2023’te ise 36 bin 500 km’ye ulaştırılmasını hedefliyor.





TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda bakanlığın yatırımlarıyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolunun olduğu 3 Katlı Büyük İstanbul Tünel Projesi çalışmalarının başladığını ve iki sene süreceğini belirtti. Torba kanun tasarısında yer alan Kanal İstanbul’la ilgili iki düzenlemenin, projenin gecikmesine mahal vermeden yapılmasını ve imar düzenlemelerinde maliyetin azaltılmasını öngördüğünü dile getiren Yıldırım, projenin hem Bakanlığın hem de Karayolları Genel Müdürlüğü’nün görev alanına girdiğini ifade etti. Yıldırım şunları kaydetti:


“Düzenleme ortaklık payı (DOP) ile 13 milyar dolar maliyeti olan bir projenin çözülmesi söz konusu değil. İmar uygulamalarında düzenlenen ortaklık payı, sadece planlı alanlar için söz konusu. Bu düzenlemeyle İmar Kanunu’nda ilgili bölüme ilave yapıyoruz. Bizim yol, demiryolu, havayolu yapımında yaşadığımız sorun mera, otlak gibi alanların bedelsiz kullanılmasıdır. Ona yönelik düzenleme var.”




Akabe’ye Ro-Ro seferleri umut oldu


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Akabe ile İskenderun arasında Ro-Ro seferleri başlatmayı düşünüyoruz" açıklaması, Körfez bölgelerine ulaşmakta zorlanan ihracatçı ve nakliyecilere umut oldu. Cemay Dış Ticaret, Sabay Denizcilik ve Sabay Lojistik firmalarında Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda AKİB Koordinatör Başkanı olan Mehmet Bülent Aymen, şu anda daralan ticaret ve siyasi karışıklıkların lojistiği önemli ölçüde olumsuz etkilediğini vurguluyor.


Türkiye’ye uygulanan bir takım geçişlerle ilgili yaptırımların da Türkiye’nin dış ticaretine olumsuz bir şekilde yansıdığını vurgulayan Aymen şunları kaydediyor:


Suriye’nin kapanmasıyla, Ortadoğu Körfezi’ne yaptığımız ihracatı olumsuz etkiledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ürdün’e yaptığı ziyarette Akabe ile İskenderun arasında Ro-Ro seferlerinin başlatılmasına yönelik açıklamaları bize moral verdi. Akabe-İskenderun arasında Ro-Ro seferlerinin düzenlenmesi, daralan ihracat için çıkış noktası olacaktır.”


Rusya ile yaşanan problemin de çok yakında yumuşamasını ümit ettiğini ifade eden Aymen, “Rusya ile ticaret açılınca özellikle güneyi kuzeye, kuzey üzerinden Orta Asya’ya ve Türki Cumhuriyetlere açılım noktasında, karayolu projeleri çok önemli olacak” diyor.


Mehmet Bülent AYMEN / Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı

“2023 stratejisi için önemli bir yatırım”


Global ekonomi haline geldik. Dünya ile tamamen entegre bir haldeyiz. Yeni İpekyolu Projesi gündemde. Çin’den başlayıp, Avrupa’ya uzanan bir hat var, dünya artık buna dönecek. Dış ticarette ucuz taşıma metotları ön plana çıkıyor. Bu yüzden Çin’i Avrupa’ya bağlayan, Türkiye’den geçecek ipekyolu Projesi’ni çok önemsiyoruz. Türkiye’den geçecek. Karayollarında kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan bu projeler yapılırken, Hopa-Batum arası tren yolunu da hayata geçirmek lazım. O hat yapılınca, tüm bu kuzeyden güneye, kuzeyden batıya olan tren ve karayolu bağlantıların ticari anlamda büyük bir katkısı olacak. Bunu Türkiye’nin 2023 stratejisi için önemli yatırımlarından biri olarak değerlendiriyorum.





Onur ÖNGÜN / Onursal Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

“Yatırımlar bölgedeki arazilerin değerini artırıyor”


Otoyol, karayolu, tünel ve köprü gibi yatırımların yaşam standartlarına olduğu kadar iş dünyasına da ciddi hareket getirdiği bir gerçek. Önümüzde dört yıl gibi bir süre seçim atmosferinin yaşanmayacağı, istikrar ortamının devam edeceği bir dönem olduğu düşünülürse, otoyol ve karayollarındaki 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmemesi için hiçbir neden yok. İş dünyası buna hazır, ortam da uygun. Bu durum Türkiye’nin dünya ekonomisinde ilk 10’a yükselme hedefini de destekliyor. Gayrimenkul açısından baktığımızda da yatırımların hayata geçirildiği bölgelerin değerini artırdığını söyleyebiliriz. Yeni yollar, yeni gelişim noktaları ve yatırım alanlarının ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu da bölgede arazisi olanın, gayrimenkulünü değerlendirmek isteyenlerin kazancını katlaması anlamına geliyor. Yakın zaman sonra hizmete açılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü şimdiden çevresinin değerini artırdı. Bölgedeki arazilerin dönüm fiyatları projeler öncesi 4-5 bin TL civarındayken, şimdi aynı arazilerin dönümüne 40 bin TL’ye yakın fiyat biçiliyor. Bu durum hem iş dünyası hem de yatırımcı için oldukça avantajlı. Çifte kazanç sağlanabilecek bir dönemdeyiz.


Para