Ekonomi

İşte 27 Mart piyasa gündemi! Borsa, dolar ve altın fiyatları ne olacak? İşte gelecek hafta beklentileri…

Küresel pay piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararları ve bankacılık sektöründeki endişelerin yatırımcıların odağında olduğu haftayı pozitif tamamlarken, gelecek hafta gözler yoğun veri gündemine çevrildi.ABD'de başlayan ve Avrupa'ya sıçrayan bankacılık sektörüne ilişkin endişeler geçtiğimiz hafta para politikalarına damgasını vurarken, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına ilişkin belirsizlikler de piyasaların en çok konuştuğu konular arasındaydı

Küresel piyasalar geçen haftayı pozitif bir hava ile kapatırken gelecek hafta piyasaları yoğun bir veri gündemi bekliyor. ABD'de başlayan ve Avrupa'ya sıçrayan bankacılık sektörüne ilişkin endişeler geçtiğimiz hafta para politikalarına damgasını vurarken, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına ilişkin belirsizlikler de piyasaların en çok konuştuğu konular arasındaydı.

Fed hafta içinde politika faizini 25 baz puan artıyla yüzde 4,75-5 seviyesine çıkardı. ABD Merkez Bankası Fed yaptığı açıklamada, ABD bankacılık sisteminin dayanıklı ve sağlam olduğunu vurgulayarak son yaşanan gelişmelerin işletmeler ve hane halkları açısından sıkı kredi koşullarına yol açabileceğini, ekonomik faaliyetler, işe alma ve enflasyon üzerinde baskı yaratabileceğine işaret etti.

Fed Başkanı Jerome Powell toplantı sonrası yaptığı açıklamada ise, piyasada bu yıl 4 faiz indiriminin fiyatlandığı ile ilgili soruya, üyelerin böyle bir öngörüsünün bulunmadığı yanıtını verdi. Powell, Fed’in enflasyonla mücadeleye devam edeceğinin altını çizerken, ekonomideki verilere göre faiz artışı ihtiyacını değerlendireceklerini söyledi.

Uzmanlar, Fed ile piyasa beklentileri arasındaki uyumsuzluğun belirsizlikleri artırdığını vurgulayarak bunun da piyasalarda gelecek dönemde oynaklığı artırabileceğini ileri sürüyor.

Bu haber akışlarının ardından emtia fiyatları karışık bir seyir izlerken, altının ons fiyatı haftalık yüzde 0,5 oranındaki kayıpla bin 979 dolara geriledi.

YELLEN PİYASALARI KARIŞTIRDI

ABD'de hisse piyasalarında geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir gözlenirken, Hazine Bakanı Janet Yellen'in çarşamba günkü açıklamaları piyasalarda oynaklığı artırdı. 2024 mali yılı bütçesine ilişkin Senato'da bir konuşma yapan Yellen, bütün banka mevduatlarını sigortalama konusunda bir çalışmalarının olmadığını açıkladı. Bu açıklamaların ardından bölgesel bankaların hisseleri gerilerken, daha sonra Perşembe günü Yellen yaptığı bir açıklama ile gerekirse ek önlemler alabileceklerini belirterek piyasalardaki risk algısını yumuşatmaya çalıştı.

AVRUPA’DA DEUTSCHE BANK ENDİŞESİ

Avrupa borsalarında da geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir ön plana çıkarken, bankacılık sektörüne ilişkin endişeler ise devam etti. Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank hisseleri, tahvillerinin kredi risk primindeki (CDS) keskin artışın etkisiyle değer kaybetti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Deutsche Bank’ın çok karlı bir banka olduğunu ve endişelenmeye gerek olmadığını açıkladı.

Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde de bankacılık sisteminin güçlü olduğunu vurgulayarak finansal istikrarı korumak için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 4,25'e yükseltilrken, enflasyonda yüzde 2'lik hedef yakalanana kadar şahin politikaların uygulanmaya devam edeceği belirtildi.

GELECEK HAFTA NELER OLACAK?

Gelecek hafta piyasaları yoğun bir veri gündemi bekliyor. 27 Mart Pazartesi günü Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi, perşembe Euro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi verileri açıklanacak. Cuma günü İngiltere'de 4. çeyrek GSYH, Almanya'da ve Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı ile Euro Bölgesi'nde tahmini TÜFE verileri yakından izlenecek. 27 Mart ile başlayan haftada pazartesi günü Çin'de sanayi karlılıkları açıklanacak. Cuma günü ise Japonya'da Tokyo TÜFE, işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri piyasaların odağında olacak.

YURT İÇİ NEGATİF AYRIŞTI

Küresel piyasalarda geçen hafta pozitif bir hava gözlenirken, yurt içi piyasalar ise negatif ayrıştı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 2,03 değer kaybıyla haftayı 5.031,98 puandan tamamladı.

Dolar TL kuru da haftalık bazda yüzde 0,3’lük artışla 19,0701 liraya çıktı. Uzmanlar, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde teknik açıdan 5 bin ve 4 bin 900 seviyelerinin destek, 5 bin 50 ve 5 bin 200 puanın ise direnç olarak öne çıkabileceğini belirtiyor.

Gelecek hafta yurt içinde 27 Mart Pazartesi günü kapasite kullanımı ve reel kesim güven endeksi verileri açıklanacak. Piyasalar, ayrıca perşembe günü açıklanacak ekonomik güven endeksi ve cuma dış ticaret dengesi verilerini yakından izleyecek.