Ekonomi

İşte 27 Şubat haftasının piyasa gündemi! Altın fiyatları ve dolar ne olur? Borsada yükseliş sürer mi?

ABD’de enflasyonla mücadele için faiz artırımlarının devam edeceğine ilişkin mesajlar başta pay piyasaları ve emtia olmak üzere uluslararası para piyasalarını olumsuz etkiledi. Altın, gümüş ve borsa düşüş kaydederken, gelecek hafta piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. 

ABD’de dün açıklanan verilere göre, kişisel tüketim harcamaları ocakta yüzde 1,8 ile piyasa beklentisinin üzerinde yükseldi.

 

ABD Merkez Bankası Fed tarafından enflasyon göstergesi olarak dikkate alınan gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de yine aylık bazda yüzde 0,6, yıllık bazda yüzde 4,7 yükseliş ile beklentileri aştı. Bu verilerin ardından küresel piyasalarda yapılan fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası’nın 75 baz puanlık daha faiz artışına gideceği tahmin ediliyor. Faiz artırımlarının ise mart, mayıs ve haziran aylarındaki toplantılarda, 25’er baz puan olarak yapılacağı ileri sürülüyor.

Geçen hafta içinde açıklanan ABD Merkez Bankası tutanakları, bütün Fed yetkililerinin faizlerin 25 baz puan artırılması konusunda hemfikir olduğunu ortaya koyarken, bazı üyeler ise 50 baz puanlık faiz artışını destekledi.

ALTIN VE BORSA GERİLEDİ

Enflasyon endişelerinin güçlenmesi nedeniyle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 3,98 ile Kasım 2022 tarihinden beri en yüksek seviyesine ulaştı. Fed’in 75 baz puanlık daha faiz artışı yapacağına ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle dolar endeksi de yükseliş eğilimini sürdürüyor. Geçen hafta yüzde 1,3 artan dolar endeksi haftayı 105,2'yle 21 Kasım haftasından beri en yüksek seviyesinde kapattı.

Dolar endeksinin güçlenmesinin ardından emtia fiyatlarında ise gerilemeler gözlendi. Altın ve gümüşün ons fiyatları geçen hafta sırasıyla 1,7 ve 4,6 oranlarında gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,2 artışla 82,9 dolara ulaştı. Enflasyon endişeleri nedeniyle ABD’de pay piyasaları da negatif bir seyir izledi. New York borsasında geçtiğimiz hafta, S&P 500 yüzde 2,67, Dow Jones endeksi yüzde 2,99 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,33 oranında düşüş kaydetti.

27 ŞUBAT HAFTASI NELER OLACAK?

ABD’de 27 Şubat ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi dayanıklı mal siparişleri, bekleyen konut satışları ve Dallas Fed imalat aktivite endeksi yer alıyor. 28 Şubat Salı günü toptan stoklar, Richmond Fed sanayi endeksi ve tüketici güven endeksi verileri açıklanacak. Çarşamba imalat sanayi PMI, inşaat harcamaları ve ISM imalat sanayi PMI, perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma hizmet sektörü PMI verileri yakından takip edilecek.

Enflasyon endişelerinin tekrar güçlendiği Avrupa borsalarında da geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir öne çıktı.  Uzmanlar, enflasyonun güçlü seyrini devam ettirmesi nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) şahin politikalara ne kadar daha devam edeceğine yönelik belirsizliklerin sürdüğü görüşünde.

27 Şubat haftasında pazartesi günü Euro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi, çarşamba Almanya'da nihai TÜFE ve işsizlik oranları açıklanacak. 2 Mart Perşembe günü ise Euro Bölgesi'nde işsizlik oranları, 3 Mart Cuma günü de bölge genelindeki hizmet sektörü PMI ile Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yakından izlenecek.

27 Şubat ile başlayan haftanın veri takviminde ise Japonya’da 28 Şubat Salı günü sanayi üretimi, çarşamba Çin'de imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI ve cuma Japonya'da Tokyo TÜFE ile işsizlik verileri açıklanacak.

YURT İÇİ PİYASALARDA NELER OLACAK?

Geçen hafta yurt içinde Borsa İstanbul BIST 100 endeksi haftayı yüzde 0,63 yükselişle 5.058,75 puandan kapattı. Uzmanlar, gelecek hafta 28 Şubat Salı günü GSYH ve cuma günü enflasyon verilerinin yakından takip edileceğini belirtti.

Dolar TL kuru haftayı bir önceki haftalık kapanışının üzerinde 18,8791'den kapattı. Uzmanlar, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde teknik açıdan 5.050 ve 5.000 seviyelerinin destek, 5.100 ve 5.150 puanın ise direnç olarak öne çıkabileceğini öngördü.