İşte 3 Nisan haftasının piyasa takvimi! Dolar ve altın fiyatları ne olur? Borsada yükseliş ne zaman başlar?
Küresel pay piyasaları haftayı pozitif tamamlarken, gelecek hafta ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam başta olmak üzere yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti. Yurt içinde ise enflasyon ve imalat sanayi verileri yakından takip edilecek.Uzmanlar, ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin piyasaların seyri üzerinde etkili olacağını belirtiyor
Küresel piyasalarda bankacılık krizine ilişkin endişelerin azalmasıyla risk iştahı yeniden artarken, gelecek haftanın gündeminde yine yoğun bir veri gündemi yatırımcıları bekliyor. Uzmanlar, ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin piyasaların seyri üzerinde etkili olacağını belirtiyor.
Amerika’da üç bankanın batmasına yol açan bankacılık krizi, ABD Merkez Bankası Fed ve hükümetin aldığı önlemlerin ardından genele yayılmadan önlendi. Bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımı ile ilgili öngörüler de güçlendi.
Diğer yandan enflasyon göstergesi olarak dikkate alınan gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı kaldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de şubat ayında aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4,6 oranında artarak beklentilerin altında gerçekleşti. Makro ekonomik verilere ilişkin haber akışıyla emtia fiyatlarında karışık bir seyir gözlenirken, altının ons fiyatı haftalık bazda yüzde 0,5 oranında değer kaybederek bin 969 dolara geriledi.
Küresel pay piyasalarında ise hava pozitifti. Geçen hafta New York borsasında, S&P 500 endeksi yüzde 3,2 oranında prim yaparken, Nasdaq endeksi yüzde 3,3 ve Dow Jones endeksi yüzde 3,2 oranında yükseliş kaydetti.
ABD’DE İZLENECEK VERİLER
Gelecek haftanın veri gündeminde; 3 Nisan Pazartesi günü İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 4 Nisan Salı günü fabrika siparişleri ve JOLTS açık iş sayısı verileri yer alıyor. 5 Nisan Çarşamba günü ise ADP özel sektör istihdamı, dış ticaret açığı, hizmet ve bileşik PMI verileri piyasaların odağında olacak. 6 Nisan Perşembe günü de işsizlik başvuruları izlenirken, 7 Nisan Cuma günü ise tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
AVRUPA’DA İZLENECEK VERİLER
Bankacılık krizine ilişkin endişelerin azalmasıyla Avrupa borsalarında da geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir gözlendi. Enflasyon verilerinde görülen gerilemenin yanı sıra ECB’den gelen açıklamalar da pay piyasalarındaki pozitif havayı destekledi. Almanya'da mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 8,7'den yüzde 7,4'e gerilerken, Euro Bölgesi'nde TÜFE, martta aylık yüzde 0,9, yıllık bazda ise yüzde 6,9 oranında yükseldi.
İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,95 oranında yükselirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,28, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,30 oranında değer kazandı.
3 Nisan haftası pazartesi günü bölge genelinde imalat sanayi PMI verileri açıklanacak. 4 Nisan Salı günü Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri piyasaların yakın takibinde olacak. 5 Nisan Çarşamba günü Almanya'da fabrika siparişleri ve bölge genelinde hizmet sektörü verileri açıklanacak. 6 Nisan Perşembe günü ise Almanya'da sanayi üretimi verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecek veriler arasında yer alıyor. Cuma günü ise piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
BORSA İSTANBUL NEGATİF AYRIŞTI
Küresel piyasalar geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir izlerken, Borsa İstanbul ise negatif ayrışarak haftayı düşüş ile kapattı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 4,4 oranında değer kaybederek 4 bin 812 puana geriledi. Böylece Borsa İstanbul üç haftadır düşüş trendini sürdürdü. Uzmanlar, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde teknik açıdan 4 bin 750 ve 4 bin 700 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirtirken, 4 bin 900 ve 5 bin puan ise direnç olarak öne çıkıyor.
Yurt için piyasalar açısından haftanın en önemli gelişmelerinden birisi de TL kur korumalı mevduat hesaplarındaki faiz üst sınırının kaldırılması oldu. Dövizde ise sınırlı yükseliş devam etti. Dolar TL kuru geçen hafta yüzde 0,6 oranında yükseliş ile 19,1777 liraya çıktı.
Yurt içinde gelecek haftanın en önemli gündem maddesi ise 3 Nisan Pazartesi günü açıklanacak enflasyon verileri olacak. Aynı gün imalat sanayi verileri de açıklanacak. 7 Nisan Cuma günü ise hazine nakit dengesi verileri piyasaların odağında olacak.
Öte yandan AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 2,86 oranında artış bekleniyor. Yıllık enflasyonun ise bir önceki aya kıyasla yüzde 55,18’den yüzde 51,35'e gerileyeceği tahmin ediliyor.