İşte 6 Mart haftasının piyasa gündemi! Altın fiyatları ve dolar ne olur? Borsada yükseliş sürer mi?
ABD ve Euro Bölgesi başta olmak üzere dünya genelinde artan enflasyon endişeleri nedeniyle küresel piyasalardaki belirsizlik devam ediyor. Enflasyon endişelerine rağmen pay piyasaları geçen haftayı artıda kapatırken, gelecek hafta piyasaların seyri açısından yoğun veri takvimi yakından izlenecek.
Küresel para piyasaları dünya genelinde artan enflasyon endişeleri nedeniyle dalgalı bir seyir izlerken, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına devam edeceğine ilişkin verdiği sinyaller piyasalardaki belirsizlikleri daha da artırdı.
Fed’in mart, mayıs ve haziran aylarında yapacağı toplantılarda 25 baz puanlık faiz artırımları yapacağına ilişkin beklentiler kuvvetlenirken, yine temmuz ayında da yüzde 50 ihtimalle de olsa bu artırımların devam edeceği öngörülüyor.
Fed’in faiz artırımlarına ilişkin verdiği sinyaller nedeniyle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,09 oranı ile Kasım 2022 tarihinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Uzmanlar, gelecek hafta ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verileri ve öncesinde ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın Senato'da yapacağı sunumda vereceği mesajların piyasaların seyrinde etkili olacağını belirtiyor.
Diğer yandan; ekonomik aktivitedeki canlılık nedeniyle Brent petrolün varil fiyatı geçen hafta yüzde 3,5 artarken, altın ve gümüşün ons fiyatı da yüzde 2,4 oranında prim yaptı.
GELECEK HAFTA NELER OLACAK?
ABD'de pay piyasaları geçen hafta enflasyon endişelerine rağmen pozitif bir seyir izledi. Gelecek hafta piyasaların seyri açısından Fed’den gelecek açıklamalar dikkatle takip edilecek. Geçen hafta New York borsasında, S&P 500 endeksi yüzde 1,90 oranında prim yaparken, Dow Jones endeksi yüzde 1,75 oranında değer kazandı. Nasdaq endeksi ise yüzde 2,58 oranında yükseliş kaydetti.
Gelecek haftanın veri takviminde ise makroekonomik görünüme ilişkin veriler yakından takip edilecek. 6 Mart ile başlayan haftada, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişlerine ilişkin veriler açıklanacak. 7 Mart Salı günü toptan stokları, 8 Mart Çarşamba günü ADP özel sektör istihdam raporu, dış ticaret dengesi ve Fed'in Bej kitap raporu piyasalar tarafından izlenecek. 10 Mart Perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü ise işsizlik oranı ile hazine bütçe dengesi verileri açıklanacak.
AVRUPA’DA ENFLASYON ENDİŞESİ
Avrupa borsalarında da enflasyon endişesi piyasaların seyrinde etkili olan önemli bir faktör olarak dikkati çekiyor. Euro Bölgesi'nde ocak ayında yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon, şubat ayında yüzde 8,5 düzeyinde gerçekleşti. Para piyasalarında yapılan fiyatlamalara göre, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika faizini en az yüzde 4'e çekeceği ve faiz artışlarının 2024 yılına da sarkabileceğine ilişkin beklentiler tahvil piyasalarında satış baskısını artırdı.
Bu gelişmeler sonucu Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,78'le 2011 yılından, Fransa'nın 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,14'le 2012 yılından beri en yüksek seviyelerine ulaştı.
6 Mart ile başlayan haftada Euro Bölgesi'nde perakende satışlar, 7 Mart Salı günü Almanya'da fabrika siparişleri açıklanacak. 8 Mart Çarşamba günü Almanya'da sanayi üretimi ve Euro Bölgesi'nde büyüme ve cuma günü İngiltere'de sanayi üretimi ile Almanya'da enflasyon verileri yakından takip edilecek.
YURT İÇİNDE GÖZLER SANAYİ ÜRETİMİNDE
Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 3,04 artışla 5.212,38 puandan haftayı tamamlarken, gelecek hafta piyasaların seyri açısından cuma günü açıklanacak sanayi üretimi verileri kritik öneme sahip.
Geçen hafta enflasyon verileri açıklanmıştı. TÜİK verilerine göre, TÜFE şubat ayında aylık bazda yüzde 3,15 yükselirken, yıllık bazda yüzde 55,18 olarak gerçekleşti.
Dolar TL kuru da geçen haftayı 18,8961 liradan kapatırken, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde teknik açıdan 5 bin 200 ve 5 bin 50 seviyeleri destek, 5 bin 250 ve 5 bin 340 puan ise direnç olarak öne çıkıyor.
6 Mart ile başlayan haftada reel efektif döviz kuru, salı günü hazine nakit dengesi ve cuma günü sanayi üretimi ile işsizlik verileri yakından izlenecek.