İşte ABD, Çin ve Hindistan'ın sembolik yapıları!
Her ülkenin kendine has sembolik yapıları var. Şehir kartpostallarına işlenen o görkemli mimari yapılar. İşte ABD, Çin ve Hindistan'ın sembolik yapıları...
Her ülkenin en az bir, bazen de birçok çok sembolik yapısı var. Gözlerinizi kapatıp o şehri düşündüğünüz zaman aklınıza düşen, şehir kartpostallarına işlenen o görkemli mimari yapılar... İşte Sinpaş Yapı'nın Feel Good Dergisi'nde yer alan sembolik yapılar...
EMPİRE STATE BİNASI
New York/ABD
Manhattan, Fifth Avenue’de 33. ve 34. caddelerin arasında yer alan New York’un sembol gökdeleni Empire State, birçok Hollywood filmine de sahne oldu. Shreve, Lamb & Harmon şirketinden Wİlliam Lamb Empire State’i tasarlayacak mimar olarak seçildi. Lamb, tasarımında Eliel Saarinen’in dikey çizgili tasarımlarından esinlendi. Binanın kolonları, kirişleri, pencereleri ve pencere çerçeveleri fabrikada yapıldı, inşa alanında bir araya getirildi. 60.000 ton çelik 499 km uzaklıktan Pennsylvania’dan trenle, kamyonlarla taşındı. 1930 yılında başlanan binanın inşaatı 1931 Mayıs’ında bitirildi.
Gökdelen, 1973 yılına dek dünyanın en yüksek binası olma özelliğini korudu. 102 katlı, 443,2 metre uzunluğundaki Empire State, 11 Eylül terör saldırısında yıkılan ikiz Kuleler’in (Dünya Ticaret Merkezi) inşasına kadar dünyanın en uzun binası unvanını elinde tutuyordu.
Şu anda, anten yüksekliği ile 527 metre olan Chicago’daki Wİllis Tower’dan (Eski adı Sears Kulesi) sonra ABD’nin en yüksek ikinci binası olan Empire State Building, dünyada da tek başına yükselen en yüksek üçüncü yapı unvanına sahip.
Bu görkemli binanın 18 ay süren inşaatındaki güvenlik önlemlerinin azlığı, sahne olduğu işçi ölümleri yıllarca konuşuldu. İnşaatıyla ilgili bir diğer ilgi çeken konu ise inşatta çalışanların çokça değiştiği, bu yüzden toplam işçi sayısına net olarak hiçbir zaman ulaşılamadı.
Binanın teras katı, 80 mil mesafedeki 5 farklı eyaleti görebiliyor. (New Jersey, Pensilvanya, Connecticut ve Massachusetts) Ayrıca Central Park, Brooklyn Köprüsü ve Özgürlük Heykeli de buradan izlenebiliyor.
BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?
ZAMANINDA AMERİKA'DA YAŞANAN EKONOMİK KRİZ DÖNEMİNDE BOŞ KALAN EMPRİE STATE’İN ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUĞU BİR VERGİ VARDI. BUNU, ZİYARETE GELEN TURİSTLERE AÇTIĞI TERAS KATI İÇİN BELİRLEDİĞİ GİRİŞ ÜCRETİ SAYESİNDE ÖDEDİ.
TAC MAHAL
Agra/Hindistan
Masallardan fırlamış bir görüntüye sahip olan Hindistan’ın en ünlü yapısı Tac Mahal'ın hüzünlü bir hikayesi var... Babür imparatoru Şah Cihan’ın üçüncü ve en sevdiği karısı olan Mümtaz Mahal, 14. çocuklarını doğurduktan sonra hayatını kaybeder. Şah Cihan bu acı kaybın ardından uzun süre yas tutar. Sonrasında eşinin anısını sonsuza kadar yaşatmaya karar verir ve görkemli bir yapı inşa ettirmek ister. Şah’a, Tac Mahal'in ogünkü yapısına karar verene kadar 2000 model gösterilir.
O zamanki imparatorluğun başkenti o an Hindistan’ın Agra şehrinde, Jumna (Yamuna) Nehri’nin kıyısında yaptırılır. İnşasına 1632 yılında başlanan Tac Mahal’ın yapılması 20.000’e yakın işçi çalışır ve binayı oluşturan taşların taşınabilmesi için binlerce fil kullanılır. Yapının baş mimarı İsa Khan’dır. Ancak Osmanlı’dan iki mimar da yapıya çok önemli katkılarda bulunmuştur. İsmail Efendi ana kubbeyi tasarlamıştır.
Şah Cihan, yerine geçmek isteyen oğlu tarafından hapse atılır. Şah Cihan’ın ölene kadar hapis tutulduğu yer, eşi için yaptırdığı Tac Mahal manzarasına sahiptir. Tac Mahal, kubbesi ve dört köşesindeki minareleriyle, hangi yönden bakarsanız bakın simetriktir. Tüm yapıda simetrik olmayan tek yapı anıt mezarlardır.
Tac Mahal hakkında birçok efsane vardır. Bunlardan en bilineni, baş mimar İsa Khan’ın sağ elinin aynısından bir tane daha yapmaması için kesildiğidir.
YASAK ŞEHİR
Pekin/Çin
Çin’in başkenti Pekin şehrinin ortasında yer alan Yasak Şehir, Ming Hanedanı’nından Çing Hanedanı’nın sonuna kadar kullanılan, Çin imparatorluk sarayıdır, Ming Hanedanlığı Ms. 1368-1644 yılları arasında Çin’de hükümdarlığını sürdürürken Pekin’i yeniden inşa eder ve 1402-1420 yılları arasında Yasak Şehir'in saraylarını inşa ettirir.
Yapımı 1420’de tamamlanan Yasak Şehir, 720 bin metrekarelik bir alana kurulu ve 8,707 odalı 980 yapıdan oluşur. Şehrin etrafı 4 km uzunluğunda surlarla çevrilidir. 1987’de Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınarak, UNESCO tarafından dünyada korunmuş en geniş ahşap yapılar bütünü olarak tescillendi.
Çin’de yaklaşık 600 yıl boyunca, 24 hükümdara ev sahipliği yapan saraya Çince ‘Yasak Şehir’ tanımlaması adını; dönemin hükümdarlarını korumak için alınan üst düzey güvenlik önlemlerinden, 1600 yılına kadar halkın bu bölgeye girmesinin yasak olmasından alıyor.
Çin kültür mirasının önemli sembol yapılarından biri olan Yasak Şehir’in içinde, 1925’ten itibaren Saray Müzesi bulunuyor. Yasak Şehir’in güney kapısı Tianmen Meydanı’na açılıyor. Tianmen Meydanı’nda Yasak Şehir’e girişte Mao Ze Dong’un fotoğrafı bulunur. Sol tarafında ‘Yaşasın Çin Halk Cumhuriyeti’, sağ tarafında ise ‘Birlikte Yaşasın Dünya Halkları’ yazısı yer alıyor. Yasak Şehir’deki binaların çatılarında işaretler bulunuyor, bu işaretler o binalarda yaşayan kişilerin unvanlarını gösteriyor.
Yasak Şehir içindeki tüm binalar da güneye doğru bakıyor. Bunun nedeni ise kuzeyden gelen sert rüzgarlardan korunmak ve gün ışığından maksimum derecede faydalanmak. Sadece imparatorun gözden düşmüş cariyelerinin kaldıkları binalar kuzeye doğru bakmaktaymış.
Yasak Şehir’de, Çin’in simgelerinden, güç ve statünün simgesi olan efsanevi ejderha figürü öne çıkıyor. Görkemli yapıları ile bilinen Çinlilerin kültürel miraslarının başında gelen Yasak Şehir’e yılda 10 milyondan fazla ziyaretçi geliyor.
BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?
YASAK ŞEHİR'İN İÇ KISIMLARINDA HİÇ AĞAÇ YOKTUR. BUNUN NEDENİ, İMPARATORUN KENDİSİ VE AİLESİNİ KORUMAK İSTEMESİDİR. AĞAÇLARIN ARKASINA SAKLANAN KİŞİLERCE ÖLDÜRÜLME KORKUSU YAŞAYAN İMPARATOR, YÜRÜME YOLUNDAKİ BÜTÜN AĞAÇLARI KALDIRIR.