Ekonomi

İşte Bank of Amerika’dan dolar tahmini: Seçimi kim kazanırsa kazansın, dolar yüzde 15 ile 25 arasında artacak!

Seçim öncesi döviz piyasalarında hareketli saatler yaşanıyor. Dolar ve euroda sınırlı da olsa yükselişler gözlenirken, yatırımcılar seçim sonrası fiyatlamaları merak ediyor. Uzmanlara göre ise seçimi kim kazanırsa kazansın döviz kurlarında yükseliş kaçınılmaz.Yatırımcıların şu sıralar merak ettiği konu ise seçim sonrası doların hangi seviyelere ulaşacağı

Küresel piyasalara ilişkin belirsizlikler devam ederken, yurt içinde döviz sınırlı yükselişine devam ediyor. Yatırımcıların şu sıralar merak ettiği konu ise seçim sonrası doların hangi seviyelere ulaşacağı. Buna ilişkin yorumlar yakından takip edilirken, küresel piyasalardan gelen makro ekonomik veriler ve haberler de mercek altında.

Piyasaların açıldığı sabah saatlerinde serbest piyasada hareketlilik devam etti. Dolar yurt içinde serbest piyasada sabah saatlerinde 19,1500 liradan alınırken, 19,1520 liradan satıldı. 20,7580 liradan alınan euro ise 20,7600 liradan işlem gördü. Öğle saatlerine doğru dolar TL kuru 19,16'nın üzerine çıkarken, euro ise en yüksek 20,905 liraya kadar yükseldi.  Doların dünkü satış fiyatı 19,1390 liraydı. Euro TL kuru ise dün 20,7560 liradan alıcı bulmuştu.

Spot piyasada belirlenen günce döviz satış fiyatları ise şöyle sıralanıyor:

Öte yandan Bank Of Amerika, Türk ekonomisine ilişkin hazırladığı raporda doların seyrine ilişkin beklentilerini açıkladı. Kurum, 30 Mart tarihli raporunda, ekonomide dengelenme için dolar TL kurunun yüzde 15-25 düzeyinde artması gerektiği görüşünü savundu.

DOLAR KURU ARTACAK

Bank of America ekonomistleri Zümrüt İmamoğlu, Merveille Paja, David Hauner ve Mikhail Liluashvili ‘nin öngörülerine dayananan raporda, gerçekleşen cari denge rakamları uzun vadeli normlar ile kıyaslandı. Raporda, banka modelinin dolar TL kurunun adil değerini 24 lira seviyesi olarak gösterdiği belirtilirken, doların bu seviyelerin de üzerine çıkabileceği, çünkü para birimlerinin genelilkle adil değerlerinin üzerinde işlem gördüğü ifade edildi.

Raporda ayrıca Türk lirasının olması gerekenden daha değerli olması nedeniyle döviz kuru beklentilerini opsiyonlar yerine forwardlar üzerinden ifade etmeyi ettiklerini belirten Bank of America ekonomistleri, Ortodoks politikalara dönülmesi ve politika faizlerinin artması halinde 10 yıllık tahvil getirisi faizlerinin de artacağına işaret etti. Raporda, tahvil getirisi faizlerinin adil değeri olan yüzde  28’i aşarak, yüzde 29 veya yüzde 30’da zirve yapacağı belirtilirken, seçimi kim kazanırsa kazansın ekonomide dengelenme için dolar TL kurunda yüzde 15 ile yüzde 25 arasında artışın gerçekleşmesinin gerektiği kaydedildi.